Jyväskyläläisen Hipposhallin heittopaikalla seisoo urheilullisen näköinen nuori venäläismies. Katseessa on ujoutta ja kädenpuristuksessa varovaisuutta.
– Hauska tutustua, 20-vuotias Ilja Tuzov sanoo selvällä suomen kielellä.
Tuzov osoitti keihäskykyjään jo lapsena. Pietarilaispoika päihitti seitsemänvuotiaana useita vuosia vanhemmat kilpakumppaninsa. Tero Pitkämäki oli teinipojan suurin idoli. Vuonna 2015 Tuzov voitti nuorten olympiafestivaaleilla kultaa heittämällä 700 gramman keihästä 69,67 metriä.
Georgian Tbilisissä heitetty keihäsfinaali jäi toistaiseksi Tuzovin viimeiseksi kansainväliseksi kisaksi.
Venäjän valtiojohtoinen dopingjärjestelmä paljastui vuonna 2016, jonka jälkeen maan urheilijoiden osallistumista arvokisoihin rajoitettiin. Viimeisin käänne koettiin joulukuussa, kun maailman antidopingtoimisto Wada langetti Venäjälle neljän vuoden rangaistuksen. Maa suljetaan olympialaisista ja MM-kisoista neljäksi vuodeksi manipuloidun dopinglaboratoriodatan takia.
Maan antidopingtoimisto Rusada ilmoitti torstaina, että se aikoo valittaa päätöksestä urheilun kansainväliseen välitystuomioistuimeen CASiin. Valitusprosessin uumoillaan venyvän jopa Tokion olympialaisiin asti.
Wadan rangaistukset toteuttavat käytännössä kansainväliset lajiliitot. Kansainvälinen yleisurheiluliitto World Athletics (ent. IAAF) on toteuttanut erityisen tiukasti rangaistusta, ja venäläiset yleisurheilijat ovat saaneet kilpailla sen jälkeen, kun ovat pystyneet todistamaan puhtautensa dopingtesteissä.
Myös Tuzovilla on ollut seinä vastassa. Testauspooliin eli olinpaikkatietoilmoitusvelvollisuuden piiriin häntä ei ole valittu. Tämän takia hän ei ole saanut myöskään kansainvälisen yleisurheiluliiton WA:n kilpailulupaa, koska yhtenä kriteerinä on ollut testauspooliin kuuluminen.
Venäjän oman antidopingtoimiston Rusadan testauspooliin Tuzovilla ei myöskään ole ollut asiaa, sillä hän ei ole pystynyt tekemään sinne vaadittavia tuloksia. Rusadan poolissa urheilijalistoilla ovat mieskeihäänheittäjistä maan ykkösmies Dmitri Tarabin (viime kaudella 85,25), Boris Bezdolni (76,28) ja Ivan Filippov (75,68).
Ilja Tuzov on siis ollut viime vuodet eräänlainen väliinputoaja puun ja kuoren välissä. Hän on harjoitellut tietämättä milloin hän pääsee kisakentille seuraavan kerran.
– On vaikeaa pysyä motivoituneena vain tekemällä asioita harjoituksissa. Tarvitsen sen kisa-adrenaliinin ja sen, että pääsen mittaamaan itseäni muita vastaan. Harjoittelusta haluaa nähdä myös sen tuloksen, Tuzov myöntää kielen vaihduttua jo melko sujuvaan englantiin.
Unelmat jo haudattuna
Kun Tuzov saapui vuonna 2017 Jyväskylän ammattikorkeakouluun opiskelemaan logistiikkaa, hän ei enää miettinyt keihäänheittoa. Venäläiset olivat kilpailukiellossa, ja Tuzov oli loukannut kyynärpäänsä. Unelma keihäänheittäjän urasta oli jäänyt taka-alalle. Hän kuntoutti kättään ja toivuttuaan alkoi pelata amerikkalaista jalkapalloa yliopiston Renegades-seurassa.
– Tykkään kyllä urheilusta, mutta en ajatellut jatkavani ammattiurheilijana. Päätin vain kerran tulla tänne hallille, koputin oveen ja kysyin Jyväskylän Kenttäurheilijoiden valmennuspäälliköltä Jarkko Finniltä, miten voisin päästä mukaan harjoituksiin. Jarkko kysyi valmentajilta, kuka voisi ottaa minut ja viime vuonna tulin tähän mukaan, Tuzov kertoo.
