Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Ruotsin entistä Kiinan lähettilästä epäillään valtakunnan turvallisuuden vaarantamisesta - ainutlaatuisessa oikeusjutussa vakoilua ja vehkeilyä

Ruotsin entistä Kiinan-suurlähettilästä Anna Lindstedtiä saattaa odottaa pisimmillään kahden vuoden vankeustuomio.

Anna Lindstedt
Anna Lindstedt on toiminut Pekingin lähetystön lisäksi muun muassa suurlähettiläänä Meksikossa. Kuva: Alex Cruz / EPA
Erja Tuomaala
Avaa Yle-sovelluksessa

Ruotsissa on alkamassa ainutlaatuinen oikeuskäsittely.

Ruotsin entistä Kiinan-suurlähettilästä Anna Lindstedtiä vastaan nostetaan syytteet muun muassa valtakunnan turvallisuuden vaarantamisesta.

Syyttäjä Hans Ihrman ilmoitti asiasta maanantaina. Ruotsin television SVT:n mukaan suurlähettiläs Lindstedt on omavaltaisesti ja ilman esimiestensä lupaa neuvotellut kiinalaistahojen kanssa vangitun kiinalais-ruotsalaisen kustantajan Gui Minhain vapauttamisesta.

– Koskaan aiemmin nykyaikana rikosnimikkeenä ei ole ollut omavaltainen toiminta vieraan vallan kanssa, sanoi syyttäjä Ihrman.

Gui on Kiinassa syntynyt Ruotsin kansalainen, jota syytetään Kiinan valtion turvallisuuden vaarantamisesta.

Suurlähettiläs Lindstedt järjesti salaisen tapaamiseen kirjailijan tyttären ja Kiinan kommunistisen puolueen edustajien välillä hotelli Sheratonissa Tukholmassa tammikuussa 2019. Lindstedt kutsuttiin tapaamisen jälkeen kotiin keväällä 2019. Lähettilään toiminnasta aloitettiin sisäinen tutkinta.

Raskaita syytteitä lähettilästä vastaan

Oikeusjutun ainutlaatuisuudesta kertoo syytelistan pituus. Valtakunnan turvallisuuden vaarantamisen lisäksi lähettilästä epäillään petoksesta, vakoilusta ja epäluotettavasta toiminnasta.

Ulkoministeri tai ulkoministeriö eivät olleet tietoisia vaivihkaa järjestetystä tapaamisesta. Ruotsin turvallisuuspoliisi SÄPO oli vaatinut vielä vakavampien syytteiden nostamista. Lindstedtin asianajaka Conny Cedermark pitää jutun avaamista tervetulleena tapahtumien kulun selvittämiseksi. Asianajajan mukaan hänen päämiehensä kiistää syyllistyneensä mihinkään rikolliseen toimintaan.

Aftonbladet-lehti kertoi, että Anna Lindstedt on edelleen ulkoministeriön palkkalistoilla, mutta hänellä ei ole toistaiseksi työtehtäviä.

Juttuun korjattu vuosiluku klo 15,42. Sheraton-hotellin tapaaminen järjestettiin 2019 ja lähettiläs kutsuttiin kotiin pian tapaamisen jälkeen.

Suosittelemme