Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Ulkoministeri Pekka Haaviston toimista al-Holin leirin suomalaisten asiassa muistutus perustuslakivaliokunnalle

Kymmenen perussuomalaisten, kokoomuksen ja kristillisdemokraattien kansanedustajaa vaatii ulkoministerin toiminnan laillisuuden tutkimista.

Ulkoministeri Pekka Haavisto ulkoasiainvaliokunnan kuultavana eduskunnassa Helsingissä 3. joulukuuta 2019. Valiokunnan ohjelmassa oli ajankohtaiskatsaus Syyrian tilanteeseen ja ulkoministeri oli kuultavana valiokunnassa.
Kymmenen opposition kansanedustajaa haluaa, että perustuslakivaliokunta selvittää ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) toimien laillisuuden. Kuva: Seppo Samuli / Lehtikuva
Pekka Kinnunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sai keskiviikkona eduskunnan luottamuksen toiminnastaan al-Holin leirin suomalaisten lasten ja naisten mahdollista Suomeen palauttamista koskevassa asiassa. Joukko opposition kansanedustajia haluaa jatkaa asian käsittelyä vielä eduskunnan perustuslakivaliokunnassa.

Ulkoministeri Haaviston toiminnan laillisuutta peräävän muistutuksen ovat allekrjoittaneet perussuomalaisten Mari Rantanen, Veijo Niemi, Jari Ronkainen, Jussi Wihonen ja Tom Packalén, kokoomuksen Heikki Vestman, Kalle Jokinen, Kari Tolvanen ja Wille Rydman sekä kristillisdemokraattien Sari Tanus.

Perustuslakivaliokunta kokoontuu perjantaina aamulla kello 8 päättämään muistutuksen käsittelyn aikataulusta.

Oppositiopuolueiden kansanedustajat esittävät tarkastettavaksi muun muassa, onko ulkoministeri Haavisto painostanut virkamiehiä tekemään lainvastaisia päätöksiä.

Muistutuksessa vaaditaan tutkittavaksi, onko prosessi, jossa ulkoministeriö on asettanut uuden erityisedustajan hoitamaan al-Holin asiaa, ollut laillinen.

Muistutuksen allekirjoittajat haluavat myös tietää, onko ulkoministeriössä menetelty laillisesti, kun konsulipäällikkö on pyritty siirtämään uuteen tehtävään pois virastaan.

Edustajien mukaan on selvitettävä, onko ulkoministeri Haavisto toiminut lain mukaisesti jättäessään tuomatta al-Holin asian valtioneuvoston yleisistunnon ratkaistavaksi.

– Julkisuuden tietojen sekä oikeustieteen professorien lausuntojen perusteella on syytä epäillä, ettei ulkoministeri ole toiminut laillisesti al-Holin leirillä olevien asiassa. Epäselväksi on jäänyt erityisesti ulkoministerin toiminnan lainmukaisuus ulkoministeriön virkamiesten osalta, perussuomalaisten Mari Rantanen sanoo.

Kokoomuksen Vestman: Tutkinta on Haavistonkin etu

Kokoomuksen Heikki Vestmanin mielestä muistutuksessa on kyse perustuslain mukaisesta ministerivastuuasiasta, joka on juridinen prosessi.

– Oikeusvaltiossa myös ministerin toiminnan pitää perustua lakiin. Koska epäily toimien laillisuudesta on jäänyt ilmaan, on myös ulkoministerin itsensä edun ja oikeusturvan kannalta tärkeää, että asia tutkitaan huolella, Vestman toteaa.

Kristillisdemokraattien Sari Tanus huomauttaa, että vaikeiden asioiden hoitamisessa korostuvat hyvä yhteistyö, vastuiden selkeys ja juridisesti oikeat menettelyt.

– Ulkoministeriön toimintakyvyn ja ulkoministeri Haaviston jatkon kannalta, sekä epäilysten poistamiseksi että vastuiden selvittämiseksi, on tärkeä tutkia ulkoministerin toimien lainmukaisuus, Tanus toteaa.

Lue myös:

Ulkoministeri Pekka Haavisto sai eduskunnan luottamuksen – katso miten edustajat äänestivät

Eduskunta kävi tiukkasanaisen välikysymyskeskustelun – Pääministeri Sanna Marin kokoomukselle: "Eikö teitä hävetä?"

Oikeuskansleri tutkii ulkoministerin ja ulkoministeriön toimet al-Holin leiriläisten siirtoa koskevassa jupakassa

Suosittelemme sinulle