Valtion kehitysyhtiö Vaken kohtalo selviää vihdoin lähiviikkoina.
Hallituksen periaatepäätös omistajaohjauksesta on valmistumassa, ja samalla uusi hallitus pääsee työn makuun hallituskriisin jälkeen.
Mitä Vake itse haluaisi?
– Yhtiössä odotetaan kovasti omistajalta linjauksia. Olisi valtavan hienoa päästä toimeenpanemaan sitä, mitä on huolella suunniteltu, sanoo Vaken toimitusjohtaja Paula Laine.
Vakella on nyt kolme kohtalonkysymystä, joista sen jatko riippuu.
1) Uusi strategia vastaa tarpeisiin, ainakin paperilla
Vaken tavoitteista ei ole ehtinyt syntyä kirkasta näkemystä.
Juuri kun toiminta oli pääsemässä käyntiin, Sipilän hallitus erosi ja heti perään käytiin eduskuntavaalit. Vaalien jälkeen Antti Rinteen (sd.) hallitusohjelmaan kirjattiin, että Vaken roolia muutetaan vastaamaan hallitusohjelman tavoitteita.
Syyskuussa selvitysmies Jouni Hakala ehdotti, että Vake pitäisi nykymuotoisena lakkauttaa ja siirtää osaksi valtion toista sijoitusyhtiötä eli Teollisuussijoitusta.
Samalla yhtiö itse jätti uuden strategiapaperinsa. Sen ydin oli, että Vake tiivistäisi sillisalaattimaista luonnettaan merkittävästi. Vake ehdottaa, että sen pitäisi keskittyä kahteen teemaan eli ilmastonmuutokseen ja digitalisaatioon.
– Kumpikin on asioita, jotka pitää ratkaista tulevien 10–15 vuoden aikana. Nyt kun hallitusohjelmaan ei tehty muutoksia, niin oletamme että kirjaus meidän tärkeästä roolistamme säilyy, toimitusjohtaja Paula Laine sanoo.
Teemat pelaavat suoraan yhteen hallitusohjelman kärkitavoitteiden kanssa. Jos hallitus katsoo hallitusohjelmansa mukaisesti, että Vake on tärkeä palikka tavoitteiden toteuttamisessa, sen jatko on päivänselvä.
2) Yli kahden miljardin potti
Vaken omistusten arvo on joulukuun 10. päivän kursseilla noin 2,2 miljardia euroa.
Tästä valtaosa on kahdeksan prosentin omistussiivu loistovedossa olleesta Nesteestä. Lisäksi Vake omistaa kokonaan Edita-julkaisuyhtiön ympärille kudotun Nordic Morningin, puolet Postista, runsaan kolmanneksen alkoholiyhtiö Altiasta ja kuudesosan turve- ja energiayhtiö Vaposta.
Posti on omistuksista hankalin, mutta ellei Vaken toimintaa saada vauhtiin, osuudet kelpaisivat muillekin toimijoille.
Vaken ei ole tarkoitus laittaa pääomiansa lihoiksi, vaan säilyttää niiden yhteenlaskettu arvo. Ajatus on, että Vake investoisi kymmenessä vuodessa ilmastonmuutoksen ja digitalisaation ratkomiseen miljardi euroa. Lisäksi Vaken omiin sijoituksiin pyrittäisiin samassa ajassa saamaan mukaan kolme miljardia euroa yksityistä rahaa.
– Me olisimme innovaatiojärjestelmässä Business Finlandin ja Teollisuussijoituksen välissä. Ottaisimme kiinni aluskasvillisuuden tuottamista toimijoista, mutta emme toimisi vain markkinaehtoisesti kuten Teollisuussijoitus ja kaupalliset toimijat, toimitusjohtaja Laine sanoo.
Vake olisi siis "vivuttaja": sen likoon laittaman rahan olisi tarkoitus poikia markkinoilta lisää rahaa. Vaken tulisi osoittautua tehokkaaksi tuottoinstrumentiksi.
3) Vakelle on löydyttävä rooli
Hallituksen periaatepäätös omistajaohjauksesta on tuoreen omistajaohjausministerin Tytti Tuppuraisen (sd.) mukaan viimeistä silausta vaille valmis.
Teknologiateollisuus, Teollisuusliitto ja valtion vientirahoittaja Business Finland ovat jo ottaneet kantaa Vaken säilyttämisen puolesta. Niiden mukaan Vake toimii sellaisella alueella "jossa tällä hetkellä ei ole toimijoita, vaan kapula putoaa".
Yle pyysi tähän juttuun kommenttia myös Teollisuussijoitukselta. Se vastasi, ettei valtion sijoitustoiminnan järjestämisen kommentointi ole sen asia, vaan omistajan eli valtion. Myöskään Tuppurainen ei ollut vielä halukas kommentoimaan näkemyksiään. Hänet on pitänyt tällä viikolla kiireisenä muun muassa EU:n yleisten asioiden neuvoston johtaminen Brysselissä.
Vake oli yhteydessä Tuppuraiseen heti tiistaina, kun tämän ministeripesti oli muodollisesti sinetöity. Laineen mukaan Vaken putkessa on noin 50 investointiaihioita, joita yhtiö haluaisi alkaa edistää – kunhan poliitikot linjaavat, mikä sen rooli on.
– Pyydämme päästä mahdollisimman äkkiä kertomaan uudesta strategiastamme ja ajatuksistamme ministerille, Laine sanoo.
Lue myös:
Kuuntele Yle Areenassa:
Politiikkaradio: Oliko Juha Sipilän Vake epäonnistunut hanke? (30 minuuttia)