Hyppää sisältöön

"Seksihän voi olla kivaakin" – Jenni Janakka puhuu seksistä ja luotsaa podcastia, jonka kuuntelu muuttaa ihmisten elämää

Himocast-podcastissa keskustellaan seksin hyvinvointivaikutuksista ja tuhannet kuuntelevat.

Jenni Janakka toteaa, että yksi tärkeimmistä Himocast jaksoista on jakso omien rajojen tunnistamisesta. "Kaikilla on oikeus sanoa ei. Kun ympäristö on turvallinen ja on mahdollisuus sanoa stop, silloin uskaltaa myös tehdä ja kokeilla." Kuva: Ronnie Holmberg / Yle
Susanna Siironen

Jenni Janakka, 33, puhuu seksistä.

Hän puhuu siitä ystävien, tuttujen ja puolituttujen kanssa. Ja noin vuoden ajan hän on puhunut seksistä koko kansan kuullen.

Kirjoittajana ja puhetaiteilijana työskentelevä Janakka on suositun Himocast-podcastin toinen tekijä. Siinä hän keskustelee seksistä, hyvinvoinnista, seksuaalisuudesta ja panetuksesta yhdessä bloggaaja-yrittäjä Kaisa Merelän kanssa.

– Seksin ja seksuaalisuuden sanallistamisesta voi olla apua muille. Puhun, jotta joku toinen uskaltaa puhua sen jälkeen, Janakka sanoo.

Olisinko sittenkin sub?

Kävi esimerkiksi niin, että 15 vuotta parisuhteessa ollut mies löysi itsensä kuunneltuaan podcastia.

Hän oli kuunnellut Janakan ja Merelän Himocastia (siirryt toiseen palveluun) työmatkallaan ja törmännyt jaksoon BDSM:stä. Lyhenne viittaa sadomasokistiseen seksiin (siirryt toiseen palveluun).

Jaksoa kuunnellessaan mies oli ymmärtänyt olevansa sub eli alistuva (siirryt toiseen palveluun) osapuoli seksissä.

– Miellämme helposti, että mies on sängyssä se, joka ottaa vastuun. Hän tajusi, ettei ole se.

Mies oli lähettänyt linkin jaksosta kumppanilleen ja kertonut ajatuksistaan.

Tullessaan työmatkalta illalla kotiin, asunto oli pimeänä ja lapset jo nukkumassa. Makuuhuoneesta kuului lyhytsanainen käsky: “Kengät pois ja tule tänne”.

– He olivat olleet yhdessä 15 vuotta ja tuota keskustelua ei ollut hoksattu käydä! Pari kuukautta myöhemmin sieltä tuli vielä kiitosviesti, että täällä on uusi kuherruskuukausi päällä, Janakka kertoo.

Janakan käsivarteen on tatuoitu sana "me". Sen voi ajatella tarkoittavan englannin kielellä minua tai suomeksi meitä. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Podcastissaan Janakka ja Merelä kertovat intiimejä asioita. Kuuntelijat tietävät esimerkiksi, että Janakalla on ollut ruotsalainen rakastaja, ja että hän on harrastanut ryhmäseksiä – eikä se aina mene putkeen.

Koska he kertovat podcastissa henkilökohtaisia ja intiimejä asioita, myös kuuntelijat uskaltavat jakaa heille omia henkilökohtaisia kokemuksiaan.

Moni palautteen antaja kertoo, että podcast on auttanut esimerkiksi puhumaan seksistä parisuhteessa. Kuuntelijat kokevat saavansa välineitä oman seksuaalisuuden kohtaamiseen.

Lisää seksipuhetta, kiitos

Seksipositiivisuus. Se on termi, josta Janakka ei juuri välitä.

Ei vaikka hän on itse yksi seksipositiivisuuden sanansaattaja.

– Siitä on tullut jotenkin ällösana. Raivostuttava.

Termillä tarkoitetaan muun muassa sitä, että seksistä puhumisesta pyritään tekemään normaalia ja seksiin liittyviä tabuja puretaan vaikkapa tutkimustiedon avulla.

Viime vuosina seksipositiivisuutta on viljelty enenevässä määrin julkisuudessa.

Janakan mielestä se, että tarvitsemme erikseen termin seksipositiivisuus, kertoo kuinka stigmatisoitu, häpeällinen ja ankea asia seksi on kulttuurissamme. Hän kokee, että sana on kääntynyt itseään vastaan.

– Se on kääntynyt lällättely-sanaksi, jolla haukutaan ja vieroksutaan niitä ihmisiä, jotka uskaltavat ja haluavat puhua seksistä ilolla.

Mutta toki hän on samaan aikaan innoissaan kaikesta seksipuheesta, jota ympärillään kuulee.

– Ollaan yhdessä rintamassa ulvomassa, että seksihän voi olla kivaakin.

Rintama on tosiaan olemassa.

Esimerkiksi marraskuussa tubettaja ja tunnettu somekasvo Sita Salminen julkaisi esikoiskirjansa Lupa – Eroottisia novelleja, jonka ensimmäinen painos myytiin loppuun kirjan ensimmäisenä ennakkomyyntipäivänä. STT:n tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun) Salmisen kirjan kuvataan olevan ”nautinnollinen puheenvuoro seksipositiivisuuden puolesta”.

Sita Salminen myös puhuu seksistä POKS (siirryt toiseen palveluun)-nimisessä podcastissa yhdessä toisen suositun tubettajan ja somepersoonan Veronica Verhon kanssa.

Seksiä sivutaan muissakin tällä hetkellä suosituissa podcasteissa kuten Ylen Kaverin puolesta kyselen -ohjelmassa ja tosi-tv-tähti Niko Saarisen luotsaamassa Nikotellen (siirryt toiseen palveluun)-podcastissa.

Kaikki edellä mainitut keikkuvat Himocastin tavoin Spotifyn kuunnelluimpien podcastien joukossa. Himocastin uusi jakso kerää ensimmäisen vuorokauden aikana yleensä 2 000–3 000 kuuntelukertaa.

Myös perinteisessä mediassa seksi ja seksuaalisuus ovat viime vuosina nousseet framille. Olemme voineet lukea juttuja aseksuaalisuudesta (siirryt toiseen palveluun), liikuntavammaisten harrastamasta seksistä ja eroottisesta sitomisesta.

Aina seksi ei myy

Kun Jenni Janakka täytti 30 vuotta, hän irtisanoutui myyntiedustajan työstä ja ilmoitti kaikille, että hänestä tulee merkittävä suomalainen kirjailija.

Hän kirjoitti eroottisen romaanin, mutta ei saanut kirjallaan kustannussopimusta vaan nipun hylkäyskirjeitä.

Janakka ei kuitenkaan ole luovuttajatyyppiä. Hän kehitteli Röyhkeyskoulun (siirryt toiseen palveluun)ja alkoi luennoida terveestä röyhkeydestä ja uskalluksesta havaittuaan, että varsinkin naisilla on taipumusta vähätellä osaamistaan. Röyhkeyskoulussa Janakka ravistelee rakenteita ja kannustaa naisia toimimaan. Hän on ollut myös paljon esillä mediassa aiheen kanssa.

Himocastia Janakka tekee samalla päättäväisyydellä, vaikka podcast ei juuri tuo rahaa yrittäjän taskuun. Seksi ei nimittäin – yllättävää kyllä – houkuttele sponsoreita.

Silti Janakka ja Merelä virittävät joka viikko äänityskaluston ja kertovat koko kansalle ajatuksiaan ja havaintojaan seksistä.

– Haluamme, että seksi ja seksuaalisuus nähtäisiin oikeasti kehon ja mielen hyvinvointina.

Lisäksi he haluavat vähentää kaikkea häpeää – myös seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvää. Vaikka Janakka luennoi röyhkeydestä ja puhuu avoimesti seksistä, häntäkin hävettää.

Hävettää oma huijarisyndrooma. Flirttailun aloittaminen baarissa. Sen ymmärtäminen, että on vähän pervo. Lukihäiriö, joka hänellä todettiin lapsena.

– Ja harmittaa, että jätämme asioita tekemättä häpeän vuoksi.

Himocast on alusta asti saanut innostuneen vastaanoton. Palautetta tulee päivittäin ja pääosin se on ollut “sokerisen upeaa”. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Iso O

Orgasmi ei ole ihan yksinkertainen juttu.

Vaikka Janakka on aina suhtautunut mutkattomasti seksiin, hän oli 27-vuotias, kun viimein ymmärsi, että hänellä on yhtäläinen oikeus orgasmiin seksissä kuin kumppanilla.

Hän viittaa niin sanottuun kiltin tytön syndroomaan.

– Seksissä ei osata sanoittaa ja kohdata omia tarpeita ja rajoja, vaan laitetaan helposti toisen etu oman edun edelle.

Janakan persoonassa on kuitenkin ristiriitaa.

Kiltin tytön syndrooma saattaa jäädä havaitsematta, koska hän on seksuaalinen ja flirtti. Niin flirtti, että #metoo-kampanjan myötä hän ymmärsi katsoa peiliin ja puntaroida omia toimintamallejaan

– Jouduin pohtimaan, olenko esimerkiksi nuorempana ylittänyt muiden rajoja. Nyt osaan niissä tilanteissa kysyä toiselta, onko tämä liikaa? Ja oikeasti kuunnella sitä vastausta.

Hän iloitsee, että #metoo-liikkeen ansiosta ihmiset ovat alkaneet sanoittaa omia rajojaan.

Olisiko tänään masturbointia vai Netflix?

“Jenni ja Kaisa suosittelevat, että jokainen masturboisi päivittäin.”

Otsikko komeili iltapäivälehdessä.

Ajatus otsikkoon oli napattu eräästä Himocastin jaksosta, jossa Janakka ja Merelä olivat heittäneet ilmoille ajatuksen, että olisi hyvä, jos jokainen voisi masturboida päivittäin.

Heitto, jolla he olivat pyrkineet painottamaan seksin ja seksuaalisuuden hyvinvointipuolta, oli käännetty liioitellun ronskiksi ohjeeksi. Seksistä puhuttaessa viestin perille saaminen ei ole aina helppoa.

Kun Janakka ei saanut kustannussopimusta esikoiskirjalleen, hän ei antanut periksi, vaan teki kirjan omakustanteena äänikirjaksi. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Janakka kertoo esimerkkinä, että hänellä itsellään on ajoittain taipumus vaipua synkkyyteen.

– Mummoni sanoisi, että mieleni menee mustiin. Kaikki tuntuu tyhjältä ja ankealta eikä ympäristössä ole muita sävyjä kuin tummanharmaita.

Noina hetkinä hän pitää kiinni neljästä asiasta: nukkumisesta, terveellisestä ruokavaliosta, liikunnasta ja masturboinnista.

– Vaikka minun ei tekisi yhtään mieli, niin tuottamalla itselleni orgasmin annan sisäisesti kehon omia lääkkeitä.

Ensi vuonna Janakka pääsee Merelän kanssa oikomaan lisää seksiin ja seksuaalisuuteen liittyviä vääriä luuloja, kun he julkaisevat Himokirjan. Seksikeskustelu on vasta aluillaan.

– Ja en todellakaan masturboi joka päivä, ei minulla ole aikaa, hirveä vaiva ja sitä paitsi Netflix.

Suosittelemme sinulle