Hyppää sisältöön

Isä tyrmistyi, kun koulun kirkkojoulujuhla peruttiin – alkoi puuhata omaa juhlaa muiden vanhempien kanssa ja nyt juhlia onkin tulossa kolme

Laukaan kirkonkylän koulun joulujuhla peruttiin, koska paikkana oli kirkko. Vanhemmat aktivoituivat, ja nyt päätösjuhla järjestetään sekä kirkossa että kaksi kertaa koulussa.

Tatu Karttunen Laukaan kirkon pihalla.
Tatu Karttunen. Kuva: Simo Pitkänen / Yle
Jonna Karjalainen

– En ymmärrä enää kunnolla tätä nykymenoa. Alkaa tuntua heikommastakin reunakulkijasta jo haastavalta, laukaalainen Tatu Karttunen sadattelee.

Kuuden lapsen isän tuohtumus johtuu torstaina koulun viestijärjestelmä Wilmaan kilahtaneesta viestistä, jossa kerrottiin Laukaan kirkonkylän koulun tunnustuksettoman joulujuhlan perumisesta. Syynä oli se, että tapahtumapaikkana oli kirkko.

Apulaisoikeusasiamiehen tuoreen linjauksen mukaan koulun päätöstilaisuudeksi tarkoitettua tilaisuutta ei voida järjestää kirkossa. Linjauksessa todetaan, että kirkko on nimenomaan jumalanpalvelusten toimittamiseen tarkoitettu paikka (kirkkolain 14 luvussa tarkoitettu kirkollinen rakennus) ja siitä välittyy näin jo itsessään uskonnollisia merkityksiä.

Linjaus pätee myös silloin, jos tarjolla on vaihtoehtoinen joulujuhla niille, jotka eivät koe kirkkoa omakseen.

Alun perin Laukaan kirkonkylän koulu oli päättänyt siirtää tapahtuman omista tiloistaan kirkkoon juhlasalin sisäilmaongelmien vuoksi.

"Ihmiset ovat oikeasti huolissaan"

Kun viesti juhlan perumisesta tuli, Karttunen ei aikaillut. Hän halusi, että oppilaat saavat esittää harjoittelemansa ohjelman keinolla millä hyvänsä. Pian Karttunen huomasi, ettei ollut ajatuksensa kanssa yksin. Muutkin koululaisten vanhemmat olivat aktivoituneet asian hoitamiseksi.

– Muutkin vanhemmat ovat olleet yhteyksissä koulutoimeen ja koulun johtoon, Karttunen kertoo.

– Ihmiset ovat oikeasti huolissaan, mihin tämä maailma on menossa. Oikeusasiamiehet ja apulaisoikeusasiamiehet tekevät mitä ihmeellisempiä tulkintoja eri asioista ja meidän pitäisi vain hiljaa hyväksyä, hän pohtii.

Jo torstai-iltana joulujuhlan perumisesta keskusteltiin kiivaasti (siirryt toiseen palveluun) (Keskisuomalainen) sosiaalisessa mediassa Laukaan Puskaradiossa. Lisäksi syntyi Facebook-ryhmä, jossa puuhataan oman joulujuhlan järjestämistä Laukaan kirkkoon.

– Ryhmässä on jo toistasataa jäsentä, eli näin pienessä ajassa on kerääntynyt kohtuullisen iso joukko ihmisiä. Olemme yhdistäneet voimamme ja järjestelleet asiaa, Karttunen iloitsee.

Laukaan kirkonkylän koulun rehtori Marko Samula on saanut oppilaiden vanhemmilta muutamia yhteydenottoja joulujuhlan perumiseen liittyen puhelimitse ja Wilmassa.

– Yhteydenotot ovat olleet asiallisia, hän sanoo.

Palautetta on saanut myös Laukaan opetuspäällikkö Jussi Silpola.

– Ainahan palautetta tulee. Palaute on koskenut nimenomaan sitä, että koulu teki päätöksen olla järjestämättä tilaisuutta ollenkaan. Päätös kirkosta epäsopivana juhlapaikkana ymmärrettiin, Silpola sanoo.

Tapaus, joka yhdisti kylän

Karttusella on viisi poikaa ja tytär. Kuudesta lapsesta viisi on edelleen koululaisia. Lasten tunteet joulujuhlan perumisesta olivat kaksijakoisia.

