Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Väitös: Joka viides pappi hyväksyisi eutanasian – naispapit selkeästi miehiä sallivampia

Sen sijaan iällä tai työnkuvalla ei ollut tilastollisesti merkittävää vaikutusta eutanasiaan asennoitumiseen.

Kukkakimppu arkun päällä
Käytännöllisen teologian alaan kuuluvassa tutkimuksessa selvisi, että lähes puolet papeista suhtautui myönteisesti eutanasiaan. Kuvituskuva. Kuva: Jari Kovalainen / Yle
Annika Veteli
Avaa Yle-sovelluksessa

Joka viides pappi hyväksyisi eutanasian osana suomalaista terveydenhuollosta. Tämä selviää Itä-Suomen yliopistossa tehdyssä väitöstutkimuksessa, jossa selvitettiin Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappien asennoitumista eutanasiaan.

Tutkimuksessa selvisi, että lähes puolet papeista suhtautuu myönteisesti eutanasiaan.

– Tulos oli yllättävä, sillä kristilliset kirkot ja yhteisöt pitäytyvät eutanasiaa vastustavissa näkemyksissä. Olisin kuvitellut, että useampi vastustaisi täysin eutanasiaa, väitöskirjatutkija Miia Kontro kertoo.

Lisäksi tutkimuksessa havaittiin, että naispapit ovat miehiä sallivampia eutanasian suhteen. Kontron mukaan ero johtuu siitä, että naisille lähestymistapa on henkilökohtaisempi kuin miehille.

– Naiset lähestyvät asioita enemmän omien kokemusten ja läheisten kokemusten kautta. Esimerkiksi omat läheiset, jotka ovat olleet sairaita, kivuliaita tai kuolemassa, ovat vaikuttaneet siihen, mitä ajattelee kuolemasta, kivusta, kärsimyksestä ja eutanasiasta, Kontro sanoo.

Sen sijaan iällä tai työnkuvalla ei ollut tilastollisesti merkittävää vaikutusta eutanasiaan asennoitumiseen.

Tutkimuksen mukaan lähestyvän kuoleman todennäköisyys on pappien keskuudessa merkittävä eutanasian salliva tekijä, mutta yksilön kokema subjektiivinen kärsimys ei riitä vielä eutanasian sallimiselle.

Suosittelemme sinulle