Hyppää sisältöön

Viisi kuoli ja kahdeksan on kateissa Uuden-Seelannin tulivuorenpurkauksen jäljiltä – Poliisi ei usko enää löytävänsä eloonjääneitä

Tulivuori sijaitsee noin 50 kilometrin pässä Pohjoissaaren itärannikolta.

Uuden-Seelannin tulivuoren purkauksen kynsiin jäänyt turistiryhmä tallentui verkkokameraan verkkokameraan hetki ennen purkausta
Uuden-Seelannin tulivuoren purkauksen kynsiin jäänyt turistiryhmä tallentui verkkokameraan verkkokameraan hetki ennen purkausta

Useita ihmisiä on loukkaantunut White Islandilla sijaitsevan tulivuoren purkauduttua Uudessa-Seelannissa.

Poliisin mukaan kuolleita on ainakin viisi. Poliisin mukaan 8 matkailijaa on vielä kateissa, mutta poliisi ei enää usko löytävänsä ketään hengissä.

Tulivuoren läheisyydessä on ollut purkaushetkellä noin 47 ihmistä.

Poliisin mukaan 23 ihmistä on pelastettu saarelta purkauksen jälkeen. Osalla heistä on vakavia vammoja.

AFP:n mukaan valvontakamerakuvat saarelta näyttävät joidenkin ihmisten kävelevän kraaterin reunalla juuri ennen purkausta. Sitten kuvat pimenevät.

Poliisi on kertonut pelastustöiden olevan vaarallisia tulivuoren purkauksen aiheuttaman kuumuuden vuoksi. . Saarta on lähestytty helikoptereilla ja veneillä. Myös armeija jatkaa onnettomuusalueen tutkimista ja etsintöjä.

Yksi aktiivisimmista tulivuorista

Tulivuori sijaitsee 48 kilometrin päässä Pohjoissaaren itärannikolta. Tulivuori on yksi Uuden-Seelannin aktiivisimmista, ja turistit vierailevat siellä usein.

Tulivuori purkautui yllättäen White Islandilla Uudessa-Seelannissa. Kuva: David Wall /AOP

Purkautuessaan tulivuori syöksi ilmaan savua ja maa-ainesta. Uuden-Seelannin yleisradioyhtiö on jakanut Twitterissä kuvan, jossa näkyy savuttava tulivuori. Vuori purkautui aamuyöstä Suomen aikaa ja nostatti ilmaan noin 3,6 kilometriä korkean tuhkapilven.

Ainakin joidenkin ihmisten tiedetään tarvinneen sairaalahoitoa.

– En ole varma, olivatko ihmiset saarella vai sen lähellä, mutta siellä oli varmasti yksi ryhmä ja he tarvitsivat ehdottomasti lääkinnällistä apua, Whakatānen pormestari Judy Turner arvioi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Turner arvioi kuitenkin, etteivät ihmiset rannikkoalueella ole vaarassa. Uuden-Seelannin kansallinen hätätilakeskus on valmiudessa.

Geonet-sivusto (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että 70 prosenttia tulivuoresta on meren alla. Saarella on aiemmin louhittu rikkiä, ja saarella työskennelleitä ihmisiä kuoli onnettomuudessa vuonna 1914. Kaivoskylästä jäljelle jääneet rakennukset ovat nykyään turistien suosima nähtävyys.

Suosittelemme sinulle