Mediakonserni Sanoma kertoi tänään myyvänsä Hollannin ja Belgian aikakauslehtimarkkinoilla toimivan Sanoma Media Netherlandsin. Kaupan myötä Sanoma vetäytyy näiden maiden aikakauslehti- ja verkkolehtiliiketoiminnasta.
Kaupan arvo on 460 miljoonaa euroa.
Kaupan myötä Sanomalle jää medialiiketoimintaa vain Suomeen. Sen tunnetuimpia tuotteita ovat muun muassa tv-kanava Nelonen, Ilta-Sanomat ja Helsingin Sanomat ja aikakauslehtien puolella muun muassa Aku Ankka, Me Naiset ja Tiede. Muualla Euroopassa yhtiö jatkaa oppikirja- ja oppimateriaalimarkkinoilla.
Sanoma on viime vuosina vetäytynyt keskisen Euroopan mediatoiminnoista. Kesällä 2018 yhtiö kertoi saaneensa päätökseen Belgian naistenlehtien myynnin. Keväällä 2017 Sanoma kertoi myyvänsä Hollannin SBS-televisiotoiminnot.
Analyytikko: Sanoma muuttunut merkittävästi
Danske Bankin analyytikko Panu Laitinmäki kuvaileekin nyt tehtyä kauppaa loogiseksi liikkeeksi, joka ei tullut täysin yllätyksenä.
– Belgian ja Hollannin liiketoiminnan koko on pienentynyt ja merkitys vähentynyt vuosien varrella. Printin osuus liiketoiminnasta oli suurempi kuin Suomessa, ja sillä saralla pitkän aikavälin näkymät ovat aika haastavia, Laitinmäki sanoo.
Hän arvioi yhtiön olevan nyt turvallisemmilla urilla. Oppimateriaaleissa liiketoiminta on vakaampaa kuin mediapuolella, johon talouden suhdanteet heijastuvat nopeasti.
– Sanoma on muuttunut merkittävästi viime vuosina. Aiemmin se oli iso mediayhtiö, jolla oli paljon medialiiketoimintaa ulkomailla. Nyt mediatoimintaa on vain Suomessa, mutta yli puolet tuloksesta tulee oppimateriaaleista, jotka ovat kaupan jälkeen yhtiön isoin bisnes, Laitinmäki sanoo.
Oppimateriaaleissa yhtiöllä on liiketoimintaa Suomen ohella Puolassa, Hollannissa, Belgiassa, Ruotsissa ja Espanjassa.
– Kymmenen vuoden aikana yhtiön koko ja profiili ovat muuttuneet aika paljon, kun monia liiketoimintoja on myyty. Toisaalta nyt ilmaistiin myös, että oppimateriaalipuolella tullaan tekemään yritysostoja.
Laitinmäki toteaa Sanoman palaavan tietyllä tapaa juurilleen, kun mediatoiminta keskittyy pelkästään Suomeen.
Sanoma: Yritysostoja vain hyvällä hinnalla
Sijoittajille ja analyytikoille suunnatussa infotilaisuudessa Sanoman toimitusjohtaja Susan Duinhoven ei lähtenyt erittelemään, miltä alueilta yritysostot kiinnostavat.
– Emme kuluta yritysostoihin rahaa helposti, vaan tavoittelemme kauppoja hyvällä hinnalla, Duinhoven kommentoi.
Samassa tilaisuudessa mainittiin yritysostojen olevan mahdollisia myös medialiiketoiminnassa. Sanoman mukaan sillä on käytettävissä yritysostoihin noin 400 miljoonaa euroa.
Sanoma on tällä vuosikymmenellä myynyt lukuisia liiketoimintojaan, jotka eivät ole kuuluneet sen ydinalueelle, ja joiden kehittäminen on vaativaa.
R-kioskit saivat mennä 2012, kun niiden omistus siirtyi Norjaan. Vuonna 2011 Sanoma kauppasi Suomalainen Kirjakauppa -ketjun Otavalle ja uuden omistajan saivat myös Finnkino-elokuvateatterit.
Toisaalta yhtiö on viime vuosina ostanut radiokanavia Suomesta ja laajentunut tapahtumien järjestäjäksi ostamalla viime vuonna yhden suurimmista tapahtuma- ja festivaalijärjestäjistä.
Laitinmäki ennakoi yhtiön suurimpien kasvumahdollisuuksien olevan oppimateriaaleissa.
Tänään julkistettu kauppa kutistaa Sanoman liikevaihtoa. Sen koko liikevaihto viime vuonna oli 1,3 miljardia euroa, josta nyt myydyt toiminnot toivat yli 400 miljoonaa euroa.
Sanoma pysyy silti selvästi Suomen suurimpana media-alan yrityksenä. Alma Median liikevaihto ylsi viime vuonna noin 350 miljoonaan euroon. Keskisuomalainen-konsernin liikevaihto puolestaan ylsi viime vuonna 166 miljoonaan euroon.
Lue myös
HS: Sanoma yhdistää uutis- ja aikakauslehtiensä toimituksia, Hesarille uusi päätoimittaja
Sanoman tulos pysyi ennallaan – mainosmarkkinoiden kehitys oli vaisua Suomessa ja Hollannissa