Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Jussi Hakulinen voitti Joutsenlaulu-kiistan markkinaoikeudessa – muunneltu versio tehtiin Vain elämää -ohjelmaan luvatta

Suomen musiikintekijöiden etujärjestön mukaan markkinaoikeuden päätös ohjaa teosten muuntelulupiin liittyviä käytäntöjä oikeaan suuntaan.

Jussi Hakulinen Porin Bepopissa 12.2.2019.
Joutsenlaulu on Jussi Hakulisen suurimpia hittejä. Kuva: Karri Laihonen / Yle
Tapio Pukkila
Avaa Yle-sovelluksessa

Markkinaoikeuden tuomion mukaan Sanoma Media Finland Oy on loukannut Jussi Hakulisen tekijänoikeutta television Vain elämää -ohjelmaa varten tehdyllä muunnelmalla Joutsenlaulu-kappaleesta.

Asiasta kertoo Suomen Musiikintekijät verkkosivuillaan.

Vain elämää -ohjelmassa esitettiin keväällä 2017 Joutsenlaulusta muunneltu versio vastoin kappaleen tekijän Jussi Hakulisen tahtoa.

Kappaleen esitti Samu Haber. Edesmennyt Yö-yhtyeen laulaja Olli Lindholm oli mukana ohjelmassa.

Markkinaoikeus katsoi, että Joutsenlaulu-teoksesta tehtiin muunnelma, jonka yleisön saataviin saattamiseen olisi tullut olla teoksen tekijän lupa.

Tekijänoikeusneuvoston aiemmin antaman lausunnon mukaan tekijänoikeudella suojattua alkuperäisteosta Joutsenlaulusta on muunneltu ja tai sovitettu, mikä on ollut tekijän lupaa edellyttävää toimintaa.

Lupaa teoksen muunteluun ei ole Jussi Hakuliselta saatu. Hakulisella on ollut oikeudenhaltijana oikeus joko myöntää tai olla myöntämättä lupa.

Markkinaoikeus kieltää Sanoma Media Finland Oy:tä 50 000 euron sakon uhalla saattamasta Jussi Hakulisen tekijänoikeudella suojatusta Joutsenlaulusta tehtyä muunnelmaa yleisön saataviin television, radion tai internetin välityksellä.

Lisäksi Sanoma Media Finland Oy velvoitetaan korvaamaan Hakulisen oikeudenkäyntikulut ja maksamaan hänelle hyvityksenä 5 000 euroa korkoineen.

– Tämä on merkittävä tuomio, joka tulee ohjaamaan teosten muuntelulupiin liittyviä käytäntöjä oikeaan suuntaan, luonnehtii Suomen Musiikintekijöiden toiminnanjohtaja Aku Toivonen yhdistyksen verkkosivuilla.

Suomen Musiikintekijät tuki Jussi Hakulista oikeudenkäyntiprosessissa.

Suosittelemme