Hyppää sisältöön

Ministeriö perii Mikkelin kaupungilta yli 15 miljoonaa euroa perusteetonta valtionosuusrahoitusta

Takaisinperintä liittyy Otavan Opiston lukiokoulutukseen. Mikkeli voi valittaa päätöksestä.

Kuva: Yle

Opetus- ja kulttuuriministeriö perii Mikkelin kaupungilta takaisin 15 648 033 euroa lukiokoulutuksen valtionosuusrahoitusta. Takaisinperintä koskee kaupungin ylläpitämän Otavan Opiston lukiokoulutusta ja vuosia 2013–2017.

Takaisinperintää on kohtuullistettu luopumalla koroista.

Ministeriön selvityksessä (siirryt toiseen palveluun) kävi ilmi, että Otavan Opistossa on ollut useita satoja sisäoppilaitosopiskelijoita, vaikka järjestämisluvassa lukiokoulutuksen opiskelijamäärä on rajattu enintään 50:een.

Ministeriö siis katsoo, että kaupunki on toiminut lukiolain sekä opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain vastaisesti.

Ei vilppiä, sanoo Mikkeli

Mikkelin kaupunki ei ole ministeriön kanssa yhtä mieltä. Kaupungin tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun) kerrotaan, että ministeriö tulkitsee Nettilukion opiskelijoiden kuuluvan Otavan Opiston sisäoppilaitosmuotoisen järjestämisluvan piiriin. Mikkelin silmissä nettilukiolaiset ovat kaupungin yleisen lukiokoulutuksen järjestämisluvan piirissä.

Nettilukiolaiset ovat pääasiassa opiskelijoita, jotka eivät voi elämäntilanteensa vuoksi osallistua lähiopetukseen. Koulutus on valtakunnallista.

Kaupungin näkemys on, että Otavan Opiston sisäoppilaitosmuotoisessa koulutuksessa ei ole ollut järjestämisluvan ylittävää määrää opiskelijoita, koska 50 opiskelijan rajoitus ei kaupungin mielestä ole koskenut Otavan Opiston nettilukiokoulutusta.

Kaupunki kertoo, että sama koulutus olisi voitu järjestää teknisesti myös etä- ja aikuislukion osana, jolloin tulkinnanvaraa ei olisi ollut. Mikkelin mielestä ministeriön olisikin ollut syytä käyttää harkintaa ja kohtuullisuutta asian hoitamisessa, sillä koulutusta ei ole toteutettu vilpillisessä mielessä.

Kaupunki voi valittaa ministeriön päätöksestä.

Suosittelemme sinulle