Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Kaksi työntekijää kuoli sähköiskuun kesken vuoron – McDonald'sin työolot saivat nuoret protestoimaan ravintolan edustalle Perussa

Maailmanlaajuinen pikaruokaketju on jälleen myrskyn silmässä työolojensa vuoksi.

mcdonald'sin logo
Pikaruokaketju on myös aiemmin saanut kritiikkiä työkulttuuristaan. Kuva: Matthew Horwood / AOP
Ulriikka Myöhänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kahden työntekijän kuolemaan johtanut tapaturma McDonald's-ravintolassa on herättänyt Perussa laajaa keskustelua suuryrityksen toimista.

Nuoret mielenosoittajat kokoontuivat tiistaina osoittamaan mieltään pikaruokaketjun edustalle pääkaupungissa Limassa. Protestoijat vaativat maailmanlaajuista ketjua parantamaan työolosuhteita ja työturvallisuutta.

Limassa sijaitsevassa pikaruokaravintolassa yövuorossa työskennelleet Alexandra Porras, 19, ja Gabriel Campos, 18, kuolivat viikonloppuna sähköiskuun, jonka kerrotaan johtuneen ravintolan keittiössä olleista rikkinäisistä sähköjohdoista.

Tapahtumien seurauksena kaikki maan McDonald's-ravintolat suljetaan kahdeksi päiväksi. Asiasta kertovat esimerkiksi The New York Times ja brittilehti The Guardian.

Yhtiö on houkutellut nuoria työntekijöitä

Onnettomuudessa kuolleet nuoret työskentelivät ravintolassa säästääkseen rahaa yliopisto-opintoihin.

Perun McDonald'seja luotsaava Arcos Dorados tiedotti kaksi vuotta sitten panostavansa nimenomaan nuorten työntekijöiden työllistämiseen Latinalaisessa Amerikassa. Yhtiöllä on The New York Timesin mukaan Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla jopa 2 000 ravintolaa ja 90 000 työntekijää.

Yhtiötä johtaa maailman rikkaimpien ihmisten joukkoon listattu Woods Staton, joka on ristitty mediassa McDonald'sin tunnetun aterian mukaan "El Hombre Big Maciksi" eli Big Mac -mieheksi

Arcos Dorados on tiedottanut kahden päivän suruajasta Twitterissä. Yhtiön mukaan suruaika ei vaikuta työntekijöiden palkkaan. Tiedotteessaan yhtiö esittää surunvalittelunsa tapahtumista ja toteaa auttavansa viranomaisia tapauksen tutkinnassa.

The Guardianin mukaan paikalliset mediat ovat tosin kertoneet, että pelastushenkilökunnan ja viranomaisten pääsyä ravintolan tiloihin olisi rajoitettu tapahtumahetkellä.

Alexandra Porrasin äiti Jhoana Inga on kertonut paikalliselle tv-kanavalle, että hänen tyttärensä olisi ennen onnettomuutta valittanut riittämättömistä työvarusteista ja 12 tunnin työvuoroista.

– Jos näiden nuorten oikeuksia on rikottu, siitä tulee seuraamuksia, Perun työministeri Silvia Cáceres on mediatietojen mukaan sanonut.

McDonald's on ollut loppuvuonna otsikoissa työolojensa takia muuallakin maailmassa. Michiganissa Yhdysvalloissa puitiin vastikään ketjun ravintoloissa epäiltyä seksuaalista häirintää. Britanniassa työntekijät puolestaan osoittivat laajasti mieltään liian pienistä palkoista.

Laiminlyönnistä voi napsahtaa sakko

Perun yleinen syyttäjä on ryhtynyt tutkimaan tapausta.

Myös Perun työturvallisuudesta vastaava virasto on kertonut aloittavansa tapauksesta 30 päivän tutkinnan, jonka seurauksena ravintolalle saattaa napsahtaa jopa 189 000 solin (50 565 euron) sakko.

Työturvallisuuteen liittyvät ongelmat ovat yleisiä Perussa, sillä arvioiden mukaan jopa 70 prosenttia työvoimasta on työturvallisuutta koskevan lainsäädännön ulkopuolella.

Esimerkiksi vuonna 2017 nuoria työntekijöitä kuoli palossa, kun työnantaja oli lukinnut työntekijät säiliöön munalukolla.

Suosittelemme