Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Haavisto Ylelle: Operaatio al-Holissa menossa, lapsia ei vielä Suomen viranomaisilla – "En osaa sanoa, ketä pystytään auttamaan ensimmäisenä"

Ulkoministeri ei halua arvioida, missä tilanteessa äitejä kotiutettaisiin. Hän sanoo kuitenkin, että joissain tilanteissa lapsi on täysin riippuvainen äidistään.

Pekka Haavisto al-Holin lasten evakuoinneista: "Operaatio käynnissä"
Anna Näveri,
Kai Jaskari
Avaa Yle-sovelluksessa

Ulkoministeri Pekka Haavisto sanoo Ylelle, että Suomen viranomaisilla on evakuointioperaatio käynnissä al-Holin leirillä tällä hetkellä, mutta lapset eivät vielä ole suomalaisviranomaisten hallussa.

Suomen viranomaisia on Haaviston mukaan tällä hetkellä Irakissa.

– Viranomaisemme ovat liikkeellä alueelle. Esimerkiksi ulkoministeriön erityisedustaja on matkalla, ja Erbilissä (Irakin puolella oleva kaupunki) on suomalaisviranomaisia, mutta lapset ovat vielä Syyrian puolella, Haavisto sanoo Yle Uutisten haastattelussa.

– Siellä (al-Holin leirillä) on ilmeisesti joitain toimia kurdihallinnon puolelta tehty.

Haavisto ei kerro, kuinka monesta lapsesta on kyse.

Haavisto sanoo, että kurdihallintoon on pyritty vetoamaan, että orpolasten tulisi saada apua ensimmäiseksi. Haavisto ei osaa kuitenkaan sanoa, ovatko orpolapset ne, jotka ensimmäiseksi leiriltä evakuoidaan.

– En osaa sanoa lapsikohtaisesti, ketä pystytään auttamaan ensimmäisenä. Siellä on ollut lapsia erittäin vaikeissa humanitaarisissa tilanteissa ja sellaisia lapsia ensisijaisesti pyritään auttamaan, Haavisto sanoo.

"Mitä nopeammin sitä parempi"

Ulkoministeri Haavisto esiintyi keskiviikkoiltana myös A-studion haastattelussa. Hän totesi, että al-Holin leirillä olevien suomalaislasten auttamisen aikataulusta ei ole vielä olemassa arviota.

– Pyrkimyksemme on auttaa orpolapsia. Mitä nopeammin, sitä parempi.

Lasten luovutuksen jälkeenkään lasten kuljetukseen ei voida ulkoministerin mukaan ryhtyä välittömästi. Ensin on selvitettävä, ovatko lapset terveytensä puolesta kunnossa kuljetusta varten.

– Vasta kun arvio on tehty, kuljetus voidaan tilata. Puhumme lapsista, jotka voivat olla erittäin huonossa kunnossa.

Ulkoministeri Haaviston mukaan työ Irakissa on ollut toistaiseksi "odotustilassa" Suomen poliittisen tilanteen vuoksi. Hallitus sai kasaan yhteisen linjauksen maanantaina al-Holin suomalaisten suhteen. Käynnistyikö silloin jotain uutta operaation suhteen?

– Maanantaina ei käynnistynyt mitään suoraan, vaan silloin tuli ohje meidän virkamiehillemme, että nyt niitä keskeytyneitä neuvotteluita kurdihallinnon kanssa jatketaan, Haavisto vastaa Ylen haastattelussa.

– Olimme hieman skeptisiä siinä, että joulutauko saattaa hidastaa tätä tilannetta. Mutta selvästi siellä kurdihallinnon puolella on halu joitakin vaikeimmissa tilanteissa olevia lapsia auttaa nopeasti. Ja sen vuoksi nyt vielä ennen joulua ministerin erityisedustaja on matkalla alueelle.

"He eivät ole Isis-lapsia vaan lapsia"

Suomen viranomaiset ovat Pekka Haaviston mukaan al-Holin leirin synnystä alkaen ryhtyneet valmistautumaan siihen, että ihmiset voivat saapua eri reittien kautta Suomeen. Viranomaiset ovat tällöin heitä vastassa, lasten kohdalla erityisesti lastensuojelu ja kuntien sosiaalityö.

– Mitä nopeammin lapset pääsevät päiväkotiin ja kouluun ja saavat talvihaalarit niskaansa, sen parempi. He eivät ole Isis-lapsia vaan lapsia. He ovat syyttömiä vanhempiensa tekoihin.

Ulkoministeri sanoo, ettei halua spekuloida sillä, missä tilanteissa myös äiti voitaisiin kotiuttaa.

– Voi olla tilanne, jossa lapsi on suoraan riippuvainen äidistään, kuten imeväisikäinen. Viranomaiset joutuvat miettimään lapsen oikeusturvaa. On myös tilanteita, joissa äidin aikaisempi toiminta estää perheen auttamisen.

Ulkoministeriö tiedottaa kertovansa asiasta lasten turvallisuuden takaamiseksi vasta tilanteessa, jossa suomalaisia lapsia on suomalaisten viranomaisten hallussa.

Evakuoinnin aloittamisesta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat. HS:n mukaan leiriltä olisi evakuoitu kaksi orpolasta. Tätä Haavisto ei pystynyt vahvistamaan.

Uutista täydennettiin 18.12. kello 23:09 lisäämällä juttuun ulkoministeri Pekka Haaviston A-studiossa antamat lausunnot. Samalla korjattiin ulkoministeriön tiedotteen tiedotteen muotoilu "suomalaiset lapset" muotoon "suomalaisia lapsia".

Lue lisää:

Ylen tieto: Kurdiviranomaiset kutsuivat al-Holin suomalaiset kokoon ja hakivat orpolapset

Al-Holin leirillä on kaksi kuolleen suomalaisnaisen lasta – orpojen omaiset ovat vedonneet viranomaisiin, jotta heidät noudettaisiin Suomeen

Suosittelemme