Hyppää sisältöön

Greta Thunberg on Time-lehden vuoden henkilö

Lehti perustelee päätöstä sillä, että Thunberg on saanut toiminnallaan aikaan maailmanlaajuisen asennemuutoksen.

Tie-lhde kansi osaGretaThunergin kva
Time-lehden kansi. Kuva: Kuva Time-lehden kannesta
Petri Burtsov

Yhdysvaltalainen Time-lehti on valinnut Greta Thunbergin vuoden henkilöksi.

Lehti perustelee päätöstä sillä, että Thunberg on saanut toiminnallaan aikaan maailmanlaajuisen asennemuutoksen ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa.

Timen mukaan Thunberg on inspiroinut erityisesti nuoria toimimaan tärkeinä pitämiensä asioiden puolesta. Lisäksi Thunberg on Timen mukaan saanut politiikot toimimaan ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Time on haastatellut lukuisia vaikutusvaltaisia henkilöitä ja kysynyt heiltä Thunbergistä. Kokoamme heidän kommenttinsa tähän alle.

– Läpi historian monet suuret moraaliset liikkeet ovat saaneet virtaa siitä, että nuoret ovat ottaneet ne omakseen, ilmastonmuutoksen vastaisesta työstään Nobelin rauhanpalkinnon saanut Yhdysvaltain entinen varapresidentti Al Gore sanoi.

– Kun nuoret osoittavat mieltään joka viikko ja tuovat meille johtajille tämän viestin, emme voi pysyä neutraaleina, Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi ja kertoi Thunbergin ja muiden nuorten muuttaneen häntä.

Irlannin entinen presidentti ja YK:n entinen ilmastolähettiläs Mary Robinson, kertoo, ettei itse saanut vakuutettua maailman johtajia ilmastonmuutoksen vakavuudesta.

– Kun lapset sanovat "meillä ei ole tulevaisuutta", on se tehokkaampaa. Se saa aikuiset tuntemaan olonsa syylliseksi, hän sanoo Timen haastattelussa.

– Nuoret vaikuttavat yleiseen mielipiteeseen ympäri maailman. Ja vaikuttavat näin myös hallituksiin, YK:n pääsihteeri António Guterres sanoo.

Lue myös:

Greta Thunberg: Kuinka voi olla suuttumatta, kun poliitikot ja suuryritykset välttelevät vastuutaan ilmastotuhosta

Suosittelemme sinulle