Hallituksen ja opposition välillä käytiin tiukka keskustelu al-Holin tilanteesta. Oppositio pyrki paitsi penäämään hallituksen linjaa asiassa, mutta myös pääsemään selvyyteen ulkoministeri Pekka Haaviston toiminnasta kriisin eri vaiheissa.
Välikysymys olikin osoitettu Haavistolle, joka on toiminut al-Holin leirin asioissa vastuuministerinä. Ulkoministeri Haaviston toimintaa on ulkoministeriön sisältä arvosteltu pelolla johtamiseksi ja omavaltaiseksi.
Haavisto totesi, ettei hän ole ministerinä toiminut lainvastaisesti.
– Hallituksella ei ole tiedossa, että ulkoministeriön työssä olisi tapahtunut mitään lainvastaista. Saman on osaltaan todennut myös ulkoministeriön ylin virkamiesjohto, Haavisto sanoi eduskunnalle.
Oppositio halusi muun muassa tietää, onko leirillä olevia lapsia ja äitejä tulossa Suomeen ja onko asiasta tehty virallista päätöstä hallituksessa.
Hallituspuolueet osaltaan vastasivat kysymykseen maanantaina, kun ne tiedottivat linjastaan al-Holin kysymyksessä.
Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen ”selkeä tahtotila on kotiuttaa lapset niin pian kuin mahdollista”. Sen sijaan velvoitetta aikuisten kohdalla ei ole.
Aikuisia koskee tapauskohtainen harkinta, jonka tekevät viranomaiset. Harkinnassa otetaan huomioon sekä lasten etu että mahdollinen turvallisuusuhka, jonka aikuisen palauttaminen Suomeen toisi tullessaan.
Oppositio: Ulkoministerin toiminta ollut poikkeuksellista
Oppositio ei päästänyt hallitusta helpolla välikysymyskeskustelussa. Perussuomalaiset kohdistivat kritiikkinsä nimenomaan Haaviston toimintaan ulkoministerinä.
– On poikkeuksellista, että ministeriön virkamies nousee julkisesti vastarintaan ministeriä vastaan. On poikkeuksellista, että salassapidettävää materiaalia vuodetaan julkisuuteen siinä mitassa kuin viimeisinä viikkoina on tapahtunut. Mistä tämä kertoo? Siitä, että ulkoministeri Haaviston toiminta on ollut poikkeuksellista, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho totesi.
Kokoomuksen kritiikki puolestaan kohdistui hallituksen hitaaseen toimintaan. Puolueensa ryhmäpuheenvuoron pitänyt kansanedustaja Paula Risikko (kok.) sanoi, että nopeammalla toiminnalla olisi voitu jo auttaa lapsia.
– Hallituksen kyvyttömyys tehdä poliittisia päätöksiä on johtanut kansalaisten poliittista päätöksentekoa kohtaan tunteman luottamuksen edelleen murenemiseen ja mahdollisesti al-Holin leirillä olevien lasten pitkittyneeseen kärsimykseen, Risikko sanoi.
Kokoomuksen linja on, että leirillä olevia lapsia pitää auttaa. Sen sijaan aikuisia ei auteta. Perussuomalaiset toisivat leiriltä vain orpolapset.
Marin: Eikö teitä hävetä?
Hallitus ei jäänyt sanattomaksi väittelyssä. Pääministeri Marin totesi, että hänen hallituksensa on ollut nyt vallassa viikon. Ja viikossa hallitus on saanut tehtyä poliittisen linjauksen al-Holin tilanteesta.
Useat hallituspuolueiden edustajat ihmettelivät, miksi kokoomus on lähtenyt perussuomalaisten välikysymykseen mukaan.
Pysäyttävin hetki välikysymyskeskustelussa nähtiin, kun pääministeri Sanna Marinin kysyi asiaa kokoomukselta.
– Suomi on oikeusvaltio ja minun hallitukseni tulee pitämään siitä kiinni. Ja tämän todettuani, katson erityisesti opposition suuntaan, erityisesti kokoomuksen suuntaan ja kysyn – eikö teitä hävetä? Marin sanoi.
Ennen kysymystään Marin oli pitkään puhunut viranomaisten toiminnasta, jossa pitää ottaa huomioon sekä lasten oikeudet että Suomessa oleskelevien turvallisuus.
Hallituksen mukaan poliitikkojen ei pidä puuttua päätöksiin, joissa otetaan kantaa yksittäisten ihmisten kohtaloon. Tällaiset päätökset on jätettävä viranomaisten harkintaan.
Marinin kysymys herätti salissa vastareaktioita. Kokoomuksen kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen totesi, ettei välikysymystä olisi tarvittu, jos hallitus olisi avoimesti kertonut suunnitelmistaan.
Yle seurasi välikysymyskeskustelua hetki hetkeltä:
Artikkelin keskustelu on päättynyt.
Lue lisää:
Hallituksen al-Hol-linjaukselle omilta joukoilta kehuja, oppositio haki jo eripuran aineksia