YK:n ilmastokokous Madridissa on päättynyt heikkoon kompromissiin, ja useita tärkeitä kysymyksiä lykätään. Kokouksessa päätettiin, että osallistujat tuovat suunnitelmat uusista päästöleikkauksista ensi vuonna Glasgow'ssa pidettävään seuraavaan ilmastokokoukseen.
Tavoitteena on kuroa kiinni kuilua nykytilanteen ja niiden päästövähennysten välillä, jotka tutkijoiden mukaan ovat välttämättömiä, jottei ilmastonmuutos kiihtyisi hallitsemattomaksi 2030-luvulla, kertoo BBC.
Sopimuksessa "tuodaan esiin kiireellinen tarve" uusiin päästöleikkauksiin, jotta lämpeneminen saataisiin rajoitettua alle kahden asteen, kertoi kokousta isännöinyt Espanja.
"Suuret maat pakoilivat vastuutaan"
Ympäristöjärjestö WWF:n mukaan kokous loppui katastrofiin, jossa suuret saastuttajamaat tyrmäsivät kansalaisten ilmastohuolen.
- Suuret saastuttajamaat eivät voi enää jatkaa välinpitämätöntä linjaansa, sillä ilmastohätätila uhkaa ihmisten hyvinvointia kaikkialla maailmassa. EU:ta lukuun ottamatta yksikään suurista saastuttajamaista ei reagoinut tilanteen vaatimalla kiireellisyydellä vaan pakoili vastuutaan. Erityisesti Australia, Brasilia, Intia, Kiina, Saudi-Arabia, Venäjä ja Yhdysvallat keskittivät tarmonsa päätösten jarruttamiseen, sanoo WWF:n ilmastoasiantuntija Mia Rahunen tiedotteessa.
Valtiot eivät WWF:n mukaan myöskään päässeet sopuun Pariisin ilmastosopimuksen sääntökirjan viimeisestä isosta kohdasta eli markkinamekanismien laskenta- ja raportointisäännöistä. Kansainvälisille hiilimarkkinoille tarvitaan yhteiset, vahvat pelisäännöt, jotta kaupankäynti oikeasti vähentää päästöjä.
- Ratkaisun pitkittyminen on tässä tilanteessa parempi vaihtoehto kuin se, että maat olisivat hyväksyneet huonot säännöt, joiden muuttaminen jälkikäteen on lähes mahdotonta. Olemme erittäin tyytyväisiä, että EU:lla oli rohkeutta puolustaa ilmastotoimien uskottavuutta. EU myös vaati ympäristötavoitteiden ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden turvaamista", Rahunen kehuu.
"Kourallinen jarruttajia"
Madridin COP25-kokouksessa suuri maajoukko oli halukas kuuntelemaan ilmastotutkijoiden hätähuutoa ja solmimaan tiukempia päästöleikkaustavoitteita.
Kokouslähteiden mukaan paikalla oli kourallinen maita, jotka vastustivat yhteisiä pelisääntöjä ja viime kädessä estivät maailmanlaajuisen sopimuksen.
Näitä maita olivat etenkin paljon ilmastopäästöjä aiheuttavat Kiina, Australia, Saudi-Arabia, Yhdysvallat ja Brasilia.
Kokousta on pidetty testinä sille, kuinka hyvin maailman johtajat ymmärtävät maailmanlaajuisen tarpeen vähentää ilmastopäästöjä ennen kuin ilmaston lämpeneminen johtaa siihen, että se ylittää tietyt kynnysarvot ja lämpeneminen alkaa ruokkia itse itseään.
– Kokous toi ilmi, kuinka irrallaan maailman johtajat ovat tieteen vahvistamasta hätätilasta ja mieltään osoittavien kansalaistensa vaatimuksista, sanoi turhautunut World Resources Institute -tutkimuslaitoksen johtajistoon kuuluva Helen Mountford.
– Heidän täytyy herätä 2020, hän jatkoi.
Lisää aiheesta: