Hyppää sisältöön

"Hienoa, jälleen yksi ruotsalainen lisää" – Ruotsin kivikovan naisten sprinttijoukkueen uusi yllätysnimi sai kilpakumppanin pähkäilemään, mitä tekisi heidän kanssaan

Ruotsin uutta supertähteä, Linn Svahnia, on luultu usein hiihtolegenda Gunde Svanin sukulaiseksi.

Linn Svahn
Katso video kuvaa klikkaamalla.
Anu Karttunen

Ruotsin naisten hiihtojoukkueella riittää menestyjiä, vaikka Ebba Andersson ja Frida Karlsson ovat telakalla. Etenkin ruotsalaiset naissprintterit ovat jatkaneet äärimmäisen vahvoja esityksiään.

Davosin vapaan hiihtotavan sprinttifinaalissa nähtiin kolme ruotsalaista, ja heistä vahvin oli kisan suurin yllättäjä: vasta 20-vuotias, toista kertaa maailmancupissa kisannut Linn Svahn.

Svahn ratkaisi voiton itselleen tekemällä niin mahtavan rytminvaihdon viimeisessä nousussa, että se sai Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvenkin vakuuttuneeksi.

– Hänellä näytti olevan kapasiteettia mäkeen lähdettäessä ja alamäkeenkin oli mitokondriot kohdillaan, Jauhojärvi sanoi viitaten soluihin energiaa tuottavaan “voimalaitokseen”.

Svahnin voitto yllätti kanssakilpailijat, sillä toiseksi tullut Norjan Maiken Caspersen Falla luuli toisen ruotsalaisen voittaneen.

– Luulin ensin, että Stina (Nilsson) voitti. Sitten näin Linn Svahnin nimen taululla ja ajattelin: ‘Mitä? Eikö Stina voittanut?’ Hienoa, jälleen yksi ruotsalainen lisää. En tiedä, mitä teen heidän kanssaan, Falla vitsaili NRK:lle (siirryt toiseen palveluun).

Neljänneksi sijoittunut Stina Nilsson ei sen sijaan yllättynyt Svahnin voitosta, sillä hän oli katsastanut tämän nopeuden jo kauden alussa. Svahn oli Jällivaarassa sprintin toinen ja viime viikonlopun Idren katsastuksessa sekä sprintissä että 10 kilometrin perinteisen kisassa ykkönen. Näiden tulosten ansiosta hänet nostettiin Davosin joukkueeseen.

– En ollut yllättynyt. Linn on vakuuttanut eniten. Hän on ottanut askeleen eteenpäin ja on vakava haastaja. Nyt Ruotsin joukkue on yhä vahvempi, Nilsson sanoi Aftonbladetille (siirryt toiseen palveluun).

Svahn vai Svan?

Svahn on tähän mennessä hiihtänyt enimmäkseen FIS-kisoja ja Skandinavia-cupia, mutta sai viime keväänä mahdollisuuden hiihtää Falunin maailmancupissa kansallisessa ryhmässä. Tuolloin hän saavutti uransa ensimmäiset pisteet sprintin 21. sijalla.

Nyt kun Svahn on kirjoittanut nimensä maailmancupin historiankirjoihin, niin ehkä hänen sukunimensä kirjoitetaan oikealla tavalla, eikä häntä luulla ruotsalaisen hiihtolegenda Gunde Svanin sukulaiseksi.

Yksi asiasta erehtynyt oli Norjan entinen hiihtotähti Petter Northug, jokaon ollut teini-iässä Svahnin elämän "ensimmäinen suuri rakkaus". Northug liittyi Svahnin onnittelijoiden joukkoon, kun kaksikko tapasi Davosissa.

– Pääsimme yhteisymmärrykseen, etten ole Gunden tytär. Ihmiset alkavat nyt ymmärtää, että Ruotsissa on toinenkin Svahn kuin Gunde. Olen kirjoittanut nimeni kartalle, hän sanoi SVT:lle (siirryt toiseen palveluun).

Northug ei usko, että Svahn on vielä ymmärtänyt, mitä tänään on tapahtunut. Omalla urallaan 38 maailmancupin voittoa ottanut Northug sanoi, että ensimmäisellä voitolla on aina oma arvonsa ja sen ottaminen on iso asia.

– Mutta tapa, jolla hän ylitti viimeisen mäen, hänellä on vaihde, jota muilla ei ole, TV2:n asiantuntijana toiminut Northug hämmästeli (siirryt toiseen palveluun).

Suomen naisten joukkueen päävalmentaja Ville Oksanen kuului niiden joukkoon, jotka ihailivat tänäänkin ruotsalaissprinttereiden menoa. Etenkin Ruotsin hiihtäjämateriaalin laajuus on tehnyt Oksaseen vaikutuksen.

– He, jotka tänään olivat välierissä ja finaalissa, saattavat kuulua Ruotsin C-maajoukkueeseen. Kaikki kovat eivät tosiaan tule pelkästään ykkösryhmästä. He tekevät hyvää työtä varsinkin naisissa ja varsinkin juuri näillä matkoilla, joissa tarvitaan vauhtia, Oksanen kehaisi Yle Urheilulle.

Lue myös:

Ruotsalaisyllättäjä kiri heti toisessa maailmancupkisassaan voittoon ja aikoi seuraavaksi soittaa suomalaiselle isoäidilleen: "En tiedä, miten hän on pystynyt katsomaan tätä"

Suomen hiihdon päävalmentaja odotti parempaa sprinttikaudelta – väläytti esimerkiksi Ruotsin mallia: "Pitää nostaa hattua sinne"

Suosittelemme sinulle