Hyppää sisältöön

Kainuuseen halutaan vaarallisen jätteen polttokeskus, mutta prosessi kestää vuosia – "Se ei ole meistä kiinni"

Varsinkin Kajaanin Romu hyötyisi uudesta polttokeskuksesta. 

Autoromua pinossa ulkona.
Kajaanin Romulle päätyvistä autoista jää paljon ongelmallista jätettä. Arkistokuva. Kuva: Antti J. Leinonen / Yle
Milka Krogerus

Kainuuseen halutaan perustaa oma vaarallisen jätteen polttokeskus tai loppusijoituspaikka (siirryt toiseen palveluun) (Ekokymppi) maakunnan omille terveydenhuolto- ja rakennusjätteille sekä SLF-jätteelle.

Hanketta johtaa Kainuun jätehuollon kuntayhtymä Ekokymppi yhteistyössä yksityisen Kaiku Ympäristö Oy:n kanssa. Ekokympin ympäristöpäällikkö Eero Piiraisen mukaan tarkoituksena on palvella paremmin alueen yrityksiä ja hävittää myös kuntavastuulla olevaa jätettä.

– Nämä jätteet menevät joka tapauksessa polttoon. Nyt haluamme, että polttaminen voitaisiin tehdä Kainuussa.

SLF-jäte on ongelma varsinkin Kainuun Romulle, jonka tontilla seisoo valtava kasa tätä vaarallista autoromuista ylijäävää jätettä.

Jätekasa rikkoo jo ympäristölupaa, sillä Riihimäen jätteenpolttokeskus ei kykene ottamaan vastaan kaikkea jätettä. Riihimäen keskus on Suomen ainoa SLF-jätteen polttopaikka.

Olipa lopputuloksena loppusijoitus tai polttolaitos, molemmat helpottaisivat Kajaanin Romua pääsemään eroon SLF-jätteestä. Lisäksi polttolaitoksen energia käytettäisiin Kajaanin Romun prosesseihin, joihin nykyisin käytetään polttoöljyä.

Polttolaitoksen perustamisen voi kuitenkin viedä vuosia. Kainuun ELY-keskus antaa lausuntonsa Majasaaren laajennushankkeesta tammikuun lopulla, minkä jälkeen voidaan aloittaa varsinaisen ympäristöluvan hakuprosessi.

– Ajatus on, että ympäristöluvan saamisessa voisi kestää vuosi, mutta viimeksi se kesti kolme ja puoli vuotta. Se ei ole meistä kiinni, Piirainen sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle