Hyppää sisältöön

Uusi Miss Universum tulee Etelä-Afrikasta – Zozibini Tunzi kannustaa tyttöjä johtajuuteen ja taistelee naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan

Maailman kauneimmaksi kruunattu Tunzi on kehottanut erityisesti miehiä toimimaan naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi.

Etelä-Afrikan edustaja Zozibini Tunzi kruunattiin Miss Universumiksi. Kuva: Valerie Macon / AFP
Ulriikka Myöhänen

Eteläafrikkalainen Zozibini Tunzi, 26, on kruunattu Miss Universumiksi.

Kansainvälisen kilpailun finaali järjestettiin varhain maanantaiaamuna Suomen aikaa. Tunzin ohella kärkikolmikossa olivat myös Puerto Ricon ja Meksikon edustajat.

Tunzi piti ennen valintaansa loppupuheenvuoron, joka keräsi raikuvat aplodit. Puheessaan Tunzi sanoi kasvaneensa maailmassa, jossa hänen näköistään tummaihoista ja -hiuksista naista ei pidetä kauniina.

– Ajattelen, että sen on loputtava tänään, Tunzi totesi uutiskanava CNN:n mukaan. (siirryt toiseen palveluun)

Tunzi kertoi haluavansa auttaa nuoria naisia, jotta he tuntisivat olonsa itsevarmoiksi.

Independent online -sivuston (siirryt toiseen palveluun) mukaan tuore Miss Universum on myös korostanut, että nuoria tyttöjä pitäisi kannustaa ja opettaa johtajuuteen. Tunzin mukaan tytöt kyllä haluavat johtaa, mutta yhteiskunta ei aina salli heidän tehdä niin.

– Ei ole mitään tärkeämpää, kuin ottaa paikkansa yhteiskunnassa, Tunzi korostaa.

Missikisan virallisilla sivuilla (siirryt toiseen palveluun) Tunzin kerrotaan olevan aktivisti, joka taistelee erityisesti naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.

Sosiaalisen median kampanjassaan hän on pyrkinyt muuttamaan sukupuoleen liittyviä stereotypioita ja kehottanut erityisesti miehiä toimimaan naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi.

Miss Universum -kisaan osallistui yli 90 missiä. Kisa pidettiin nyt 68. kerran.

Suomea Yhdysvaltojen Atlantassa järjestetyssä kilpailussa edusti Miss Suomi Anni Harjunpää, joka ei sijoittunut 20 parhaan joukkoon.

Zozibini Tunzi Kuva: AOP

Suosittelemme sinulle