Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Maustetytöt kohun keskelle nostanut Emma-raadin jäsen: “Valkoisen musiikkitoimittajan voi olla vaikeaa tajuta, miltä tuntuu, kun n-sanan käyttäminen ei ole kunnon anteeksipyynnön arvoista”

Maustetytöt jäivät ilman Vuoden tulokas -ehdokkuutta. Raadin jäsen Renaz Ebrahimi sanoo, että keskustelu yhtyeen sanoituksista oli erittäin tarpeen myös Emma-tuomaristossa.

Renaz Ebrahimi seisoo sivuttain kameraan ja katsoo olkansa yli suoraan kohti.
Toimittaja Renaz Ebrahimi kertoo nostaneesa Maustetyttöjen sanoituksen Emma-raadissa pohdittavaksi. Hänen mielestään Maustetytöt ei pyytänyt n-sanan käyttämistä varsinaisesti anteeksi ja ei kantanut vastuuta asiassa loppuun asti. Kuva: Juuli Aschan / YleX
Ville Vedenpää
Avaa Yle-sovelluksessa

Emma-palkintojen ehdokkuudet nousivat puheenaiheeksi jo ennen niiden julkaisemista. Rumba-lehti uutisoi, että komeetan lailla suomalaiselle musiikkikentälle tänä vuonna noussut Maustetytöt olisi jäämässä ilman ehdokkuutta Vuoden tulokas -kategoriassa rasistisen ilmauksen takia.

Yksi tuomariston jäsenistä oli nostanut keskustelussa esille yhtyeen kappaleen Tein kai lottorivini väärin, jonka varhaisessa versiossa käytettiin n-sanaa. Duon asettaminen ehdolle Vuoden tulokas -kategoriassa oli henkilön mukaan rasismin normalisointia. Ehdokkuutta ei näin ollen olisi tulossa.

Näin kävikin. Nyt palkintoehdokkuuksien julkaistamisen jälkeen Maustetytöt kohun keskelle nostanut tuomariston jäsen Renaz Ebrahimi on tullut itse esiin omalla puheenvuorollaan YleX:n kirjoituksessa.

Renaz Ebrahimi on vapaa toimittaja, joka on tehnyt toitä YleX:n lisäksi Yle Kioskin, Bassoradion ja Radio Helsingin riveissä.

– Halusin kirjoittaa kommentin, koska nyt käyty keskustelu tuntui yksipuoliselta ja mustavalkoiselta. Halusin tuoda omat perusteluni esiin, Ebrahimi sanoo.

Torstaina julkaistuissa Emma-ehdokkuuksissa Maustetytöt ei ole mukana Vuoden tulokas -listalla. Yhden ehdokkuuden kaksikko sai esikoisalbumistaan Kaikki tiet vievät Peltolaan Kriitikon valinta -kategoriassa.

Lue myös: JVG kahmi eniten Emma-ehdokkuuksia – "Ollaan sporttijäbiä ja halutaan aina saada kauden päätteeksi mitalit kaulaan"

Ebrahimi kirjoitaa, että hänen mielestään Maustetytöt ei pyytänyt n-sanan käyttämistä varsinaisesti anteeksi ja ei kantanut vastuuta asiassa loppuun asti. Ebrahimin mielestä piiloutuminen tietämättömyyden taakse ja anteeksi pyytämisen puuttuminen normalisoi rasismia ja tekee siitä arkipäiväistä.

Toimittaja nostaa esiin myös sen, että hän on tiettävästi Emma-raadin historiassa ensimmäinen ruskea ihminen. Hän arvelee, että tämän takia rasismiin liittyvät asiat eivät ole aikaisemmin nousseet esiin tuomaroinnissa.

– Valkoisen musiikkitoimittajan voi olla vaikea tajuta, miltä tuntuu, kun n-sanan käyttäminen ei ole kunnon anteeksipyynnön arvoista, Ebrahimi kirjoittaa.

Anna ja Kaisa Karjalainen eli Maustetytöt
Maustetyttöjen Anna ja Kaisa Karjalainen pyysivät lopulta kohun jälkeen anteeksi rasistisen sanan käyttöä kappaleensa alkuperäisessä versiossa. Kuva: Tero Ylioja / Yle

Ebrahimi pitää valitettavana sitä, että Emma-raadissa käydyt keskustelut vuotivat julkisuuteen, sillä tuomaristoon kuuluvilla on lupa puhua asioista vasta kun ehdokkuudet on julkaistu.

Toimittajan mielestä julkisuudessa annettiin myös väärä kuva tuomarointitilanteesta. Hän koki, että hänen kommenttejaan oli otettu irti kontekstista, jotta ne näyttäisivät raflaavilta.

Ebrahimin mukaan on ollut virheellistä väittää, että hän yksin oli avaamassa keskustelua Maustetytöistä.

– Tein tuomaristossa puheenvuoron muiden joukossa ja asiasta äänestettiin. On ollut harhaanjohtavaa kaataa asia yhden ihmisen niskaan.

Renaz Ebrahimi on iloinen, että Emma-tuomaroinnin seurauksena Maustetytöt pyysivät lopulta anteeksi.

Hänen mielestään on myös merkittävää, että Emma-raati pystyi ottamaan kantaa yhteiskunnallisesti tärkeään asiaan. Varsinkin kun Suomessa musiikkipiirit ovat pienet ja kynnys hankalista asioista keskustelemiseen on korkea.

– Toivoisin, että tämä rohkaisisi keskustelemaan vaikeista asioista laajemminkin yhteiskunnassa.

Suosittelemme