Hyppää sisältöön

Mikkeli ei suostu maksamaan valtionosuuksia takaisin – kaupunginjohtaja Halonen: "Vaatimus on kohtuuton"

Mikkelin kaupunki aikoo valittaa Opetus- ja kulttuuriministeriön päätöksestä periä takaisin lukiokoulutuksen valtionosuusrahoja.

Mikkelin kaupungintalo. Kuva: Vilma Ruokoski / Yle Mikkeli
Marja Roiha

Mikkelin kaupunki aikoo valittaa Opetus- ja kulttuuriministeriön päätöksestä periä kaupungilta takaisin 15,6 miljoonaa euroa lukiokoulutuksen valtionosuusrahoitusta.

Kaupunginjohtaja Timo Halonen kertoi kaupungin valituksesta torstaina Yle Mikkelille.

Kaupunki kertoi keskiviikkoiltana verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun) (Mikkelin kaupunki), että opetus- ja kulttuuriministeriön päätös takaisinperinnästä on kohtuuton ja epälooginen.

Takaisinperintä koskee kaupungin ylläpitämän Otavan opiston lukiokoulutusta.

Minkä luvan piiriin opiskelijat kuuluvat?

Kiista juontaa siitä, tulkitaanko nettilukiolaiset kaupungin yleisen järjestämisluvan vain Otavan Opiston luvan piiriin.

Mikkelin kaupunki teki opiskelijakirjaukset ministeriön kanssa suullisesti sovitulla tavalla.

– Todennäköisesti tässä on se, että juridisesti opetus- ja kulttuuriministeri on oikeassa. Meille annetusta ohjeesta ja hyväksynnästä ei löydy kirjallisia merkintöjä, että käytäntö voidaan hoitaa näin, kertoo Mikkelin kaupunginjohtaja Timo Halonen.

Opetus- ja kulttuuriministeriön valtionosuusrahojen takaisinperintä liittyy vuosiin 2013 - 2017.

– Jos kaupunki olisi tajunnut alunperinkin tehdä niin, miten tällä hetkellä toimitaan eli ilmoitetaan oppilaat normaaleina aikuiskoulutuksen oppilaina kaupungin (lukiokoulutuksen) luvan puitteissa, sanoo kaupunginjohtaja Halonen.

Mikkelin kaupunki alkoi viime vuonna toimia muutetun käytännön mukaan eli ilmoittaa oppilaat aikuiskoulutuksen oppilaina. Näin valtionosuuksia opiskelijoista on voitu maksaa.

– Kysymys ei ole muusta kuin väärään kohtaan merkityistä oppilaista. Vaikka opiskelijat olisi väärin merkitty ja kenties virheellisesti kenties merkitty, niin kohtuuton tämä päätös on, toteaa Halonen.

Kaupungin on mahdollista valittaa päätöksestä kolmen kuukauden kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Suosittelemme sinulle