Hyppää sisältöön

Ilkka Remeksen trillereistä tekeillä pohjoismainen suurtuotanto - 6/12-elokuvan pääosaan tuleva Jasper Pääkkönen: "Remes ei ole enää liian iso valkokankaalle"

6/12 on Remes-sarjan ensimmäinen elokuva. Antti J. Jokisen ohjaaman elokuvan on tarkoitus saada ensi-iltansa syksyllä 2021.

Näyttelijä ja ohjaaja valokuvassa
Jasper Pääkkönen ja Antti J. Jokinen kertovat olevansa hyviä ystäviä ja odottaneensa pitkään ensimmäistä yhteistä elokuvaprojektia. Kuva: Rinna Härkönen / Yle
Janne Sundqvist

Kaksi suomalaisten suosikkia kohtaa, kun Ilkka Remeksen trillerit kääntyvät elokuviksi, joiden pääosassa nähdään Jasper Pääkkönen. Hän esittää Antti J. Jokisen ohjaamissa Omerta-elokuvissa Max Tanneria, joka edustaa Euroopan unionin Omerta-erikoisjoukoissa Suomen Suojelupoliisia.

Pohjoismaiseksi suurtuotannoksi luonnehdittu elokuvasarja kertoo Euroopan parhaista sotilaista ja poliiseista kootuista Omerta-joukoista. Sarja alkaa kahdella elokuvalla, jotka perustuvat Remeksen luetuimpaan romaaniin 6/12.

– Kirjan tekeminen kahdeksi elokuvaksi johtuu siitä, että 6/12 on niin laaja kirja. 600 sivun mahduttaminen yhteen elokuvaan ei tuntunut oikeutetulta, ohjaaja Jokinen sanoo.

Uusi aikakausi

Ilkka Remeksen kirjasta elokuva
Kuva: Rinna Härkönen / Yle

Pääkkönen kertoo odottaneensa tilaisuutta tulla kuvaamaan suomalaista elokuvaa. Kansainvälisesti kysytyn näyttelijän kannalta projektin piti kuitenkin olla riittävän suuri ja kiinnostava. Nyt sellainen löytyi.

– Remeksen kirjat ovat erittäin elokuvallisia. Muistan, että 6/12:hta lukiessani mietin asiaa ja varmaan kysyinkin joltain suomalaiselta elokuvatuottajalta, miksi niitä ei ole tehty. Sain vastaukseksi, että Remeksen kirjat ovat liian isoja. Suomessa eivät elokuvien budjetit riitä niiden tekemiseen, Pääkkönen muistelee.

– Nyt kun ollaan uudella aikakaudella ja budjetit ovat kasvaneet, se mahdollistaa tällaisten tarinoiden kertomisen valkokankaalla. Kaikki palaset loksahtivat yhteen ja lähdin tähän mukaan.

Tähtiloistetta Omerta-elokuvista ei puutu muutenkaan. Pääkkösen ohella elokuvien rooleissa nähdään muun muassa Ville Virtanen, Pekka Strang, Krista Kosonen, Peter Franzen, Eero Aho, Tommi Korpela ja Eero Milonoff.

Elokuvasarjan ruotsalainen naispääosan esittäjä ja muut ulkomaalaiset näyttelijät julkistetaan Berliinin elokuvajuhlilla helmikuussa 2020.

Sarjan ensimmäinen elokuva 6/12 saa ensi-iltansa syksyllä 2021 ja sen jatko-osa 7/12 vuotta myöhemmin. Elokuvista tehdään myös kuusiosainen tv-sarja, jonka esittää C More.

Itsenäisyyspäivän vastaanotto terroristien armoilla

Ilkka Remeksen romaani 6/12.
6/12 on Ilkka Remeksen suosituin trilleri Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Vuonna 2006 julkaistussa 6/12-romaanissa serbiterroristit kaappaavat presidentin linnan kesken itsenäisyyspäivän vastaanoton. Jokisen mukaan elokuvat tulevat olemaan hyvin uskollisia kirjan tarinalle.

– Olisi täyttä hulluutta muuttaa Ilkka Remeksen teosta. Tämä on neljäs kirja, josta teen elokuvaa. Kirja on kuitenkin kirja, ja elokuva elokuva. Tarinaa on nykyaikaistettu, mutta kyllä se trillerimäisyys, missä Remes on parhaillaan, on mukana.

Jokisen ja Mika Karttusen käsikirjoittamien elokuvien kuvaukset alkavat ensi syksynä. Tuotantoyhtiön mukaan Helsingin keskustassa kuvataan muun muassa suuri takaa-ajokohtaus, jonka toteutuksessa hyödynnetään pelialalla kehitettyjä pelimoottoreita.

Pohjoismainen suurtuotanto

Omerta-elokuvien budjettia kuvaillaan pohjoismaisella mittapuulla merkittäväksi. Jokisen mukaan budjetti varmistuu ensi kevään aikana. Hän ei usko sitä koskaan tarkkaan kertovansa.

– Karsastan sellaista, että nyt tulee kallein elokuva tai muuta vastaavaa. Kyllä lähtökohtaisesti pitäisi yrittää tehdä paras mahdollinen elokuva, Jokinen sanoo.

Ohjaaja huomauttaa myös, että Remes-elokuvat eivät tule olemaan pelkkää toimintaa.

– Taustani on draamaelokuvissa. Siksi nämä elokuvat eivät tule olemaan vain juonilähtöisiä, vaan ne kertovat myös ihmisistä. Siitä, mitä siellä kaikkien varusteiden sisällä on.

Ilkka Remeksen teokset ovat olleet suomalaisten suosikkilukemistoa jo vuosikausia. Esimerkiksi nyt elokuvattava panttivankitrilleri jäi myyntitilastoissa toiseksi vain _Harry Potter -_saagan toiseksi viimeiselle osalle.

6/12:sta tulee näillä näkymin ensimmäinen valmistuva Ilkka Remes -kirjan filmatisointi. Hankkeella on kuitenkin myös kilpailija. Yle kertoi heinäkuussa, että myös Aku Louhimies kehittelee kansainvälistä Remes-elokuvaa. Louhimiehen hanke perustuu Jäätyvä helvetti -trilleriin, joka kertoo Suomeen kohdistuvasta kyberhyökkäyksestä.

Agentti Pääkkönen

Jasper Pääkkösestä leivotaan siis nyt toimintatähteä. Jokinen kertoo odottaneensa yhteistyötä pitkään.

– Hän on mielestäni kiinnostava näyttelijä ja tietysti myös ystäväni, mutta emme ole koskaan tehneet elokuvaa yhdessä. On hyvä kirjoittaa elokuvaa, kun tietää, kuka siinä näyttelee, Jokinen sanoo.

Ohjaaja lisää, että Pääkkösen kansainvälinen menestys on auttanut myös keräämään rahaa Omerta-elokuvia varten.

Pääkkönen itse on innoissaan mahdollisuudesta tehdä erittäin harvinaista lajityyppiä, suomalaista toimintaelokuvaa.

– Pohjoismainen tapa tehdä toimintaelokuvaa tai agenttitrilleriä on realistinen. Meillä on edessä aika väkevä kouluttautumisjakso, että osaamme esimerkiksi käsitellä aseita ja toimia oikealla tavalla taistelutilanteissa, näyttelijä pohtii.

Pääkkönen on viimeksi nähty valkokankaalla Spike Leen elokuvassa BlacKkKlansman. Suomalaisessa elokuvaroolissa hänet nähtiin viimeksi vuonna 2015 ensi-iltansa saaneessa Vares - Sheriffi -elokuvassa.

Lähitulevaisuudessa suomalaistähteä tullaan näkemään Amazon Prime -suoratoistopalvelun The Dark Tower -tv-sarjassa sekä Netflixin Vietnam-elokuvassa Da 5 Bloods . Jälkimmäinen, Spike Leen ohjaama, elokuva nähdään Pääkkösen mukaan suoratoistopalvelussa ehkä jo kevättalven aikana.

Suosittelemme sinulle