Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Presidentti Niinistö HS:lle: Hallituksen tulisi pohtia poliittisen päätöksen tekemistä al-Holin kotiutuksista

Presidentti toivoo uudelle hallitukselle työrauhaa.

Sauli Niinistö
Presidentti Sauli Niinistö toivoo hallituksen pohtivan poliittista päätöstä kotiuttamisesta. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Saara-Miira Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toivoo, että tänään nimitetty hallitus pohtisi selkeän poliittisen päätöksen tekemistä al-Holilla olevien suomalaisten kotiuttamisen suhteen. Niinistö kommentoi asiaa Helsingin Sanomille kansliansa välityksellä.

– Viime päivinä on esitetty kiihtyvään tahtiin erilaisia olettamia. Uuden hallituksen olisi hyvä saada hetken työrauha ja pohtia selkeän poliittisen päätöksen tekemistä, Niinistö kirjoitti viestissään HS:lle.

Syyriassa al-Holin leirillä olevien suomalaislasten ja -naisten kotiuttamisesta on tullut poliittinen kysymys. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja osa virkamiehistä ovat olleet erimielisiä suomalaisten kotiuttamisesta al-Holin leiriltä. Asia nousi viime viikolla julkisuuteen.

Ylen saamien tietojen mukaan Suomi pyrkii aktiivisesti tuomaan al-Holin-leirillä olevat suomalaiset naiset ja lapset kotiin. Asiassa on meneillään aktiivinen operaatio, joka pyrkii tuomaan leirillä olevat suomalaiset charter-lennoilla Suomeen erissä.

A-studion haastattelussa pääministeri Sanna Marin (sd.) ei vahvistanut tietoja kotiutuksista. Hän vetosi, että asiasta pitäisi kysyä ulkoministeri Haavistolta. Marin vahvisti kuitenkin, ettei asiasta ole tehty hallituksen sisällä päätöstä.

Al-Holin leirillä pidetään naisia ja lapsia, jotka ovat asuneet terrorijärjestö Isisin alueella. Joukossa on kymmenkunta suomalaista naista ja heidän noin 30 lastaan.

Lue lisää:

Pääministeri Marin A-studiossa: En voi vahvistaa tietoja al-Holin kotiutuksista

Lähde Ylelle: Suomella on selvä suunnitelma al-Holin leiriläisten kotiuttamiseksi – lennot alkavat, kun kurdit tuovat suomalaisia Irakin rajalle

Ylen lähde: al-Holin leiriläisten siirtäminen Suomeen tällä viikolla ollut yksi vaihtoehdoista – ei enää todennäköinen

Näin kiista al-Holin suomalaisista on edennyt – Tämän kaiken tiedämme kohun vaiheista

Suosittelemme