Hyppää sisältöön

Bangka-alus päätyi vitriiniin – Paavo Lipponen lahjoitti Filippiinien presidentiltä saamansa pienoismallin Suomen merimuseon kokoelmiin

Entisen pääministerin varastoista saattaa löytyä vielä muutakin museoon kelpaavaa, merellistä esineistöä.

Paavo Lipponen merimuseossa
Paavo Lipponen on tyytyväinen siitä, että hänen lahjaksi saama pienoismalli on päässyt näyttelyesineeksi Suomen merimuseoon Kotkaan. Kuva: Ville Vanhala / Yle
Ville Vanhala

Suomen entinen, pitkäaikainen pääministeri Paavo Lipponen myhäili keskiviikkona tyytyväisenä Kotkassa Merikeskus Vellamossa vitriinin äärellä.

Vitriinin on tallennettu Lipposen vuonna 1998 Filippiinien presidentti Fidel V. Ramosin valtiovierailun yhteydessä lahjaksi saama perinneveneen pienoismalli.

Alun perin Lipponen lahjoitti filippiiniläisen perinneveneen pienoismallin Merikeskus Vellamon tukiyhdistys Vellamon ystävät ry:n puheenjohtajalle Sirkka Kotolalle, jonka kautta pienoismalli päätyi Suomen Merimuseoon.

Itsekin Vellamon ystäviin kuuluva Lipponen oli pienoismallin sijoituspaikkaan tyytyväinen.

– Pienoismallilla on pysyvää käyttöä, kun se on yleisön nähtävillä, Lipponen totesi.

Moottorikäyttöistä kulttuuriperintöä

Suomen merimuseoon lahjoituksena saatu bangka-alus on filippiiniläisen kolmirunkoisen trimaaniveneen pienoismalli. Nykyään Kaakkois-Aasiassa ja Polynesian alueella bangkoja valmistetaan lasikuidusta ja ne ovat moottorikäyttöisiä.

Bangka-alukset ovat Kaakkois-Aasian ja Polynesian alueen elävää kulttuuriperintöä. Nykyään bangkoja valmistetaan lasikuidusta, niissä on moottorit ja niitä käytetään kalastus- ja kuljetusaluksina.

Lipposen mielestä filippiiniläisveneen pienoismalli sopii mainiosti Suomen merimuseoon.

– Myös meiltä on ollut vientiä Filippiineille. Suomea ja Filippiinejä yhdistää muukin, kuten filippiiniläisen Virgilio Hilarion kanssa avioitunut Miss Universum Armi Kuusela, Lipponen sanoi.

pienoismalli merimuseossa
Kolmirunkoiset Bangkat toimivat yhä tänäkin päivänä Kaakkois-Aaasiassa kalastus.- ja kuljetusaluksina. Kuva: Ville Vanhala / Yle

Yhteinen vastuu elonkehästä

Suomen merimuseon intendentin Timo Kuntun mukaan filippiiniläinen bangka-alus on yksi merimuseon eksoottisimmista pienoismalleista.

– Lahjoitus edustaa entisen pääministeri Lipposen kautta valtiollista historiaa, joten pienoismalli sopii Suomen merimuseon tallennusvastuun piiriin, Kunttu sanoi.

Hän näki bangka-aluksen pienoismallin myös yhteisöllisyyden ja vastuun symbolina.

Kunttu kertoo, että ne Polynesian saaret, joissa bangka-alukset ovat yhä käytössä, ovat vaarassa jäädä ilmastonmuutoksen aiheuttaman vedennousun vuoksi veden alle.

– Meillä ihmisillä on yhteisestä elonkehästämme yhteinen vastuu, Kunttu muistuttaa.

Mitä komerosta löytyykään?

Bangka-aluksen pienoismalli ei välttämättä ole jäämässä ainoaksi Paavo Lipposen lahjoitukseksi Suomen merimuseoon. Entisen pääministerin varastoista saattaa hyvinkin löytyä merellistä esineistöä.

– Jos esineillä on historiallista arvoa, niin näkisin mielelläni niiden päätyvän Vellamoon.

Suosittelemme sinulle