Hyppää sisältöön

Sirpa Paatero yllättyi itsekin ministerinsalkustaan: "Tosi hienoa, että saan jatkaa kuntaministerinä"

Postin työehtokiistan vuoksi ministerinpestinsä jättänyt Sirpa Paatero uskoo, että hänellä on edelleen sekä kansan että kollegoiden luottamus ministerinä jatkamiseen.

Sirpa Paatero SDP:n puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä sunnuntaina. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Mirjam Tahkokorpi

Kansanedustaja Sirpa Paatero (sd.) sanoo olevansa yllättynyt kuntaministerin salkustaan.

Kotkalainen Paatero kertoo, että sai tietää mahdollisesta kuntaministerin pestistä vasta sunnuntaina ennen puoluevaltuuston kokousta.

Hän uskoo, että hänellä on edelleen sekä kansan että kollegoiden luottamus ministerinä jatkamiseen. Paateron mukaan yksi merkki tästä on ehdotus siitä, että hän jatkaa kuntaministerin tehtävässä.

– Oli tosi hienoa, että tuleva pääministeri Sanna Marin osoitti luottamusta siihen, että saan jatkaa kuntaministerinä. Minusta sillä pohjalla on hyvä jatkaa. Olen saanut todella paljon tukea, ja ihanat ihmiset niin politiikan sisältä kuin myös ulkopuolelta ovat ilmoittaneet tukensa. Kansalaisten tuki on tosi vahva, Sirpa Paatero sanoo.

Paatero jatkaa nyt ainoastaan kuntaministerinä, kun aiemmin hän vastasi myös valtion omistajaohjauksesta. Nyt tehtävä aiotaan siirtää Tytti Tuppuraiselle, josta on tulossa eurooppa- ja omistajaohjausministeri.

Paatero on tyytyväinen tehtävänjakoon.

– Nyt kun Euroopan unionin puheenjohtajuuskausi loppuu ja Tytti Tuppuraisen työtaakka siltä osin vähenee, niin omistajaohjausministerin tehtävän liittäminen siihen tehtävän on erittäin hyvä asia.

Välit Antti Rinteeseen "ihan ok"

Sirpa Paatero jäi sairauslomalle noin puolitoista viikkoa sitten, jolloin hän ilmoitti eronpyynnöstään pääministeri Antti Rinteelle. Kuohunta Postin työehtokiistan ympärillä johti siihen, että Paatero päätyi eroamaan.

– Kaikki julkinen ja sisäinen paine muodostuivat sellaisiksi, että totesin, ettei ole mahdollisuuksia jatkaa, Paatero kommentoi.

Rinteen mukaan Paatero ei ollut noudattanut hänen antamiaan ohjeita siitä, miten Postin omistajaohjausta on tehtävä.

Sittemmin myös pääministeri Rinne itse erosi, koska keskusta ei luottanut häneen.

Minkälaiset välit teillä on Antti Rinteen kanssa?

– Ainakin eilen ne olivat ihan ok. Tässä väliajalla emme ole olleet yhteyksissä, mutta eilen vaihdoimme muutaman sanan.

Paatero kertoo, että nyt hänen vointinsa on "ihan kohtalainen". Hän ei vielä maanantaiaamuna osannut sanoa, milloin hän palaa töihin, mutta aikoi keskustella asiasta työterveyslääkärin kanssa.

– Ministerin vastuut alkavat siitä hetkestä, jolloin nimitys on tehty. Pitää katsoa, minkälaisella tahdilla astun työhuoneen jokapäiväiseen elämään ja 12 tunnin rytmiin.

Julkisuusmylläkkä yllätti

Paatero huomauttaa, että jätti kirjallisen eronpyynnön viikko sitten maanantaina. Sitä ei kuitenkaan ehditty käsitellä ennen kuin koko valtioneuvosto jätti eronpyynnön tiistaina. Näin ollen Paatero on toiminut siitä lähtien toimitusministerinä.

Sirpa Paatero on ollut mukana kuntapolitiikassa parikymmentä vuotta ja kansanedustajana lähes 14 vuotta. Koko poliittisen uransa aikana hän ei ole törmännyt viime viikkojen veroiseen julkisuusmylläkkään.

– Täytyy myöntää, että vaikka kuinka kokemusta on, niin tällaista kokemusta en olisi myöskään halunnut. Toivon, että tämä opetti niin itselleni kuin muillekin miten näitä asioita pitäisi tiukemmin rajata, että niitä voisi jaksaa, Sirpa Paatero sanoo.

Paatero äänesti sunnuntain puoluevaltuuston kokouksessa SDP:n pääministeriehdokkaaksi Sanna Marinia. Paatero uskoo, että Suomi saa Marinista energisen pääministerin.

– Mitä olen Sannaa tuntenut kansanedustajana ja ministerinä, niin hän on hyvin ajattelevainen ja ideologinen. Hänellä on omat periaatteet, joista hän varmasti pitää kiinni, Paatero sanoo.

Suosittelemme sinulle