Hyppää sisältöön

Iin kauan kaivatut ohituskaistat poikivat poikkeuksellisen laajan yksityistiekiistan – "Tie on saatava valtion hoitoon"

Nelostien uudet ohituskaistat vaikuttavat myös yksityisteihin. Kymmenet tieosakkaat ovat tyytymättömiä ratkaisuihin.

Iissä järjestettiin tietilaisuus kuntalaisille.
Iin tietilaisuus veti kirjaston auditorion täyteen tieosakkaita ja maanomistajia, joita oli paikalla noin 80. Kuva: Risto Ukkonen / Yle
Risto Ukkonen

Nelostien ohituskaistoihin liittyvät yksityistiejärjestelyt hiertävät maanomistajia ja tieosakkaita Iissä.

Kuivaniemen ja Olhavan ohituskaista-alueilla on jouduttu sulkemaan ja siirtämään sivutieliittymiä, minkä lisäksi vanhoja yksityisteitä on yhdistetty. Uusien sivuteiden hoito siirretään yksityisille tiekunnille.

Kymmenet maanomistajat ja tieosakkaat ovat tyytymättömiä tehtyihin ratkaisuihin. Ely-keskuksen maanhankintavastaava Markku Suoranta kertoo, että korjaustyöt ovat edelleen mahdollisia.

– Urakalla on takuuaika, joka on tässä tapauksessa kolme vuotta. Esimerkiksi ensi kesänä teemme tarkastuksia ja korjauksia teillä tarvittaessa.

Yksi iso kiistanaihe on ohituskaistojen vieressä kulkeva rinnakkaistie, joka on määritelty yksityistieksi. Heikinmatti-Kaikkola-tiekunnan puheenjohtaja Kauko Vakkalalla on selkeä näkemys tilanteesta.

– Tie on saatava valtion hoitoon. Ei se kuulu kyläläisten hoidettavaksi.

Valtion vastuuta perustellaan Iissä myös pohjoisen naapurin Simon ohituskaista-alueella, jossa valtio vastaa rinnakkaistiestä.

Ely-keskuksen maanhankintavastaava Markku Suorannan mukaan Kuivaniemeä ja Simoa ei voi verrata, koska osuuksilla on eri käyttötarkoitukset.

– Simossa on sovittu, että kevytliikenne ohjataan rinnakkaistielle, joka siten on valtion vastuulla. Iissä ohituskaistoilla on pientareet kevyelle liikenteelle, eikä rinnakaistielle ohjata yleistä liikennettä, Suoranta toteaa.

Olhavan ja Kuivaniemen yksityistiemenettely koskee satoja ihmisiä. Kyseessä on poikkeuksellisen laaja yksityistietoimitus, joka pyritään saamaan valmiiksi talven aikana.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!

Suosittelemme sinulle