– Osa ei niin perusta näistä esityshommista, mutta aiheuttaahan se ihmetystä. Juhlaa on kuitenkin suunniteltu ja harjoiteltu koulussa, ja sitten se perutaan. Syntyyhän siitä keskustelua, Karttunen kertoo.

Lasten suista on noussut erityisesti kysymys: Miksi?

– Olemme käyneet sitä läpi. Kerroin omille lapsilleni, että yritämme järjestää juhlan joka tapauksessa, että pääsemme yhdessä – lapset, äiti ja iskä – osallistumaan.

Laukaan Kirkonkylän koulu.
Laukaan Kirkonkylän koulu. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Joulujuhlaselkkaus on tässä vaiheessa osoittanut, kuinka tiivis yhteisö Laukaassa on.

– Kaikki tämä ihmisten aktiivisuus on tuntunut mahtavalta. Ihmiset kokevat hirveän tärkeänä sen, että myös perinteitä kunnioitetaan. Jos ajatellaan kirkkoa, niin kyllähän se linkittyy jouluun, johon taas linkittyy uskonto, Karttunen kertaa tunteitaan.

Kun Tatu Karttunen meni perjantaina aamukahville paikalliseen kahvilaan, asiaa puitiin kahvipöytäkeskustelussa. Hänen mukaansa moni sellaisetkin, jotka eivät normaalisti käy kirkossa, olivat tulossa mukaan suunniteltuun tapahtumaan.

Karttunen myöntää itsekin, että kirkkokäynnit ovat jääneet viime aikoina vähälle, mutta jouluperinteissä uskonto on läsnä.

Ennen kuin Karttuset käyvät jouluaterialle, perhe lukee jouluevankeliumin ja kajauttaa yhdessä Enkeli taivaan.

Joulujuhlia tulikin kolme

Tatu Karttunen sai perjantaina aamupäivällä koulutoimesta tiedon, että Laukaan kirkonkylän koulu järjestää joka tapauksessa myös kaksi erillistä pienempää joulujuhlatapahtumaa, joissa lapset pääsevät esittämään harjoittelemaansa ohjelmaa.

Rehtori Marko Samulan mukaan tilaisuudet järjestetään koulun ruokasalissa. Vanhemmat eivät mahdu mukaan koululla järjestettävään juhlaan, sillä ahtaan tilan vuoksi oppilaatkin joudutaan jakamaan kahteen osaan juhlaa varten.

Samula kertoo, että muuttuneet tilasuunnitelmat eivät ole vaikuttaneet joulujuhlaohjelmaan juurikaan. Vain korkeintaan muutama yhteislaulu jää uupumaan.

Myös vanhempien organisoima juhla aiotaan pitää kirkossa suunnitellusti.

– Meillä on ajatuksena, että pyrimme silti järjestämään tapahtuman kirkossa suunnitellusti ensi torstaina, eli silloin, kun kirkko oli muutenkin varattuna. Emme kuitenkaan halua päällekkäisyyksiä koulun järjestämien joulujuhlien kanssa, joten kellonaikaa mietitään vielä uudelleen tarvittaessa.

Karttunen lupaa, että ajankohdasta tullaan vielä tiedottamaan laajasti paikallisissa lehdissä ja sosiaalisessa mediassa. Hän uskoo, että kaikki halukkaat tulevat saamaan tiedon.

– Toivottavasti saamme lapsia myös sinne esiintymään, että kuntalaiset ja muut pääsevät saamaan joulumieltä. Olemme päättäneet kajauttaa Enkeli taivaan oikein palkeitten täydeltä!

Lue lisää aiheesta:

Tunnustukseton joulujuhla Laukaan kirkossa peruttiin: "Meihin otettiin yhteyttä, miksi emme järjestä juhlaa, johon kaikki voivat osallistua"

“Uskonto rikkoi jotain minussa lapsena” – Uskosta luopunut perheenisä ymmärtää joulujuhlassa ahdistuvia eikä halua lastensa jakavan kohtaloaan

Apulaisoikeusasiamies linjasi: Koulun yhteisen joulujuhlan järjestäminen kirkossa on lainvastaista – "Kirkko on nimenomaan jumalanpalvelusten toimittamiseen tarkoitettu paikka"

Suosittelemme sinulle