Hyppää sisältöön

Pikkulintu menehtyi ruokinta-automaattiin ja toinen jäi loukkuun – lintujärjestö varoittaa vaarallisesta laitteesta

Läpinäkyvä ruokinta-automaatti koitui hömötiaisen kohtaloksi.

Kuusitianen loukussa
Kuusitiainen jäi loukkuun ruokinta-automaattiin Kuva: Birdlife Suomi
Petri Kivimäki

Innokas lintujen ruokkija koki karmivan näyn, kun lintujen ruokinta-automaatista olikin tullut hömötiaisen surmanloukku.

Lintu oli pienestä aukosta päässyt sujahtamaan automaattiin sisään. Automaatissa olleet pähkinät olivat alkaneet valua linnun päälle, eikä lintu enää päässyt ruokinta-automaatista ulos.

Hömötiaisen kohtalona oli menehtyä automaattiin.

Kuollut hömötiainen ruokinta-automaatissa
Kuollut hömötiainen ruokinta-automaatissa Kuva: Birdlife Suomi

Toinen lähes vastaava tilanne sattui samanlaisella lintujen ruokinta-automaatilla. Kuusitiainen oli pujahtanut pienestä aukosta sisään, eikä osannut enää tulla sieltä ulos.

Tässä tapauksessa kuusitiainen kuitenkin havaittiin ajoissa ja saatiin pelastettua. Lintu pääsi vahingoittumattomana jatkamaan matkaansa.

Harvinainen tapaus

Lintujärjestö Birdlife Suomen tiedottaja Jan Södersved on vuosikausia työskennellyt lintujen parissa. Hänelle ei pitkän uransa aikana ole vastaavanlaisia tapauksia tullut vastaan.

– En kyllä aikaisemmin nähnyt enkä kuullut, kertoo Södersved.

Södersvedin mukaan tällaisessa ruokinta-automaatissa on kaksikin ongelmaa. Ensinnäkin ne ovat läpinäkyviä ja toiseksi lintu mahtuu suuaukosta sisään.

– Kun se on läpinäkyvä, on linnun hyvin hankala löytää sieltä pois, sanoo Södersved.

Kuusitiainen ruokinta-automaatin sisällä
Kuusitiainen jäi jumiin ruokinta-automaatin sisälle, eikä osannut tulla pois.

Lintujen ruokinta-automaatin pitäisi Birdlife Suomen tiedottajaJan Södersvedin mukaanolla tumma tai värillinen.

– Useimmat ruokinta-automaatit ovat umpinaisia tai värillisiä. Jos lintu sinne pääsisikin sisään, olisi linnun helpompi hakeutua valoa kohti ulos.

Kaiken kaikkiaan ruokinta-automaatin suuaukko pitäisi Jan Södersvedin mukaan olla sellainen, ettei lintu automaatin sisään pääse.

Pois käytöstä

Birdlife Suomi sai kuvat suomalaiselta lintuharrastajalta, joka ei halunnut nimeään julkisuuteen. Tässä jutussa mukana olevien kuvien lisäksi yhdistys on saanut myös toisen kuvan kuusitiaisesta, joka on jäänyt jumiin samanlaiseen lintujen ruokinta-automaattiin.

Jan Södersvedin mukaan ruokinta-automaateista ilmoittanut henkilö on kertonut ongelmasta tuotteen myyjälle, joka on luvannut reklamoida asiasta maahantuojalle. Automaatteja voi kuitenkin olla useilla suomalaispihoilla, ja ne kannattaa Södersvedin mukaan ottaa pois käytöstä.

– Kaiken kaikkiaan suurin osa teollisesti valmistetuista ruokinta-automaateista on kyllä ihan kunnollisia ja toimivia ratkaisuja, sanoo Södersved.

Talitiainen aterioimassa lintulaudalla
Ainakin tällainen ruokinta-automaatti on pikkulinnoille turvallinen. Kuva: Vesa Vaarama / Yle

Suosittelemme sinulle