Hyppää sisältöön

Suomalainen lyhytelokuva valittiin Yhdysvaltain merkittävimpiin kuuluvan elokuvafestivaalin kilpasarjaan yli 10 000 elokuvan joukosta

Samojen tekijöiden pitkä komedia on käsikirjoitusvaiheessa.

Matvei German esittää suomalaisen naisen adoptiopoikaa elokuvassa Onko sulla nälkä? Kuva: Komeettafilmi
Päivi Puukka

Teemu Niukkasen ja Antti Toivosen Onko sulla nälkä? kertoo yksinhuoltajaäidistä, joka yrittää nolosti junailla teini-ikäisen poikansa ihmissuhteita. Äiti epäilee pojan olevan homo ja yrittää järjestää ujolle nuorelle miehelle treffit. Elokuvassa näyttelevät Pirjo Lonka ja Matvei German.

Tilanteesta irtoava komediallisuus kirvoitti lyhytelokuvalle paikan merkittävän amerikkalaisfestivaalin kilpasarjaan. Sundance-festivaalin lyhytelokuvasarjaan ilmoittautui ehdolle tänä vuonna ennätykselliset 10 397 elokuvaa.

– Se on niin paljon, että epäilen, onkohan millekään festivaalille koskaan tarjottu sellaista määrää lyhäreitä, elokuvayhtiö Komeetan tuottaja Daniel Kuitunen taivastelee.

Kilpasarjaan valittiin kaikkiaan 74 lyhytelokuvaa. Sekin on ennätysmäisen paljon.

Suomi-komediassa on uskallusta

Suomalainen lyhytkomedia on menestynyt maailmalla hyvin. Tosikon maineessa olevat suomalaiset osaavat ilmeisesti lajityypin. Arkiset elämäntilanteet ovat muovautuneet usein elokuvantekijöitten käsissä hykerryttäviksi naurupommeiksi.

Selma Vilhusen Pitääkö mun kaikki hoitaa? valittiin tammikuussa 2014 Oscar-ehdokkaaksi ensimmäisenä suomalaisena lyhytelokuvana ja kaikkien aikojen toisena suomalaiselokuvana.

Teemu Niukkasen edellinen elokuva Saatanan kanit valitiin Sundance-festivaalille vuonna 2017. (siirryt toiseen palveluun)

– Näkyvyys näin merkittävällä festivaalilla tarjoaa elokuvalle mahdollisuuksia päästä kiertämään muita festivaaleja. Samalla se saa lisää katsojia ja huomiota, sitähän me tietysti toivomme, Kuitunen sanoo.

Pirjo Lonka on huolehtiva yksinhuoltajaäiti, joka päättää järjestää poikansa seksielämän kuntoon turvallisesti elokuvassa Onko sulla nälkä? Kuva: Komeettafilmi

Komeetan Daniel Kuitunen kertoo, että Niukkanen ja käsikirjoittaja Toivonen valmistelevat nyt pitkää elokuvaa. Toivonen työskentelee parhaillaan käsikirjoituksen parissa. Jos hyvin käy, kuvaukset alkavat vuonna 2021.

– Suomalaiset komediantekeijät osaavat ja uskaltavat mennä jollekin oudolle alueelle, jota muut elokuvantekijät ehkä karttavat omituisena. Ja tehdä siitä sitten laadukasta elokuvaa. Uskallus erottaa meidät muista myönteisellä tavalla, Kuitunen pohtii.

Lyhytelokuva Treffit voitti kilpasarjan vuonna 2013 (siirryt toiseen palveluun)

Marja Helanderin saamelaisaiheinen tanssielokuva kilpaili Sundancessa 2018

Onko sulla nälkä? sai maailman ensi-iltansa Toronton kansainvälisillä elokuvajuhlilla syyskuussa. Sundance-festivaali alkaa 23. tammikuuta 2020 Utahissa. Lyhytelokuva on myös Jussi-palkintojen shortlistalla ja nähdään Yle Teemalla lauantaina 21. joulukuuta.

Suosittelemme sinulle