Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Viron sisäministeri haukkuu Sanna Marinin – "Kassatytöstä on tullut pääministeri"

Oikeistolaisen Ekre-puolueen puheenjohtaja arvelee vasemmiston nyt kostavan Suomen vuoden 1918 tapahtumat.

Oikeistopopulistisen Ekre-puolueen puheenjohtaja Mart Helme.
Oikeistopopulistisen Ekre-puolueen puheenjohtaja Mart Helme. Kuva: Raul Mee / Lehtikuva
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Viron sisäministeri Mart Helme on radiohaastattelussa arvostellut rajusti Suomen uutta hallitusta ja nuorta pääministeri Sanna Marinia (sd.). Haastattelusta kertoo Viron yleisradio ERR.

Räägime asjast -ohjelmassa (suom. Puhutaan asioista) Helme asetti kyseenalaiseksi Marinin kokemuksen ja kyvyn hoitaa tehtäväänsä.

– Muistan Vladimir Uljanov-Leninin sanoneen, että jokaisesta kyökkipiiasta voi tulla ministeri, tai miten hän sanoikaan. Nyt näemme, että myyjätytöstä on tullut pääministeri ja samalla joistakin muista katuaktivisteista ja kouluttamattomista ihmisistä tullut hallituksen jäseniä.

Helme on oikeistopopulistisen konservatiivisen kansanpuolueen Ekren puheenjohtaja.

Hän epäilee, voiko Suomen hallitus puolustaa maansa etuja.

– Nyt voimme jossain määrin nähdä punaisten koston valkoisille, eli siis punaiset, jotka halusivat [vuonna 1918] likvidoida Suomen, ovat päässeet valtaan ja yrittävät nyt tehdä Suomesta jonkinlaisen europrovinssin, jolla voi kyllä olla nimenä Suomi tai Finland, Helme analysoi.

Helme uskoo, että Suomen johtoon nousee seuraavaksi Ekren sisarpuolueen, Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho, koska "koska näin järjetöntä kuin nyt Suomessa tapahtuu, ei ole varmaankaan tapahtunut vuosisatoihin".

Pääministeri: Meillä on hyvä yhteistyö Suomen kanssa

Viron pääministeri Jüri Ratas on kommentoinut Helmen lausuntoa Facebook-sivullaan.

– Suomi on läheinen ystävämme ja liittolaisemme, joiden kanssa kaikki Viron tasavallan hallitukset ovat toimineet hyvin ja tiiviisti. Sitä, mitkä demokraattiset puolueet ovat tällä hetkellä kunkin maan koalition jäseniä tai johtamia, ei ole vaikuttanut siihen. Minulla oli henkilökohtaisesti erittäin hyvä yhteistyö kahden edellisen Suomen pääministerin kanssa ja minulla oli erittäin myönteisiä ensimmäisiä yhteyksiä heidän uuteen hallituksen päällikköönsä, Ratas kirjoittaa.

– Viime viikolla keskustelin Sanna Marinin kanssa yhteisistä eduistamme Euroopan unionissa ja tiiviimmästä Pohjoismaiden ja Baltian maiden toiminnasta tällä viikolla torstaina ennen Eurooppa-neuvostoa. Odotan kaikkien Viron hallituksen jäsenten mielekästä ja kunnioittavaa yhteistyötä suomalaisten kollegoidemme kanssa, Viron keskustapuoluetta edustava pääministeri jatkaa.

Viron hallitus huojuu – oppositio vaatii valehtelusta epäillyn Ekre-puolueen maaseutuministerin eroa

Uutista korjattu 17.12. klo 11.35. Helmen mukaan Suome hallituksessa on "kouluttamattomia" ihmisiä, ei "lukutaidottomia".

Suosittelemme