Hyppää sisältöön

Hittielokuva Frozen 2:n käsikirjoittaja Jennifer Lee eläytyi Elsan elämään kirjoittamalla päiväkirjaa: "Opin, milloin hän tunsi olonsa levottomaksi"

Ajatus Frozen 2:n lumotusta metsästä kirkastui patikoidessa Inarissa, käsikirjoittajat kertovat Ylen haastattelussa.

Elsa ja kumppanit
Elsa lähtee etsimään taikavoimiensa alkuperää yhdessä Annan, Kristoffin, Olafin ja Svenin kanssa. Kuva: Disney Enterprises
Kirpi Uimonen

Kuvitteellisen päiväkirjan kirjoittaminen oli tapa, jolla käsikirjoittaja-ohjaaja Jennifer Lee rakensi Elsan ja Annan hahmot uuteen Frozen 2 -elokuvaan.

– Ristimme noin 70-sivuisen opuksen Lumikuningattaren päiväkirjaksi. Kirjoitin siihen Annan käymiä monologeja, animaation toinen käsikirjoittaja-ohjaaja Lee kertooYlen haastattelussa.

Välillä Lee kirjoitti päiväkirjaa Annana, välillä taas Elsana. Näin hän sai kiinni siitä, mitä Elsa ajattelee ja käy läpi elämässään.

– Mietin, miten Elsa sopii ajan kuvaan. Kirjoitin kuukausia asioita hänen näkökulmastaan. Opin milloin hän tunsi olonsa levottomaksi, kiusalliseksi sosiaalisissa tilanteissa ja millaisia asioita hän pohti.

Jennifer Lee
Frozen 2 kertoo Jennifer Leen mukaan omien juurien löytämisestä. Kuva: Armando Gallo / HFPA

Yle tapasi Jennifer Leen ja elokuvan toisen käsikirjoittaja-ohjaajan Chris Buckin Los Angelesissa. Frozen 2:n ensi-ilta Suomessa on joulupäivänä 25. joulukuuta.

Pohjoisen Arendellan prinsessasisarukset, Anna ja Elsa, tulivat tutuksi vuonna 2013 ilmestyneessä Frozen – huurteinen seikkailu -elokuvassa. Elsa, jään ja lumen hallitsija, kasvoi lukittuna linnassa, peläten omia voimiaan. Sosiaalinen ja iloinen Anna taas rakasti elämää.

Täysi-ikäisenä Elsasta kruunattiin kuningatar, mutta hänen pidättyväinen ja hermostunut luonteensa aiheutti ongelmia.Elsa ei hallinnut omia voimiaan, minkä vuoksi pikkusisko Anna oli vähällä kuolla. Kun perinteisissä saduissa prinsessan pelastaa uljas prinssi, ensimmäisessä Frozen-elokuvassa pikkusisko Annan rakkaus on pelastava voima.

Sisarusten ensimmäisestä seikkailusta tuli hitti ympäri maailman. Sen lipputulot ovat ylittäneet miljardin dollarin rajapyykin. Keskeisinä tekijöinä oli sama työpari kuin Frozen 2:ssa eli Jennifer Lee ja Chris Buck.

– Vahvat naiset inspiroivat meitä. Loimme moniulotteiset, uskottavat sankarihahmot, joilla on myös vikoja. Ne saivat vastakaikua tyttöjen lisäksi pojissa, naisissa ja miehissä, Lee kertoo.

– Sisarukset ovat elokuvan kantava voima ja toivottavasti inspiroivat muita.

Leen mukaan tekijät kuulevat yhä uusia tarinoita siitä, miten Huurteinen seikkailu vaikuttaa lapsiin ja seuraavaan sukupolveen.

– Se kannustaa heitä olemaan voimakkaita. Pieni kapinahenki on hyväksi silloin tällöin.

Hans Christian Andersenin vuonna 1845 ilmestyneen Lumikuningatar-sadun innoittama tarina sai jatkoa vuosina 2015 ja 2017 ilmestyneissä lyhytanimaatioissa Frozen – kuumetta ja Olafin jouluinen seikkailu. Siitä tehtiin myös Broadway-musikaali keväällä 2018.

Tarina kristallisoitui Inarissa

ruskamaisema vuonossa
Lapin ruska innoitti Frozen 2:n värimaailmaan. Kuva: Disney Enterprises

Uusi tarina jatkuu kolme vuotta sen jälkeen, kun Anna on pelastanut Elsan hengen ja löytänyt tosirakkauden jääkauppias Kristoffista, jonka hahmoa saamelaiskulttuuri on erityisesti inspiroinut.

Tällä kertaa Elsan ajaa seikkailuun salaperäinen musikaalinen kutsu, jota hän ei voi vastustaa. Hän lähtee etsimään taikavoimiensa alkuperää.

– Elokuva kertoo omien juurien ja oman itsensä löytämisestä. Siinä on myös huumoria, kasvukipuja, rohkeutta, periksi antamattomuutta ja oikeudenmukaisuutta, Jennifer Lee kuvaa.

Aikuistumista kuvataan elokuvassa ruskalla.

– Lumotussa metsässä henkinen kasvu rinnastetaan punaisiin ja oransseihin lehtiin. Kehitimme niiden avulla Frozeniin uuden värimaailman, Lee selittää.

Syksyiseen väriloisteeseen elokuvantekijät, Leen lisäksi Chris Buck ja tuottaja Peter Del Vecho, saivat inspiraation Suomen Lapista. He vierailivat Inarissa syksyllä 2016.

–Ajatus lumotusta metsästä, sen hahmoista ja henkiolennoista kristallisoitui meille, kun kävelimme kirpeässä ilmassa Inarin Pielpajärven erämaakirkolle. Kymmenen kilometrin patikointi hiljaisuudessa oli kuin meditointia, Buck muistelee.

He vierailivat myös Inarinjärvellä, Ukonkivellä ja Siida-museossa sekä keskustelivat saamelaisten kanssa.

–Arvostamme alkuperäiskulttuuria, mutta koska kyseessä on satu, ei sen tarina ole totuudenmukainen.

Saameksi jälkiäänittäminen oli tärkeää

frozen juliste saameksi
Frozen 2 -elokuvan saamenkielinen juliste: Elokuva jälkiäänitettiin myös saameksi. Kuva: Disney Enterprises

Uusi animaatio on myös hitti ja kerännyt jo miljardin dollarin lipputulot. Se tekee Jennifer Leestä tämän hetken menestyneimmän naisohjaajan. Frozen 2:n työprosessin aikana Leellä ei ollut aikaa ottaa paineita suosiosta, sillä hän luotsasi yli neljänsadan ihmisen työyhteisöä.

Käsikirjoittaminen, kuvittaminen, musiikki ja säveltäminen veivät pari vuotta. Animaatioon meni toiset pari. Kokopäiväisesti projektin parissa työskenteli 72 animaattoria.

– Päähenkilöiden liikkeet ja eleet olivat jo tutut meille, joten niiden parissa meni vähemmän aikaa kuin ensimmäistä elokuvaa tehdessä. Koska tekniikka on kehittynyt vuosien aikana, ovat yksityiskohdat ja ilmeet nyt tarkempia.

Columbian yliopistosta valmistunut Lee on aiemmin ollut mukana luotsaamassa Räyhä-Ralfia, Big Hero 6:sta, Zootropolis – eläinten kaupunkia, Vaianaa ja Räyhä-Ralf valloittaa Internetiä.

Kesällä 2018 hänestä tuli Walt Disney Animation -studion pomo. Yhtiön johtajana hän aikoo pitää huolen, että samalla, kun vanhoja perinteitä kunnioitetaan, myös uusiin tarinoihin tartutaan.

– Tavoitteenani on luoda ilmapiiri, joissa monimuotoisia tarinoita kerrotaan paikallisista perspektiiveistä.

Siksi Frozen 2:n tekijätiimille oli tärkeää, että elokuva dubattiin pohjoissaameksi. Pieni ryhmä saamelaisia näki elokuvan ennakkoon ja oli kutsuvieraina Los Angelesin ensi-illassa 22. marraskuuta.

Osa saamenkielien taidosta on kuihtunut vuosisatojen aikana.

– On hienoa, että nyt heidän lapsensa voivat katsoa Disney-elokuvan saamen kielellä, Lee lopettaa.

Lue lisää:

Saamenkielinen Frozen nosti tunteet pintaan

Frozen 2 -elokuva sai maailmanensi-iltansa

Suosittelemme sinulle