Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Maailman ensimmäinen "sika-apina" syntyi Kiinassa – ja kuoli

Espanjalaisen lehden mukaan Kiinassa kehitellään jo apinan ja ihmisen kimeeriä.

New Scientist -lehden nettiuutinen.
New Scientist -lehti kertoi apinan DNA:lla muokattujen possujen syntymästä. Kuva: New Scientist / Yle Uutisgrafiikka
Ilpo Pajunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pekingiläisessä laboratoriossa on onnistuttu luomaan porsaita, joiden elimistössä on apinan soluja. Syntyneet kaksi porsasta näyttivät aivan samalta kuin mitkä tahansa pikkupossut.

Ne kuitenkin kuolivat viikon sisällä syntymästä.

Kantasolu- ja lisääntymistutkimukseen keskittyvän laboratorion tutkija Tang Hai kertoo New Scientist -lehden artikkelissa, että maailmalta ei ole aiemmin raportoitu kimeeristä, jossa on sian ja apinan soluja.

Kreikkalaisesta mytologiasta peräisin olevalla kimeeri-termillä viitataan eliöön, jossa on kahden eli lajin soluja.

Kiinalaistutkijoiden päämääränä on kyetä kasvattamaan eläimissä ihmisten sisäelimiä, joita voitaisiin hyödyntää elinsiirroissa. Tutkijaryhmä myöntää kokeen osoittaneen, että tavoite on vielä kaukana.

4 000:sta istutetusta alkiosta saatiin kaksi kimeeriä

Koe toteutettiin niin, että jaavanmakakin soluja muutettiin geneettisesti niin, että ne tuottivat ultraviolettivaloa. Näin tutkijat pystyivät seuraamaan soluja. Seuraavaksi muokatuista soluista erotettiin alkion kantasoluja, jotka siirrettiin sian alkioihin muutamia päiviä niiden hedelmöittymisen jälkeen.

Kaikkiaan 4 000 näin aikaansaatua alkiota siirrettiin emakkoihin. Ne synnyttivät yhteensä kymmenen elävää pikkuporsasta, joista kaksi osoittautui kimeereiksi. Myös kaikki ei-kimeeriporsaat kuolivat.

Monissa kimeeriporsaiden elimissä, kuten sydämessä, maksassa, pernassa, keuhkoissa ja nahassa, oli apinoiden soluja, mutta niiden osuus jäi hyvin pieneksi. Vain joka tuhannes tai vähimmillään joka 10 000:s solu oli peräisin apinalta.

Tutkija Tang Hain mukaan syytä eläinten nopeaan kuolemaan ei tiedetä. Koska myös ei-kimeerit kuolivat, on hänen mukaansa mahdollista, että syy löytyy ennemminkin hedelmöittämisessä käytetystä IVF-tekniikasta kuin kimerismistä. IVF:stä tiedetään, että se ei toimi läheskään yhtä hyvin sioilla kuin ihmisillä ja joillain muilla eläimillä.

Tutkijaryhmä yrittääkin seuraavaksi saada aikaan terveitä eläimiä, joiden soluista suurempi osa on peräisin apinoilta. Jos siinä onnistutaan, voisi seuraava tavoite olla luoda porsaita, joiden jokin elin koostuu lähes yksinomaan apinan soluista.

Kimeerejä tuotettu aiemminkin

Laboratorioissa tuotetut kahden eläimen yhdistelmät eivät ole aivan ennenkuulumattomia. Vuonna 2010 japanilaisen Hiromitsu Nakauchin johtama ryhmä loi hiiren, jolla oli rotan haimakudosta.

Espanjalaisen Juan Carlos Izpisúa Belmonten johtama tutkijaryhmä kehitti Kaliforniassa Salk-instituutissa sian ja ihmisen yhdistelmää, jossa noin joka sadastuhannes solu oli peräisin ihmiseltä. Eettisistä syistä alkion annettiin kehittyä vain kuukauden ajan.

Pelkona oli, että sika-ihmisen aivot olisivat kehittyneet osin ihmisaivojen kaltaisiksi.

Tästä syystä Tang Hain ryhmäkin päätti käyttää apinan soluja ihmisen solujen sijaan. Nyt raportoidussa kokeessa apinan solujen osuus on selvästi suurempi kuin ihmissolujen määrä Salk-instituutin kokeessa. Silti se on vielä hyvin pieni.

New Scientistin artikkelissa haastateltu yhdysvaltalainen solubiologi Paul Knoepfler ei pidä Tang Hain ja kumppaneiden tekemää koetta rohkaisevana, pikemminkin päin vastoin.

Knoepflerin mukaan eläimen ja ihmisen kimeereillä ei kenties koskaan pystytä tuottamaan elinsiirtoihin sopivia elimiä ihmiselle. Alan tutkimusta on hänen mielestään silti hyvä jatkaa.

El País -lehden mukaan Belmonten ryhmä on kehitellyt Kiinassa ihmisen ja apinan kimeeriä. Tuloksia ei ole ainakaan vielä julkistettu.

Joko maailmalta saa rahalla design-vauvan? Kohuttu kiinalainen geenitohtori suunnitteli bisnestä

Kaksostyttöjen geenimanipulaatiosta syntyi skandaali, nyt Kiina kiristää lakejaan

Suosittelemme sinulle