Hyppää sisältöön

Yleisen sarjan kuudesta EM-maastomitalista kolme Pohjoismaihin – Blomqvistin 25. sija jäi Suomen parhaaksi

Ruotsin juoksutähdet Robel Fsiha ja Samrawit Mengsteab toivat länsinaapurille kultaa ja pronssia EM-maastoista Lissabonista.

Nathalie Blomqvist
Nathalie Blomqvist kuvattuna nuorten EM-kilpailuissa Ruotsin Boråsissa. Kuva: Hasse Sjögren / SUL-arkisto
STT Urheilu,
Emma Hyyppä

Nathalie Blomqvistin 25. sija 19-vuotiaiden naisten 4,2 kilometrillä jäi parhaaksi suomalaissijoitukseksi sunnuntaina Lissabonissa maastojuoksun EM-kisoissa.

Ajallaan 15.04 Blomqvist hävisi mestaruuden uusineelle Italian Nadia Battoclettille minuutin ja kuusi sekuntia. Joukkuekilpailun voitti Italia, Suomi oli yhdeksäs.

19-vuotiaiden miesten 6,2 kilometrillä Mika Kotiranta oli 33:s. Ajallaan 19.38 hän hävisi kisan voittaneelle Norjan Jakob Ingebrigtsenille minuutin ja 18 sekuntia. Mestaruus oli Ingebrigtsenille peräti neljäs peräkkäinen junioreiden kilpailussa. Ensimmäisen kerran hän voitti vasta 16-vuotiaana vuonna 2016.

Suomella ei ollut maastojuoksun EM-kisoissa kilpailijaa yleisessä sarjassa, kun Johanna Peiponen joutui jalkavaivojen vuoksi vetäytymään kilpailusta.

22-vuotiaiden naisten ja miesten kilpailuissa nähtiin tutut mestarit, kun Tanskan Anna Emilie Möller ja Ranskan Jimmy Gressier juoksivat ylivoimaisiin voittoihin. Molemmat voittivat oman sarjansa myös viime vuonna Hollannissa.

Ruotsille kaksi mitalia

Naisten kisassa ykköseksi rullasi Turkin Yasemin Can, jolle mestaruus oli jo neljäs peräkkäinen. Canin takana hopeaa otti viime vuoden pronssimitalisti, Norjan Karoline Bjerkeli Grövdal. Pronssille juoksi eritrealaistaustainen Samrawit Mengsteab, joka sai Ruotsin edustusoikeuden vuosi sitten.

Miesten yleisen sarjan 10 kilometrin kilpailu oli Lissabonin EM-maastojen ainut startti, jossa kultakorokkeelle nousi uusi mestari. Puolustava mestari ja kisan ennakkosuosikki Filip Ingebrigtsen jäi jo kilpailun alkupuoliskolla kauas kärjestä. Norjalaisen veljeskolmikon keskimmäinen tuli lopulta maaliin sijalla 12.

Robel Fsiha
Ruotsin Robel Fsiha voitti Lissabonissa maastojuoksun EM-kultaa. Kuva: EPA

Kilpailun voitti Ruotsin Robel Fsiha, joka jätti toiseksi tulleen Turkin Aras Kayan 11 sekunnin päähän. Pronssi meni Italian Yemaneberhan Crippalle.

Fsiha on historian ensimmäinen ruotsalaismies, joka on onnistunut voittamaan yleisen sarjan EM-kultaa. 23-vuotias juoksija muutti Ruotsiin Eritreasta vuonna 2013 ja sai Ruotsin edustusoikeuden vuosi sitten.

Lue myös:

Jukka Keskisalo ei jatka SUL:n kestävyysjuoksuvalmentajana, ratkaisun taustalla perhesyyt

Auton alle jäänyt kävelijä Tiia Kuikka sai keskivaikean aivovamman ja joutui opettelemaan uudestaan puhumaan: "Toivon, että jo ensi kaudella pääsen kisaamaan"

Rahapulastaan avautuneelta Kristiina Mäkelältä leikattiin valmennustukea tuhansia euroja – SUL:n valmennusjohtaja vastaa, että henkilökohtaisia tukieuroja vähennetty kaikilta

Alisa Vainio ei päässyt Olympiakomitean tuen piiriin – "Mietimme sitä, kuinka paljon meillä on resursseja jakaa"

Suosittelemme sinulle