Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Venäjän hiihtovalmentaja suomii Wadan päätöstä sulkea maa arvokisoista – "Urheilijat eivät voi olla vastuussa siitä, mitä joku toinen ihminen on tehnyt"

Markus Cramerin mielestä urheilijat ovat sijaiskärsijöitä Wadan päätöksessä.

Venäjän hiihtomaajoukkueen valmentaja Markus Cramer
Markus Cramer on surullinen Wadan päätöksestä sulkea Venäjä kansainvälisestä urheilusta neljäksi vuodeksi. Kuva: EPA
Petra Manner,
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Venäjän hiihtäjiä valmentava Markus Cramer on surullinen Maailman antidopingtoimiston (Wada) maanantaisesta päätöksestä sulkea Venäjä suurista urheilutapahtumista seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Saksalaisvalmentaja oli ajatellut, että Rion ja Pyeongchangin olympialaisten jälkeen tilanne olisi palannut normaaliksi.

– Olen erittäin surullinen etenkin urheilijoiden puolesta, koska tässä tilanteessa he ovat suurimmat häviäjät. Minusta urheilijat eivät voi olla vastuussa siitä, mitä joku toinen ihminen, ehkä jopa virkamies on tehnyt, Cramer sanoi perjantaina Yle Urheilulle.

– Ei meillä ole positiivisia dopingtestejäkään, ja silti heidät suljetaan isoista kisoista. Se ei ole hyvä.

Cramerin mukaan venäläisurheilijat olivat uutisen kuultuaan hyvin järkyttyneitä, etenkin kun mediassa ja sosiaalisessa mediassa liikkui päätöksen jälkeen villejä huhuja. Hiihtäjät luulivat jopa, etteivät he pääsisi kilpailemaan maailmancupissakaan.

Venäjä aikoo valittaa Wadan päätöksestä urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen (CAS), kuten se teki edellisellä kerrallakin. Tuolloin CAS hyväksyi 28 venäläisurheilijan valituksen dopingrangaistuksistaan, mutta ei ottanut 13 urheilijan valitusta käsittelyyn ja hylkäsi 47 venäläisurheilijan ja -valmentajan valitukset vain hetkeä ennen Pyeongchangin olympialaisten avajaisia.

– Nyt odotamme CAS:n päätöstä, mutta emme tiedä, kuinka kauan siihen menee. On kuitenkin hyvä, että meillä on nyt enemmän aikaa, sillä meillä on MM-kisat vasta 2021 ja olympialaiset 2022. Tämä on pieni hyvä asia.

Cramerin mukaan Wadan päätöksestä on joukkueen kesken puhuttu, mutta ei paljoa. Asian märehtiminen ei ole valmentajan mielestä hyväksi urheilijoiden motivaatiolle.

– Tänään olemme olleet testaamassa suksia ja sinä aikana urheilijoiden keskittyminen on ollut hyvää. Kun he menevät hotellille ja lukevat uutisia, kaikki palautuu mieleen. Silloin ei ole helppoa pitää motivaatiota yllä ja keskittyä vain urheiluun, Cramer sanoi.

– Toivomme, että CAS päättää tällä kertaa asian toisin. Tiedän, että ainakin liiton puheenjohtaja Jelena Välbe tekee kaikkensa sen eteen.

Lue myös:

Wada pudotti jättiuutisen – Venäjä suljetaan kansainvälisestä huippu-urheilusta neljäksi vuodeksi

Miksi jalkapallon EM-kisat pysyvät Venäjällä? Miten käy Sotshin formulaosakilpailulle? Tässä Wadan syyt neljän vuoden rangaistukselle ja odotettavat seuraukset

Wadan päätös herättää itänaapurissa isoa vihaa – sekä Putin että Medvedev luonnehtivat Venäjään kohdistuvia rangaistustoimia poliittisiksi

Wadan päätös vaikuttaa myös maastohiihtoon, mutta miten? – "Jos vanhat merkit paikkansa pitävät, FIS odottaa, mitä muut tekevät"

Suosittelemme