Hyppää sisältöön

Heinolassa paljastui tehdasalueelta sisällissodan aikainen parinkymmenen vainajan joukkohauta – kostea maa helpottanee vainajien tunnistamista

Vierumäellä sijaitsevan joukkohaudan vainajat aiotaan siirtää kirkkomaahan. Alueella saattaa olla toinenkin joukkohauta.

Koekaivauksia Vierumäen joukkohautapaikalla lokakuussa 2019. Kuva: Petri Niemi / Yle

Vuoden 1918 joukkohaudan tutkimuksissa Vierumäellä on löydetty enintään noin 20 ihmisen hauta. Tutkijat arvioivat vainajien määrää hautakuopan koon ja löytöjä sisältävän kerroksen paksuuden perusteella.

Kaivannossa havaittiin paljon orgaanista materiaalia, kuten kangasta, ja kuoppaan nousi vettä. Hautaa ei uskallettu avata kokonaan, jotta kosteassa säilyneet jäännökset eivät hajoaisi tullessaan kosketuksiin ilman kanssa.

Kostea hautapaikka tekee jäännösten käsittelystä hankalampaa kuin pelkkien luiden käsittely, mutta toisaalta vainajien yksilöiminen voi olla helpompaa. Tunnistamiseen käytetään mm. DNA-analyyseja.

Tutkijoiden mukaan vainajien siirtämisessä pitää ottaa huomioon säilyvyys. Jäännöksiä pitää ehkä säilyttää kylmiössä, jos niitä ei haudata heti uudelleen.

Museovirasto on tutkinut hautapaikkaa, koska se sijaitsee keskellä Versowoodin tehdasaluetta ja vainajat aiotaan siirtää Heinolan hautausmaalle tai mahdollisten omaisten osoittamiin paikkoihin.

Onko asfaltin alla toinen joukkohauta?

On mahdollista, että alueella on toinenkin joukkohauta, jota ei syksyn koekaivauksissa löydetty. Aluetta tutkittiin ennen kaivauksia maatutkalla, jolla voidaan havaita erilaisia kerrostumia maaperästä. Tutkimuksia ei kuitenkaan ulotettu asfaltoiduille alueille.

Arviot Vierumäelle haudattujen sisällissodan punaisten vainajien määrästä ovat vaihdelleet muutamasta kymmenestä noin 300:een.

Paikalla on arvioitu olevan kaksi joukkohautaa ja ehkä myös yksittäisiä hautoja. Syksyn tutkimuksissa löydetty joukkohauta on tehdasalueella sijaitsevalla muistomerkkialueella. Toinen hauta saattaisi tutkijoiden mukaan sijaita muistomerkkialueen ulkopuolella.

Tutkimuksia saatetaan jatkaa myöhemmin asfaltoidulla alueella oletetun toisen joukkohaudan paikallistamiseksi. Tutkijat perustavat oletuksen toisesta hautakaivannosta arkistotutkimuksiin.

Vierumäen koekaivauksilla pyrittiin selvittämään alueen hautojen tarkkaa sijaintia ja arvioimaan alustavasti haudattujen määrää. Parhaillaan tutkijat viimeistelevät koekaivausten loppuraporttia.

Vielä ei tarkkaan tiedetä miten ja milloin vainajia siirretään ja tutkitaan.

Lue lisää:

Vierumäen vuoden 1918 hautapaikka on paikannettu – tutkijat löysivät merkkejä vainajasta

Suosittelemme sinulle