Harri Leivonen ryhtyi heittäjän henkilökohtaiseksi valmentajaksi viime vuonna. Sitä ennen Tuzov harjoitteli kerran viikossa Pihtiputaan keihäskarnevaalien alaisuudessa toimivassa alueellisessa keihäskoulussa. Kuluneen vuoden aikana suojatti on osoittautunut kuuliaiseksi harjoittelijaksi, joka treenaa kuusi kertaa viikossa.
– Sen ensimmäisen kauden jälkeen Ilja laittoi viestiä, että josko hän pääsisi tähän meidän keihäsharjoitusporukkaan mukaan. Tarvitsimme myös mieskeihäänheittäjää kirittämään muita. Hänen vahvuutensa on hyvä heittokäsi. Voimantuottonopeuden parantamisen kanssa on vielä paljon töitä, jotta Iljassa oleva voima saataisiin uloskin lajin vaatimassa aikaikkunassa. Räjähtävyys on meidän selkeä kehityskohteemme, Leivonen sanoo.
– Ilja on tunnollinen harjoittelija ja kohtelias nuorimies. Hän muistaa tulla kädestä pitäen kiittämään jokaisen harjoituksen jälkeen, vaikka joskus olisi ollut vähän kovempikin treeni, valmentaja hymyilee.
Epätietoisuus tulevaisuudesta on näkynyt ajoittain urheilijassa. Tuzov on seurannut Wadan ja WA:n päätöksiä tarkasti, ja mieli on ollut pettymysten jälkeen välillä apea. Saman on huomannut myös valmentaja.
– Hän on ollut toiveikas, mutta kun vettä on tullut niskaan, niin se heijastuu vääjäämättä harjoitteluun. Niillä hetkillä hän ei aina ole jaksanut tehdä parastaan. Olemme pyrkineet aina tsemppaamaan häntä vaikeilla hetkillä, Leivonen sanoo.
Tänä syksynä helpottavia uutisia
Viime kesänä mitattu Tuzovin ennätys aikuisten 800 gramman keihäällä on 71,27 metriä. Leivonen odottaa, että metrejä tulee lisää ensi vuonna. Potentiaalia 80 metrin mieheksikin on, kun fysiikkaa saadaan kehitettyä.
– Vaikea ennustaa, mihin hänen tasonsa riittää, mutta viime vuonna hän paransi ennätystään jo useamman kerran. 80 metrin viiva lähenee parin metrin vuosittaisella kehitystahdilla. Hän heittää ihan hyvällä vauhdilla ja saa siitä energiaa, valmentaja kertoo.
Venäläisheittäjä sai tänä syksynä hyviä uutisia, kun Suomen urheilun eettinen keskus otti Tuzovin poikkeuksellisesti testauspooliinsa.
– JKU:n toimistolla työskentelevä vaimoni on ollut aktiivisesti yhteydessä SUEKiin, ja he ottivat Iljan vihdoin testauksen piiriin. Ilja opiskelee kolmatta vuotta Suomessa ja on suomalaisessa valmennuksessa. Hän ei ole ollut Venäjän liiton toiminnassa millään tavalla mukana, ja SUEK otti erityistapauksena Iljan hoteisiinsa, Harri Leivonen kertoo.
Venäläistä on testattu kahdesti kuluvan syksyn aikana, ja molemmat näytteet ovat olleet valmentajan mukaan puhtaita. Mikäli kolmaskin testi on puhdas, Tuzov voi hakea kansainvälisen yleisurheiluliiton kilpailulupaa ensi vuodelle.
– Näyttää siltä, että ensi kesänä hän pääsisi kilpailemaan, ja mies on siitä varmasti innoissaan. Urheilija elää siitä kisaamisesta, ja tämä antaa varmasti hänelle pontta, Leivonen sanoo.
SUEKin testauspäällikkö Katja Huotari ei kommentoi Yle Urheilulle yksittäisten urheilijoiden testauspooliin kuulumista tai sitä, onko suomalaisessa testauspoolissa myös muita venäläisiä yleisurheilijoita.
Tuzov kertoo maksaneensa testeistään yhteensä 500 euroa, mutta on erittäin iloinen päästyään testattavaksi. Itse testitilanteet ovat olleet miehen mielestä välillä hiukan erikoisia.
– On hullua, kun joku suomalainen tulee kotiisi, puhuu vain suomea ja sanoo, että moi, doping control. Toisella kerralla he tulivat yhdeksältä illalla, tekivät hetken läksyjä kanssani ja sitten tehtiin toimenpide, Tuzov purskahtaa nauramaan.
