Hyppää sisältöön

SDP:n pitkäaikainen kansanedustaja Matti Ahde on kuollut – Eduskunnassa pidettiin hiljainen hetki

Ahde kuoli kotonaan Helsingissä perjantain vastaisena yönä.

SDP:n pitkäaikainen kansanedustaja, ministeri Matti Ahde.
Eduskunta vietti hiljaisen hetken Matti Ahteen muistolle.

SDP:n pitkäaikainen kansanedustaja, ministeri Matti Ahde on kuollut 73-vuotiaana. Asiasta kertoo STT:lle hänen puolisonsa Hilkka Ahde.

Ahde kuoli kotonaan Helsingissä perjantain vastaisena yönä. Keväällä 2017 tuli julki tieto siitä, että Ahde oli sairastunut syöpään.

– Meitä omaisia lohduttaa surun keskellä tieto siitä, että hänellä oli sisällään syvä rauha ja kiitollisuus elämää kohtaan, Hilkka Ahde viestitti STT:lle perjantaiaamuna.

– ”Kun kannatte minua arkussa, muistakaa, että kannatte onnellista ihmistä”, hän muistutti meitä vielä viimeisinä elinviikkoinaan, Hilkka Ahde kertoi.

Hän välitti puolisonsa puolesta lämpimät kiitokset Husin henkilökunnalle ja muille Matti Ahdetta eri vaiheissa hoitaneille ammattilaisille.

Eduskunnassa hiljainen hetki

Eduskunnan täysistunnossa pidettiin perjantaina hiljainen hetki Ahteen muistoksi. Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) kuvaili Ahdetta suurten ikäluokkien edustajaksi.

Vanhanen sanoi, että Ahteen elämänkaari kuvasi tietyllä tavalla suomalaisten elämänkaarta sodan jälkeisenä aikana.

– Hän kävi kansakoulun, ammattikoulun ja aloitti työuransa sähköasentajana hyvin nuorena. Hyvin nopeasti hän siirtyi myös yhteiskunnallisiin harrastuksiin. Hänellä oli hyvin vahva aatteellinen vakaumuksensa.

Vanhasen mukaan Ahde ilmensi hyvin sitä, mitä hyvin toimiva yhteiskunta saattoi mahdollisuuksina antaa ihmiselle. Vanhanen kuvaili Ahteen lähteneen vaatimattomista olosuhteista ja nousseen oman ikäluokkansa äänitorveksi ja edustajaksi.

Nopea uranousu sähköasentajasta eduskuntaan

Sisukkaaksi, kunnianhimoiseksi ja sosiaalisesti lahjakkaaksi kuvattu Ahde syntyi vuonna 1945 Oulussa seitsenlapsisen perheen esikoisena.

Elämäkerrassaan hän kertoi, kuinka joutui ottamaan vastuusta perheen elatuksesta, sillä leskeksi jäänyt äiti ei pystynyt siihen yksin siivoojan palkallaan. Ahde kävi ammattikoulun sähkoasentajalinjan ja opiskeli yhteiskunnallisia asioita Työväen akatemiassa.

SDP:n kansanedustajaksi Ahde nousi Oulun vaalipiiristä 25-vuotiaana. Eduskunnassa Ahde oli vuosina 1970–1990 sekä 2003–2011. Hän toimi muun muassa sisäministerinä ja ympäristöministerinä Kalevi Sorsan (sd.) hallituksissa 1980-luvulla. Eduskunnan puhemiehenä Ahde toimi vuosina 1987–1988.

Nuorena Ahde pelasi jalkapalloa Oulun Palloseuran mestaruussarjajoukkueessa. Poliitikkona hän eheytti riitaisaa työväenurheiluliikettä yhtenäiseksi ja toimi TUL:n puheenjohtajana vuosina 1977–1995.

Ahde toimi myös pitkään ooppera-alan luottamustehtävissä ja ajoi oopperatalon rakentamista Helsinkiin.

Veikkauksen toimitusjohtajana hän toimi vuosina 1990–2001. Vuonna 2001 hänen väitettiin syyllistyneen seksuaaliseen häirintään työpaikalla.

Veikkaus pyysi eduskunnan entistä oikeusasiamiestä Pirkko K. Koskista selvittämään väitteitä. Koskisen mukaan häirinnästä oli näyttöä, mutta se oli ollut lievää. Ahde sai lähteä. Hän kiisti syytökset ja arvosteli mediaa ajojahdista.

Ahde palasi vielä eduskuntaan kahdeksi kaudeksi, vuosiksi 2003–2011. Sairastuttuaan keväällä 2017 hän totesi Ilta-Sanomille, ettei halunnut kuormittaa perhettään puhumalla sairaudestaan julkisuudessa. Hän kertoi saavansa suurta iloa perheestään, klassisesta musiikista ja hyvästä kirjallisuudesta.

Matti Ahde edusti puolisonsa Hilkka Ahteen rinnalla vielä tämän vuoden Linnan juhlissa.

Ahdetta on perjantaina muisteltu myös Twitterissä.

Lue lisää:

Elävä arkisto: Matti Ahteen tie Kekkosen lastenkutsuilta poliittisen vallan ytimeen

Erkki Liikanen muistelee edesmennyttä ystäväänsä Matti Ahdetta: "Suurten ikäluokkien yksi suurimmista nimistä"

Suosittelemme sinulle