Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Vuoden yleisurheilijaksi valittu Toni Piispanen jätettiin pois Vuoden urheilija -ehdokaslistalta: "Olihan se vähän ihmetys"

Vuoden yleisurheilija Toni Piispanen jäi ilman Vuoden urheilija -ehdokkuutta. Ratakelaajakollegat Amanda Kotaja ja Leo-Pekka Tähti ovat ehdolla palkinnon saajaksi.

Toni Piispanen, ratakelaaja
Toni Piispanen Kuva: SUL/Oliver Kremer
Riikka Smolander-Slotte,
Emma Hyyppä
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen Urheiluliitto palkitsi ratakelaaja Toni Piispasen torstaina sekä vuoden parhaana yleisurheilijana että parayleisurheilijana. Parayleisurheilun MM-kisoissa marraskuussa kultaa ja hopeaa ottanut Piispanen ei saavutuksistaan huolimatta ole ehdolla Vuoden urheilijaksi.

– Olihan se vähän ihmetys tietysti. Olen ehkä huono ihminen arvioimaan sitä, pitäisi varmaan kysyä Paralympiakomitealta ja huippu-urheiluyksiköltä tai joltain, joka on lähemmin seurannut edesottamuksiani. Ehkä urheilutoimittajilta itseltään pitäisi kysyä, mikä on syy, Piispanen pohti Yle Urheilulle.

T51-luokassa kilpaileva Piispanen oli Dubain MM-kisojen paras suomalainen 100 metrin kullallaan ja 200 metrin hopeallaan. Amanda Kotaja ja Leo-Pekka Tähti kelasivat maailmanmestareiksi T54-luokan 100 metrillä.

Sekä Kotaja että Tähti valittiin niiden 25 urheilijan joukkoon, joista Vuoden urheilija valitaan. Vammattomia yleisurheilijoita ei listalle päässyt. Listan on laatinut Vuoden urheilija -valiokunta.

– Faktaahan on se, että oli luokka mikä hyvänsä, voittaminen ja huipputasolla kilpailu ihan yhtä haastavaa. Mielestäni luokkien vertailu on sinänsä vähän teennäistä, Piispanen toteaa.

Piispanen, 43, päihitti vuoden yleisurheilijan valinnassa muiden muassa keihäänheiton MM-nelosen Lassi Etelätalon ja aitajuoksun SE-naisen Annimari Kortteen. Piispasen mukaan parayleisurheilun arvostus SUL:ssa on hyvällä tasolla.

– Olemme päässeet muiden kanssa ihan samalle viivalle ja se on tosi hieno asia. Meidän lajiyhteisössä arvostus on tasavertaista, Piispanen hymyilee.

"Lajien vertailu on vaikeaa"

Suomen Paralympiakomitean pääsihteerinä vuodenvaihteessa aloittava Riikka Juntunen iloitsee siitä, että 25 Vuoden urheilija -ehdokkaasta kaksi on paraurheilijoita, mutta muistuttaa, että Piispanen on vähintään samalla tasolla Kotajan ja Tähden kanssa.

– Toivottavasti perusteena ei ole ollut se, että Vuoden urheilija ei voi löytyä vaikeavammaisten luokasta, jossa on mukana vähemmän urheilijoita. Jos näin on, eivät urheilijat ole olleet yhdenvertaisessa asemassa, puhelimitse tavoitettu Juntunen ihmettelee.

– Lajien vertailu on vaikeaa ja on mahdotonta valita Vuoden urheilijaa vain sellaisten lajien parista, joissa on paljon urheilijoita. Silloin joukossa ei olisi hiihtäjiä eikä keihäänheittäjiäkään.

Suomen Urheiluliiton toimitusjohtaja Harri Aalto myöntää, että Piispasen puuttuminen ehdokaslistalta herätti suurta hämmennystä liitossa. Aallon mukaan Piispasen valinta vuoden yleisurheilijaksi kertoo siitä, että SUL haluaisi tämän löytyvän listalta.

Harri Aalto ei kuitenkaan halua spekuloida syitä sille, miksi kaksinkertainen MM-mitalisti puuttuu listalta.

– Jos eri luokkia on lähdetty vertailemaan, on se loputon viidakko. Eihän vammattomienkaan puolella vertailla sitä mikä laji on kovempi tai kevyempi tai minkälaiset ovat eri lajien osallistujamäärät, Aalto miettii.

Lue myös:

Toni Piispanen kaappasi tuplan – SUL valitsi ratakelaajan sekä vuoden yleisurheilijaksi että parayleisurheilijaksi

Viisi MM-mitalia lupaa hyvää Tokion paralympiakisoihin – ratakelauksen huippumaa Suomi haluaa lisää menestystä myös kenttälajeissa

Kultatili aukesi heti! Toni Piispanen kelasi kisaennätyksellä maailmanmestariksi

Suosittelemme sinulle