Hyppää sisältöön

Konkurssiin ajautuneen kryptovaluuttapörssin perustajan ruumis halutaan kaivaa haudasta – moni epäilee, että mies on yhä elossa

Moni pitää kryptovaluuttapörssin Quadrigan 30-vuotiaan perustajan kuolinpaikkaa ja ajankohtaa epäilyttävänä.

Quadriga sulki kryptovaluuttapörssinsä aiemmin tänä vuonna. Kuva: Wit Olszewski / AOP

Konkurssiin ajautuneen kanadalaisen kryptovaluuttapörssin Quadrigan perustajan ruumis vaaditaan kaivettavaksi haudasta tutkimuksia varten. Vaateen takana on lukuisia pörssin asiakkaita, jotka menettivät miljoonien arvosta kryptorahakkeita, kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun).

Asiakkaita edustavan asianajajaryhmän mukaan Quadrigan perustajan ja toimitusjohtajan Gerald Cotteniin väitettyyn kuolemaan liittyy runsaasti kysymyksiä. Cottenin leski ilmoitti, että hänen miehensä kuoli yllättäen Intiassa 9. joulukuuta 2018. Oikeuteen jätettyjen asiakirjojen mukaan 30-vuotias Cotten kuoli suolistosairaus Crohnin tautiin liittyviin komplikaatioihin.

Kanadalaisen Bull Bitcoin -yhtiön perustaja Francis Pouliot julkaisi Cottenin kuvan Twitterissä viime tammikuussa.

Cotten oli ainoa, jolla oli salasanat Quadrigan niin sanottuihin digitaalisiin lompakoihin, joissa oli asiakkaiden kryptovaluuttaa yhteensä noin 180 miljoonaa dollaria. Kun kryptovaluuttapörssi suljettiin, jäi noin 115 000 asiakasta nuolemaan näppejään.

Cottenin kuoleman jälkeen netissä alkoi liikkua huhuja siitä, että mies olisi lavastanut oman kuolemansa ja kadonnut asiakkaiden rahat mukanaan. Moni pitää Cottenin kuolinpaikkaa ja ajankohtaa epäilyttävänä. Intiassa jotkin korruptoituneet lääkärit ja viranomaiset myyvät väärennettyjä kuolintodistuksia. Paikalliset rikolliset käyttävät niitä muun muassa vakuutuspetosten toteuttamiseen.

Perjantaina asiakkaita edustavat asianajajat esittivät paikallisille viranomaisille vaateen, että ruumis kaivetaan haudasta, jotta vainajan henkilöllisyys sekä kuolinsyy voidaan vahvistaa.

Aiemmin tänä vuonna tilintarkastusyhtiö Ernst & Young kertoi, että Cotten oli luonut Quadrigan alustalle peitenimillä useita tilejä. Lisäksi kävi ilmi, että huomattavan suuria varoja oli siirretty suoraan Cottenille sekä häneen kytköksissä oleville ryhmille.

Tilintarkastaja onnistui palauttamaan 33 miljoonaa dollaria viedyistä varoista.

Cottenin leskeä Jennifer Robertsonia edustava asianajaja kertoi perjantaina, että hänen asiakkaansa oli ”surun murtama kuullessaan vaatimuksen ruumiin kaivamisesta ylös”. Robertsonin mukaan hänen miehensä kuoleman suhteen ei ole mitään epäilyjä. Lisäksi Robertson on sitä mieltä, ettei ruumiin henkilöllisyyden vahvistaminen edesauta varojen palauttamista takaisin Quadrigan entisille asiakkaille.

Lue myös:

BBC: Quadriga: Lawyers for users of bankrupt crypto firm seek exhumation of founder (siirryt toiseen palveluun)

Kanadalaiselta kryptopörssiltä kateissa yli 100 miljoonaa euroa – käyttäjät epäilevät, että perustaja lavasti kuolemansa Intiassa

Suosittelemme sinulle