Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Tampereen yliopiston henkilöstön toive toteutui vihdoin: "Tätä on työstetty kauan"

Tampereen yliopiston hallitukseen valittiin henkilöstön edustaja. Tosin osa henkilöstöstä haluaisi enemmän kuin yhden hallitusjäsenen.

Tampereen yliopisto
Kuva: Marjut Suomi / yle
Antti Palomaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Tampereen yliopiston henkilöstö on saanut edustajan yliopiston hallitukseen. Konsistori nimitti tehtävään professori Johanna Kantolan. Samalla hallitukseen nimettiin innovaatiojohtaja Anne Jalkala Fortumista.

Henkilöstön edustajan puuttuminen hallituksesta on hiertänyt pitkään yliopiston työntekijöitä. Tämä näkyi myös henkilöstölle tehdyssä kyselyssä.

Vanha Tampereen yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto yhdistyivät vuoden alussa. Syntyi säätiöyliopisto, jonka hallitukseen tuli erilaisten sidosryhmien edustajia. Henkilöstö ei saanut edustajaa hallitukseen.

Henkilöstö- ja opiskelijajärjestöt ovat vaatineet yliopiston hallitusta muuttamaan yliopiston hallintojärjestelmää.

Akatemiatutkija Hanna Kuusela on tyytyväinen, että nyt hallituksen kokoonpanoon tuli toivottu muutos.

– Tämä on tosi myönteinen ja pitkään toivottu käänne yliopistoyhteisössä. Tätä on työstetty kauan täällä Tampereella ja myös valtakunnallisesti.

Kuusela pitää merkittävänä sitä, että tämä oli ensimmäinen kerta, kun Suomen säätiöyliopistoihin valittiin yliopistossa työskentelevä henkilö.

Osa toivoo vähintään kolmea jäsentä

Kuusela johti Kohti parempaa yliopistomaailmaa -tutkimushanketta, jonka osana oli kysely yliopiston henkilöstölle. Keväällä tehtyyn kyselyyn vastasi 1 900 henkilöä eli noin puolet yliopiston työntekijöistä.

Lähes kahdeksan kymmenestä vastaajasta oli sitä mieltä, että yliopiston hallituksessa pitäisi olla yliopistoyhteisön edustus.

Kuusela arvioi, että uusi käänne ei välttämättä kokonaan palauta henkilöstön luottamusta, vaikka onkin askel oikeaan suuntaan.

– Tutkimuksessa suurin osa henkilöstöstä halusi hallitukseen vähintään kolme jäsentä, Kuusela sanoo.

– Tieteen vapaus taataan parhaiten sillä, että tutkijat itse määrittelevät yliopiston toimintaa eivätkä ulkoiset sidosryhmät, talouselämä tai poliitikot, Kuusela jatkaa.

Sukupuolten epätasa-arvo korjaantui

Tampereen uuden säätiöyliopiston hallituksessa on seitsemän jäsentä. Erovuorossa olivat Tampereen pormestari Lauri Lyly ja johtaja OP Ryhmän strategiajohtaja Pekka Puustinen.

Kahden miehen vaihtuminen kahteen naiseen keikautti samalla uusiksi hallituksen sukupuolijakauman. Aiemmin hallituksessa oli viisi miestä ja kaksi naista. Jakauma kohtasi kritiikkiä heti hallituksen valinnan jälkeen lokakuussa 2018.

– Meillä oli yhteinen tahtotila päästä tasa-arvolain mukaiseen järjestykseen. Nyt seitsemästä jäsenestä neljä on naisia ja kolme miehiä, sanoo Tampereen yliopiston konsistorin varapuheenjohtaja, professori Eeva Moilanen.

Konsistori on vaaleilla valittava yliopistoyhteisön toimielin. Konsistori päättää muun muassa yliopiston ylintä valtaa käyttävän hallituksen nimittämisestä.

Lue lisää:

Henkilöstö ja opiskelijat vaativat: Tampereen yliopiston hallintojärjestelmää on muutettava

Tampereen yliopiston henkilöstö haluaa päästä päättämään asioista – uudessa hallituksessa ei ole yhtään henkilöstön edustajaa

Uusi Tampereen yliopisto sai ensimmäisen hallituksen – kokoonpano kerää heti kritiikkiä: "Ei täytä tasa-arvovaatimuksia"

Uuden Tampereen yliopiston hallitukseen valittiin muun muassa pormestari ja pörssiyhtiön pomo

Suosittelemme