Hyppää sisältöön

Tehyn Millariikka Rytköselle ei käy hoitajien palkkatason sitominen vientialoihin "Tässä yritetään saada aikaan tupo uusissa vaatteissa" – Yle seurasi väittelyä

Hoitajat ja opettajat vaativat kunnon palkankorotuksia ja kiky-tunnit pois. Voit katsoa politiikantoimittajien tilaisuuden klikkaamalla jutun kuvaa. Pahoittelemme ääniongelmia.

Kuvakollaasissa Olli Luukkainen, Millariikka Rytkonen ja Markku Jalonen.
Opettajien ammattiliiton puheenjohtaja Olli Luukkainen, sosiaali- ja terveydenhoitoalan ammattijärjestön Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ja Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen keskustelevat tammikuussa alkavasta kunta-alan työmarkkinakierroksesta Politiikantoimittajien yhdistyksen tilaisuudessa keskiviikkona.

Kunta-alalla valmistaudutaan jo kiivaasti tuleviin palkkaneuvotteluihin, vaikka sopimukset umpeutuvat vasta kevättalvella.

Maaliskuussa päättyy 800 000 kunta-alan työntekijän työehtosopimus.

Hoitajia edustavat Tehy ja Super ovat puhuneet äänekkäimmin palkankorotusten puolesta.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen paalutti keskustelun aluksi hoitajien vaatimukset kevään neuvotteluihin.

– Meillä tavoite on palkkatasa-arvo-ohjelma, sote-tes ja kiky-tunnit veke. Me uskalletaan sanoa prosenttejakin, Rytkönen sanoi.

Tehy on vaatinut hoitajille useamman vuoden tasa-arvo-ohjelmaa. Tavoite on 1,8 prosenttiyksikköä muita aloja korkeammat korotukset kymmenen vuoden ajan, jotta naisvaltainen ala saisi kurottua umpeen eron miesvaltaisten alojen palkkoihin.

– Se on se meidän ykköstavoite. En näe sitä valtavan isona korotuksena. Se on käytännössä 44 euroa enemmän kuin muilla. Siitä ei sairaanhoitajan tai fysioterapeutin palkka juuri paksune, Rytkönen totesi.

  • Politiikantoimittajien yhdistys ennakoi kuumaa työmarkkinakevättä tilaisuudessa, jossa keskustelivat Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ja Opettajien ammattiliiton (OAJ) puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Myös OAJ:ta ja Jukoa edustava Olli Luukkainen vaati opettajille ja muille Jukon edustamille kuntatyöntekijöille lisää palkkaa. Tasoa eli millaisia prosentteja haetaan, hän ei vielä halunnut kertoa. Luukkaisen mukaan kiky-tunnit hiertävät pahasti työntekijöiden kengässä.

– Kiky-tunneista halutaan eroon. Tarvitaan myös useamman palkkakierroksen palkkaohjelma ja työhyvinvoinnin parantamista. Paljon isoja asioita siis, Luukkainen kertoi tavoitteista.

KT: Kunnilla ei rahaa, järkeä vaatimuksiin

Kuntatyöantajien Markku Jalonen toivoi palkkaratkaisua, joka istuisi kuntien kehnoon taloustilanteeseen ja palkanmaksukykyyn.

– Lisäksi haluamme pitää kiky-tunneista kiinni ja edistää paikallista sopimista. Katsotaan myös, miten tuo päänavaajasopimus sujuu. Sillä on myöskin vaikutusta neuvotteluihin, Jalonen sanoi viitaten teknologiateollisuuden neuvotteluihin.

– Mitään ylimääräistä jakovaraa ei ole näköpiirissä, meidän rahoitus tulee verorahoista. Kuntatyönantaja toivoo järkeä näihin vaatimuksiin. Hoitajien vaatimus maksaa kymmenessä vuodessa kahdeksan miljardia euroa, Jalonen korosti.

Neuvottelut kunta-alan palkoista aloitetaan tammikuussa. Valtiolta odotetaan lisärahoitusta 100–150 miljoonaa euroa vuodessa, koska monen kunnan talous on tiukoilla.

Lisäksi valtion on varauduttava myös hoitajamitoituksen kiristyksestä aiheutuviin lisäkustannuksiin.

Hoitajat eivät niele tupoa valepuvussa

Lisäjännitystä neuvotteluihin tuo se, ettei teknologiateollisuuteen ole saatu aikaan vielä palkkaratkaisua. Teknologiateollisuudesta odotetaan suuntaa palkankorotusten suuruuteen.

Rytkösen mukaan Tehy ei ole sitoutunut mihinkään Suomen malliin eli siihen, että palkankorotusten taso määräytyisi vientialojen mukaan.

– Me lähdetään liittokierrokselle, jossa pitää ottaa kukin oma sopimusala huomioon. Me neuvottelemme sote-alan työntekijöiden palkoista. Tässä vain yritetään saada aikaan tupo uusissa vaatteissa, ja se ei meille käy, Rytkönen painotti.

OAJ:n Luukkaiselta löytyi ymmärrystä kuntien talousahdingolle. Hän laittoi omien neuvotteluiden lähtökohdaksi vientialojen korotustason.

Tehy ja OAJ ovat valmistautuneet keväällä työtaisteluihin vaatimustensa vauhdittamiseksi. Luukkainen kuvaili edessä olevaa neuvottelukierrosta vaikeimmaksi vuosikymmeneen.

Keskustelijoita tenttasivat politiikantoimittajien yhdistyksen puheenjohtaja Maria Stenroos Ylestä sekä politiikan ja talouden toimittaja Johanna Tuuri MTV:stä.

Lisää aiheesta:

Kätilö käy taistoon äijävaltaisten ammattiliittojen valta-asemaa vastaan – "Kun hoidin synnytyksiä kolmivuorotyössä, kukaan ei kysynyt, kuka lastasi hoitaa"

Analyysi: Työmarkkinaneuvotteluihin voi olla jatkossa vaikeaa löytää päänavaajaa – ”Mitä jos Tehy menisi ja avaisi kierroksen?”

Edessä hurja työmarkkinakierros: Julkisen sektorin naisvaltaiset alat vaativat vientialoja selvästi suuremmat palkankorotukset

Suosittelemme sinulle