Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

J.K. Rowling  Twitter-kohun keskellä – kirjailijaa syytetään transfobiasta

HLBTQ-vähemmistöjen etuja ajava järjestö toivoo, että Harry Potter -kirjailija esittäisi anteeksipyynnön.

J.K. Rowlingilla on Twitterissä yli 14 miljoonaa seuraajaa.
J.K. Rowlingilla on Twitterissä yli 14 miljoonaa seuraajaa. Kuva: imago images/Pacific Press Agency/ All Over Press
Inka Haukka
Avaa Yle-sovelluksessa

Harry Potter -kirjailija J.K. Rowling on joutunut laajan arvosteluryöpyn kohteeksi sen jälkeen, kun hän puolusti tutkijaa, joka katsoo, etteivät ihmiset pysty muuttamaan biologista sukupuoltaan.

Tutkija Maya Forstater menetti työnsä Center for Global Development -ajatushautomossa sen jälkeen, kun julkaisi Twitterissä toistuvasti viestejä, joita moni on pitänyt transfobisina.

Forstater muun muassa kirjoitti, että vaikka monet transsukupuoliset läpikäyvät kosmeettisia leikkauksia, säilyttävät useimmat heistä syntymässään saamansa sukupuolielimet.

– Kaikkien tasa-arvoa ja turvallisuutta tulee suojella, mutta naisten ja tyttöjen yksityisyys, turvallisuus ja oikeudenmukaisuus jää varjoon, jos miehet päästetään pukuhuoneisiin, opiskelija-asuntoloihin, vankiloihin ja urheilujoukkueisiin, tviittasi Forstater muun muassa vuonna 2018.

Forstater riitautti potkunsa, mutta oikeuden tuomari piti voimassa päätöksen, jonka mukaan ajatushautomon ei tarvinnut jatkaa tutkijan työsuhdetta. Tuomari katsoi, että Forstaterin puheet loukkaavat transsukupuolisten arvokkuutta eikä Britannian laki suojaa niitä.

J.K. Rowling julkaisi Twitterissä tutkijaa puolustaneen viestin tuoreeltaan tuomarin päätöksen jälkeen.

– Pukeudu, kuten haluat. Kutsu itseäsi, miksi haluat. Harrasta seksiä kenen tahansa aikuisen kanssa, joka on antanut siihen suostumuksensa. Elä elämäsi sovinnossa ja turvassa. Mutta että erottaa naisia töistään siksi, että he toteavat, että sukupuolet ovat todellisia? kysyi kirjailja aihetunnisteella #StandWithMaya.

Lukuisat HLBTQ-ryhmät ovat pitäneet Rowlingin tukea transfobisista lausunnoista syytetylle tutkijalle vastuuttomana ja vaarallisena, kirjoittaa NBC News.

HLBTQ-vähemmistöjen etuja ajava Human Rights Campaign julkaisi Twitterissä viestin, jossa todettiin, että Rowlingin tulisi esittää anteeksipyyntö.

– J.K. Rowling on sanonut vastustavansa kaikenlaista ääriajattelua, mutta hän edistää vahingollista fundamentalismia, joka saattaa vaaraan HLBTQ-yhteisön ja erityisesti transsukupuoliset nuoret, kirjoitti järjestön puheenjohtaja Alphonso David.

Harry Potter -kirjailijalla on Twitterissä yli 14 miljoonaa seuraajaa. Häntä on aiemminkin syytetty transfobisista tviiteistä, mutta toisaalta myös tuenosoituksesta HLBTQ-vähemmistöille.

Rowlingin tiedottaja ilmoitti, ettei kirjailijalla ole enempää kommentoitavaa asiaan.

Päivitys 20.12.2019 klo 13:47: Vaihdettu englanninkielinen LGBTQ-lyhenne muotoon HLBTQ.

Lue myös:

NBC News: J.K. Rowling faces backlash after tweeting support for 'transphobic' researcher

Suosittelemme sinulle