Kansanedustaja, näyttelijä-ohjaaja Pirkka-Pekka Petelius (vihr.) on pyytänyt anteeksi Suomen romaniyhteisöltä vanhoja sketsihahmojaan, jotka kuvasivat romaneja erittäin stereotyyppisesti.
Helsingin Sanomien haastattelema Petelius kertoi haluavansa esittää romaneille pahoittelunsa ja pyytää julkisesti anteeksi sketsien haitallista vaikutusta romaneja kohtaan.
Romanihahmot esiintyivät samoissa 1980- ja 1990-lukujen huumorisarjoissa, joissa Petelius ja Aake Kalliala näyttelivät myös saamelaishahmoja. Marraskuussa Petelius pyysi saamelaisilta anteeksi kyseisiä sketsisarjoja ja sanoi olevansa valmis keskustelemaan muidenkin vähemmistöjen kanssa.
Suomen Romanifoorumin toiminnanjohtaja Allan Lindberg suhtautuu Peteliuksen anteeksipyyntöön neutraalisti. Hän kertoo sketsien loukanneen aikanaan monia romaneja, mutta ei itse kokenut romanina tulleensa loukatuksi.
– Aikanaan kun näitä sarjoja seurasin, oli siellä muitakin kansallisuuksia ja valtion päämiehiäkin hahmoina. Mielestäni sketsit ovat sketsejä, suhtauduin niihin huumorilla.
– Mutta tiedän myös, että monet romanit kokivat nämä sketsit loukkaavana. Ja mikä on väärin, monet lapset kokivat koulussa, että heitä kiusattiin ohjelmassa käytetyillä sanoilla tai ilmiöillä. Se ei tietenkään ole reilua.
"Toivon, että ihmiset pistäisivät vähän jäitä hattuun"
Saamelaisilta anteeksi pyytäessään Petelius sanoi sketsien olleen oman aikansa tuotteita, joita ei enää tänä päivänä allekirjoita. Peteliuksen mukaan aikanaan niillä pyrittiin parodioimaan valtaväestön ennakkoluuloja ja kertoi nyt ymmärtävänsä, kuinka syrjiviä kyseiset sketsit ovat.
Vaikka Romanifoorumin toiminnanjohtaja Lindberg ei odottanut anteeksipyyntöä, näkee hän kohtuullisena sen, että yhden vähemmistön anteeksipyyntöä seuraa toistenkin vähemmistöjen huomioiminen.
– Jos nyt lähdetään pyytämään anteeksi, niin onhan se väärin, että jätetään joltain ryhmältä pyytämättä.
Lindberg kuitenkin toteaa, että nykyaikana pitäisi loukkaantumisten suhteen laittaa hieman jäitä hattuun.
– Ylipäätään tämmönen mielipahan tuottaminen on mennyt liian pitkälle. Aina syntyy mielipahaa ja aina pitäisi pyytää jotain anteeksi. Toivon, että yleisesti ihmiset pistäisivät Suomessa vähän jäitä hattuun ja elettäisiin sovussa toistemme kanssa. Asioille voitaisiin välillä vähän nauraakin.
– Itse suhtaudun elämään huumorilla. Jos joku haluaa loukata, se on hänen asiansa.
Lisää aiheesta: