CUERNAVACA, MEKSIKO – Tässä on enemmän punaisia lehtiä, otetaan tämä, ehdottaa nainen miehelle kukkarivistöjen välissä.
Cuernavacan kaupungissa sijaitsevalla kasvihuoneella käy joulukuussa vilinä. Asiakkaat kiertelevät vertailemassa punaisia, valkoisia ja vaaleanpunaisia joulutähtiä. Puheensorina kilpailee aggregaatin rätinän kanssa.
Joulun symbolina ympäri maailman tunnettu kukka on alun perin kotoisin juuri täältä, Meksikosta. Kasvihuoneissa eri puolilla maata kasvatetaan joka vuosi lähes 20 miljoonaa matalaksi koristekasviksi jalostettua kukkaa, suurin osa niistä kotimaan markkinoille.
Meksikon metsissä joulutähtipuut ja -pensaat kasvavat yhä luonnonvaraisina.
Aina joulutähti ei ole merkinnyt kristittyjen joulua. Nykyisen Meksikon alueella asunut alkuperäiskansa asteekit tunsi kukan nimellä cuetlaxocthitl eli suomeksi "kukka, joka kuihtuu". Heille kasvi symboloi kuolleiden sotilaiden uutta elämää.
Meksikolaisen tarun mukaan joulutähti oli ennen valkoinen. Sen kasvupaikalla käytiin taistelu, jossa kaatuneiden veri valui maahan.
Kukka imi itseensä veren ja kasvoi seuraavana vuonna punaisena.
Meksikossa alkuperäiskansat ovat käyttäneet joulutähteä myös lääkinnällisiin tarkoituksiin.
Kasvilla on hoidettu yskää ja angiinaa sekä ihotulehduksia. Suomessa moni luulee joulutähden olevan myrkyllinen, mutta Meksikossa sitä on käytetty myös äidinmaidon lisäämiseen.
Muut ottivat asteekkien kukasta kaiken irti
Vaikka Meksiko on joulutähden kotimaa, sen maailmanvalloitus alkoi Yhdysvalloista.
Syy löytyy kaukaa historiasta.
Yhdysvaltain ensimmäinen Meksikon-suurlähettiläs Joel Roberts Poinsett harrasti kasvitieteitä. Hän ihastui kirkkaanpunaiseen kasviin ja vei sen 1800-luvun alussa Yhdysvaltoihin. Siellä kukkaa alettiin kutsua nimellä poinsettia.
Saksasta Yhdysvaltoihin muuttanut Ecken perhe jalosti kukasta näyttäviä koristekasveja 1900-luvulla ja patentoi kehittämänsä lajikkeet. Myöhemmin joulutähteä on myös geenimuunneltu Yhdysvalloissa.
Tänä päivänäkin cuernavacalainen kasvihuone maksaa käyttöoikeudesta Yhdysvaltoihin. Agronomi Kevin Andrade kertoo, että yritys ostaa joulutähden pistokkaat sertifioidulta yritykseltä. Pistokkaan hintaan sisältyy rojaltimaksu.
Andrade suree sitä, että joulutähden jalostettuja ja geneettisesti muunneltuja lajikkeita on patentoitu Yhdysvalloissa, vaikka joulutähti on luonnonvaraisena meksikolainen.
– Monesti päästämme menemään asioita, jotka ovat tärkeitä maallemme ja kulttuurillemme. Nyt on vain elettävä tilanteen kanssa ja noudatettava lakia, Andrade pohtii.
Munkit veivät joulutähdet kirkkoihin
Se, että asteekkien rituaalikukka symboloi nykyään joulua, johtuu alun perin espanjalaisista fransiskaanimunkeista.
He huomasivat joulutähden hehkuvan punaisena juuri vuodenvaihteessa ja alkoivat 1600-luvulla koristella sillä jouluisin kirkkoja.
Nykyään joulutähteä viljellään ympäri maailmaa. Suomessa sen käyttö joulukukkana yleistyi 1970-luvulla.
Joulutähtiä myydään Suomessa tätä nykyä 1,8 miljoonaa ruukkua vuodessa. Lähes kaikki Suomessa myytävät joulutähdet on kasvatettu kotimaassa.
Joulutähti on myös Meksikossa joulun symboli.
– Joulutähti merkitsee yhdessä olemista ja perheen läheisyydestä nauttimista, hymyilee kasvihuoneen asiakas Jose Luis Vazquez.
Korjattu 25.12. kello 12.12 Yhdysvaltain ensimmäisen Meksikon-suurlähettilään sukunimi, joka on siis Poinsett, ei Pointsett, ja hänen mukaansa annettu kukan nimi on poinsettia, ei pointsettia.