Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Suomen eksoplaneetan nimeksi äänestettiin Hiisi ja emotähdeksi Horna

Sadattuhannet innostuivat maailmanlaajuisesta nimikisasta.

Havainnekuva eksoplaneetasta.
Havainnekuva eksoplaneetasta. Kuva: AOP
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen eksoplaneetta ja sen emotähti ovat nimeltään Hiisi ja Horna. Kansainvälisen tähtitieteellisen unionin maailmanlaajuisessa nimikampanjassa nimettiin toistasataa eksoplaneettaa ja niiden emotähtiä.

Suomessa järjestetyn äänestyksen voitti itämerensuomalaisen mytologian pyhää paikkaa kuvaava Hiisi. Horna puolestaan tarkoittaa manalaa.

Kaikkiaan Suomessa annettiin yli 2 000 nimiehdotusta ja yli 4 000 ääntä. Maailmanlaajuisesti nimiehdotuksia kerättiin 360 000 yli sadasta maasta ja äänestyksiin otti osaa yli 400 000 ihmistä. Yleisö sai kussakin maassa äänestää voittajan raadin valitsemien kärkiehdokkaiden joukosta, tiedottaa Helsingin yliopisto.

Pimeät pisteet kaukana

Jos eksoplaneettakunnasta löydetään jatkossa uusia kappaleita, niitä nimetään samalla teemalla eli mystisiin, pyhiin tai jopa pahansuopiin viittaavilla itämerensuomalaisen tai suomalaisen mytologian nimillä, sanoo Helsingin yliopisto tiedotteessa.

Nyt nimetyt eksoplaneetat ovat todennäköisesti suuria kaasuplaneettoja.

Eksoplaneetat kiertävät jotain muuta tähteä kuin Aurinkoa. Ne ovat pieniä, kaukana ja pimeitä ja sijaitsevat lähellä tähteään, joten niitä on siksi vaikea löytää.

Tähtitieteilijät arvioivat, että maapallon kokoluokkaa olevia planeettoja olisi vähintään 46 miljardia jo yksin omassa galaksissamme, Linnunradassa. Tutkijat ovat kuitenkin havainneet viitteitä myös vieraissa galakseissa olevista planeetoista, kertoo Tähtitieteellinen yhdistys Ursa.

Lue myös:

Löyly ja Sauna, Norppa ja Kuutti – Äänestä suomalaiset nimet tähdelle ja sen planeetalle!

Onko siellä ketään? Eksoplaneettojen kiihkeä etsintä kertoo ihmisestä

Suosittelemme