Hyppää sisältöön

Aung San Suu Kyi: Kansanmurhasyytteet epätäydellisiä ja harhaanjohtavia

Katso YK:n kansainvälisen tuomioistuimen istunto suorana. Tuomioistuin ratkoo, onko rauhannobelistin johtama maa syyllistynyt kansanmurhaan tappamalla rohingya-vähemmistöä.

Rauhannobelisti puolustaa maataan kansanmurhasyytteistä
Rauhannobelisti puolustaa maataan kansanmurhasyytteistä
Kirsi Crowley

Myanmarin siviilihallinnonjohtaja Aung San Suu Kyi sanoo Myanmarin kansanmurhasyytteitä epätäydelliseksi ja harhaanjohtavaksi.

– Valitettavasti Gambia on esittänyt tuomioistuimelle epätäydellisen ja harhaanjohtavan kuvan Rakhinen osavaltion tilanteesta, Suu Kyi puhui rauhallisesti Myanmarin kansanmurhasyytteitä tutkivalle YK:n kansainväliselle tuomioistuimelle Haagissa.

"Kansanmurha ei voi olla ainoa olettamus"

– Kansanmurhan aikomus ei voi olla ainoa olettamus monimutkaisessa Myanmarin tapauksessa, Suu Kyi sanoi.

Suu Kyi selitti pitkään ja yksityiskohtaisesti ARSA-kapinallisten iskuja ennen Myanmarin armeijan toimia ja rohingya-kansan joukkopakoa. ARSA eli Arakan Rohingyan Pelastusarmeija on rohingyakapinallisten aseistettu liike. Suu Kyin mukaan maan asevoimat vastasivat iskuihin, joita ARSA-kapinalliset tekivät poliisiasemille ja sotilaspisteisiin. Yhdeksän poliisia kuoli iskuissa.

– Meillä on käynnissä sisäinen aseellinen konflikti, jonka aloitti rohingya-armeija. Traagisesti, konflikti johti tuhansien maanpakoon, Suu Kyi sanoi.

Suu Kyi maalasi kuvan konfliktista, jossa rohingyakapinalliset pyrkivät ottamaan haltuunsa alueita. Hän sanoi, että ARSA on saanut aseita ja koulutusta Pakistanista ja Afganistanista.

Suu Kyi oli kuunnellut ilmeettömästi edellispäivänä, kun syytteen nostaneen Gambian asianajajat listasivat rohingya-väestön todistuksia väkivallasta.

Yli 720 000 rohingyaa pakeni Myanmarista Rakhinen osavaltiosta naapurimaahan Bangladeshiin vuonna 2017. He elävät yhä pakolaisleireillä.

Paenneet kertoivat murhista, kdiutuksesta ja raiskauksista. Maailmalle levisi kuvia poltetuista rohingyakylistä Myanmarissa. YK on nimennyt Myanmarin armeijan toimet etniseksi puhdistukseksi.

"Suhteetonta voimaa voi olla käytetty"

Suu Kyi myönsi, että asevoimat on saattanut käyttää suhteetonta voimaa taistellessaan ARSA-ryhmää vastaan. Se olisi siis voinut surmata myös siviilejä etsiessään kapinallisia, mutta vääryyksien tutkiminen täytyy Suu Kyin mukaan tehdä Myanmarissa.

Hän kyseenalaisti kansanmurhasyytteet myös vertaamalla niitä Balkanin menneisiin konflikteihin.

– Kansainvälinen oikeus vältti mielitekoa luokitella ne näin, koska ei löytynyt erityistä aikomusta tuhota kansanryhmää, Suu Kyi puhui.

Suu Kyi sanoi, että Rakhinen tilanne on monimutkainen ja levottomuuksien juuret yltävät vuosisatojen taakse.

Eilen alkaneessa kolmipäiväisessä kuulemisessa Myanmaria syytetään rohingyavähemmistön kansanmurhasta.

Suu Kyi puolustaa armeijaa, jonka vankina oli ennen

Aung San Suu Kyi puolustaa nyt Myanmarin armeijaa, joka piti häntä kotiarestissa viisitoista vuotta. Suu Kyi sai rauhanpalkinnon vuonna 1991 demokratian puolustamisesta Myanmarin silloista sotilashallintoa vastaan.

Gambia on pyytänyt kansainvälistä tuomioistuinta tutkimaan Myanmaria. Sitä tukee 57 valtion Islamilainen yhteistyöjärjestö.

Eilen Gambian oikeusministeri Aboubacarr Tambadou kehotti kansainvälistä tuomioistuista määräämään loppu väkivallalle.

– Kertokaa Myanmarille, että sen täytyy lopettaa järjetön tappaminen ja barbaariset toimet, jotka yhä kauhistuttavat kollektiivista omatuntoamme. Kertokaa sille, että sen täytyy lopettaa kansalaistensa kansanmurha, Tambadou sanoi.

Rohingyakansaan kuuluva 3-vuotias Estehara asuu Malesiassa.
Video: Keitä ovat Myanmarin rohingyat?

Lue lisää:

Maineensa menettänyt rauhannobelisti Aung San Suu Kyi vastaa Haagissa syytöksiin kansanmurhasta – kiistää edelleen Myanmarin syyllistyneen rikoksiin

Juttua päivitetään

Suosittelemme sinulle