– Yksi testi tarvitaan vielä, mutta en tiedä vielä milloin se on, koska se on aina yllätys. Olen JKU:n urheilija tätä nykyä, mutta pystyn myös harjoittelemaan Venäjällä, jos haluan. Nyt minulla on motivaatio taas päästä kilpailemaan, ja sitä ei esimerkiksi vielä vuosi sitten ollut.
Se, että Tuzov on päässyt kotimaansa ulkopuolella jonkin toisen maan rekisteröityyn testauspooliin, on poikkeuksellista. Hän kertoo tietävänsä itsensä lisäksi vain pituushyppytähti Daria Klishinan, joka on samassa tilanteessa. Klishina sai osallistua ainoana venäläisenä yleisurheilijana Rion vuoden 2016 olympiakisoihin.
Tuzovin mukaan monet muut ovat yhä hänen kokemassaan umpikujassa, ja siitä hän on surullinen.
– Tuntuu pahalta ystävieni puolesta. Kaikki yleisurheilukaverini ovat puhtaita, ja he ovat vain tilanteen panttivankeja. He harjoittelevat ympäri vuorokauden kymmenen kuukautta harjoitusleireillä, ja se on täysin turhaa. Mielestäni se ei ole reilua, Tuzov sanoo.
– Tuntuu siltä, että kukaan ei vastaa venäläisten dopingnäytteistä tällä hetkellä. En tiedä, tietääkö Rusada tilanteestani. En ole kertonut sinne mitään.
Nuori heittäjä on pettynyt Rusadan johtoon
Venäjän valtiojohtoisen dopingjärjestelmän tultua julki vuonna 2016 käänteitä on riittänyt runsaasti. Esimerkiksi yleisurheilussa itsensä puhtaaksi todistaneet venäläisurheilijat ovat saaneet kilpailla arvokisoissa neutraalin lipun alla. Viimeisin neljän vuoden panna koskettaa yleisurheilun lisäksi kaikkia muitakin lajeja, jotka kuuluvat Maailman antidopingsäännöstön alaisuuteen.
– Aina on joku, joka haluaa nopeasti tuloksia. En itse tiedä ketään, joka käyttäisi. Se on se pointti. Kukaan ei tiedä mistään mitään, mutta aina jossain on joku, joka käyttää, Tuzov sanoo.
Yleisellä tasolla Tuzov toteaa, että tuskin koskaan päästään sellaiseen tilanteeseen, jossa kukaan ei käyttäisi huippu-urheilussa dopingaineita. Erityisen pettynyt hän on kuitenkin Venäjän antidopingtoimisto Rusadan johtoon.
– Ollakseni rehellinen minun mielestäni vastuuhenkilöt Rusadassa olisi pitänyt vaihtaa jo aikoja sitten, mutta kaikki pysyy samana. Vain presidentti taidettiin vaihtaa. Aina sanotaan, että edistymme, mutta kaikki menee vain pahempaan suuntaan. Kukaan ei vastaa toisten virheistä.
Valmentaja Harri Leivonen sanoo ymmärtävänsä Wadan ja WA:n päätökset, mutta pitää niitä myös nuorille urheilijoille melko rajuina. Häntä mietityttää, kuinka moni päätyy vaihtamaan lajia, jos tie kansainvälisiin kisoihin on tukossa.
– Venäjä on toiminut huippu-urheilun piirissä omalla tiellään ja sitä kautta päätöksen ymmärtää, mutta nuoria kohtaan tämä on aika kohtuutonta. En usko, että kaikki käyttäisivät.
Hipposhallissa Leivonen ja Tuzov ryhtyvät aloittelemaan päivän harjoitusta. Ohjelmassa on juoksuja, salitreeniä ja heittoharjoituksia.
Nuori heittäjä kertoo, että epätietoisuus kilpailuoikeudesta on vaatinut paljon kärsivällisyyttä, ja viime vuodet ovat olleet kasvattavia. Hän sanoo olevansa erityisen kiitollinen valmentajalleen avusta ja tuesta. Tulevaisuudestaan Tuzov ei osaa vielä sanoa mitään varmaa, mutta valmistuttuaan ammattikorkeakoulusta hän uskoo hakevansa töitä Suomesta.
– Juuri nyt olen jälleen 100-prosenttisen motivoitunut keihäänheittoon. Ensi vuonna tavoittelen 75 metrin ylitystä. Yritän katsoa, miten pitkälle pääsen. Kisasin nuorten olympiafestivaaleilla vain kerran, ja voitin. MM-kisoihin pitää parantaa paljon, mutta nuorten EM-kisoihin voisi olla mahdollisuus, Tuzov toteaa.
Lue myös: