Pohjoistallinnalainen Telliskiven alue näyttäytyy joulukuisessa koleassa harmaudessa melko autiona. Trendikkään boheemin korttelin sisätiloissa käy kuitenkin kuhina. Ravintoloita, kauppoja, näyttelytiloja. Kaiken kruunaa tallinnalaisten suurvoitto, puoli vuotta sitten avattu Fotografiska-keskus.
Fotografiskalla on epäilemättä osansa siinä, että viime vuonna alkanut lasku suomalaisten Viron-matkailussa pysähtyi ja kääntyi heinäkuussa nousuun, joka jatkuu yhä. Muita syitä ovat muun muassa matkailijoiden sukupolvenvaihdos, yhä moninaisemmat kiinnostuksen kohteet ja virolaisten kokema herätys.
– Suomalaisten määrän vähenemisestä keskusteltiin mediassa paljonkin. Se oli siinä mielessä hyvä asia, että ravisti hereille myös ne virolaisyrittäjät, jotka eivät olleet tiedostaneet suomalaisten merkitystä Viron matkailulle ja sitä kautta koko taloudelle, matkailuyrittäjä Evelin Org sanoo.
Nuorten lisääntyneet Viron-käynnit on pantu merkille sekä Tallinkilla että Suomen suurlähetystössä. Lehdistöneuvos Hannele Valkeeniemen mukaan vanhat laulavan vallankumouksen ajan nostalgiasukupolvet eivät enää jaksa matkustaa yhtä paljon kuin ennen.
– Tilalle ovat tulleet nuoremmat sukupolvet, jotka haluavat syödä hyvin, käydä konserteissa ja erilaisissa tapahtumissa. Se on siis ainakin muuttunut, että Viroon vetävät konsertit ja uudet museokohteet.
Yle kertoi elokuussa, että neljännes Viroon heinäkuussa matkanneista kertoi alkoholin olleen merkittävä syy matkalleen. Tutkimukseen haastateltiin noin neljääsataa ihmistä, ja sen tilaajia olivat Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto, Päivittäistavarakauppa ry, Matkailu- ja Ravintolapalvelut sekä Suomen alkoholijuomakauppayhdistys.
Valkeeniemen mukaan perinteinen sisäänheittotuote eli alkoholi on kuitenkin yhä useammalle Viron-kävijälle pelkkä sivuseikka. Sitä saatetaan hankkia, kun kerran on Tallinnaan matkustettu, mutta yhä harvempi lähtee lahden yli varta vasten sen takia.
Visit Estonian, Tallinnan Sataman ja Viron tilastoviraston tietojen mukaan heinä–marrakuussa Viroon matkusti 22 000 suomalaista enemmän kuin vuotta aiemmin, yöpyjiä puolestaan oli 35 000 enemmän.
Suomalaisten eteen tehdään nyt töitä
Aivan tyhjästä suomalaismatkailu ei ole elpynyt. Evelin Org on entinen Viru-hotellin markkinointipäällikkö, joka nykyisin tuo Viroon esimerkiksi suomalaisia bloggaajia, joiden toivotaan levittävän ilosanomaa Viron mahdollisuuksista.
Myös Viron matkailunedistämiskeskus ja VisitTallinn ovat alkaneet panostaa suomalaisiin muun muassa rekrytoimalla Suomi-tuntijoita ja tulemalla useamman vuoden tauon jälkeen Matkamessuille.
– Viro on myös Helsingissä tammikuussa järjestettävien messujen virallinen partnerimaa, Visit Estonia Suomen viestintäpäällikkö Timo Raussi korostaa.
Matkailullisesti Tallinnassa odotetaan paljon uudesta Noblesserin alueesta, joka on muotoilukauppoineen, pienpanimoineen ja ravintoloineen noussut suositun Lentosataman viereen.
Myös perinteinen Reisisadam eli matkaustajasatama on panostanut viihtyvyyteen aivan eri tavalla kuin aiemmin. D-terminaalista on valtaosa peruskorjattu. Marraskuussa valmistui myös Reidi tee, Tallinnan ulkopuolelle suuntautuvaa satamaliikennettä pois keskustasta ohjaava liikenneväylä. Samalla ranta-alue avattiin myös jalankulkijoille ja pyöräilijöille.
Helsingin ja Tallinnan kaksoiskaupunkikehitys on johtanut siihen, että turismin määrittelykin alkaa olla vaikeaa.
– Mikä on turismia ja mikä asiointia? Jos ihminen tulee Viroon huollattamaan autoaan ja samalla syömään hyvin, onko se turismia vai mitä?, Hannele Valkeeniemi kysyy.
Ja vastaa itse:
– Se on vain kahden maan rajapinnassa tapahtuvaa liikehdintää.
Juttua on muokattu 30.12.2019 kello 10.54. Ensimmäiseen lukuun on lisätty kappale: "Yle kertoi elokuussa, että neljännes Viroon heinäkuussa matkanneista kertoi alkoholin olleen merkittävä syy matkalleen. Tutkimukseen haastateltiin noin neljääsataa ihmistä, ja sen tilaajia olivat Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto, Päivittäistavarakauppa ry, Matkailu- ja Ravintolapalvelut sekä Suomen alkoholijuomakauppayhdistys." Otsikkoon on lisätty sana "pelkästään".
Lue myös: