Hyppää sisältöön

Tutut joulupukit varataan jo hyvissä ajoin syksyllä – pukkikyselyt alkavat reilusti ennen joulukuuta, ja eniten pukkien perään kysellään sosiaalisessa mediassa

Joulupukkien perään kysellään sosiaalisessa mediassa sekä suoraan tutuilta pukeilta.

Joulupukin keikkaa tekevä Kari Sysmäläinen Jyväskylästä.
Joulupukin keikkaa tekevä Kari Sysmäläinen. Kuva: Timo Hytönen / Yle
Elli Tervo

Onkos täällä kilttejä lapsia? Joulupukin vierailu ja kumealla äänellä esitetty tuttu kysymys pistävät vanhemmankin ihmisen miettimään mitä sitä on tehnytkään vuoden aikana.

Joulupukkikyselyt ovat käyneet kuumana jo marraskuulta lähtien. Pukkien perään on kyselty erityisesti sosiaalisessa mediassa, jossa joulupukit varataan jouluaattoillalle hetkessä. Monissa perheissä varataan myös tuttu pukki jo vuosien takaa.

Kari Sysmäläinen toiminut yli kymmenen vuoden ajan joulupukkina Jyväskylän seudulla. Jouluaaton varauskirja on täyttynyt vauhdilla jo hyvissä ajoin syksyllä. Samoissa perheissä tulee käytyä monena vuotena peräkkäin, ja saattaa jopa olla, että sama pukki näkee lapsen kasvun lapsuudesta teini-iän kautta aikuisuuteen.

– Samoja pikkulapsia näkee monena vuonna. Kun on jossain käynyt, tulee kutsu usein seuraavanakin jouluaattona, Sysmäläinen sanoo..

Sysmäläinen lähti kokeilemaan joulupukin työtä kymmenen vuotta sitten. Pukin työt vievät mukanaan, ja koteja kierretään tänäkin jouluna ahkerasti. Monelle joulupukin vierailu on joulun tärkeä perinne, ja myös varttuneempi väki pyytää pukkia kylään.

– Eräässä taloudessa missä kävin joulupukkina, nuorin oli 60-vuotias, Sysmäläinen kertoo.

Suosittelemme sinulle