Hyppää sisältöön

Viisi kuollut Portugalia ja Espanjaa riepotelleessa myrskyssä, uusi myrskyrintama lähestyy

Viranomaiset ovat antaneet korkeimman myrskyvaroituksen Pohjois-Espanjan Atlantin rannikolle viikonlopuksi.

Mutaisia katuja Navaconcejon kylässä Etelä-Espanjan Extremadurassa
Asukkaat tarkastelivat Elsa-myrskyn tuhoja Navaconcejon kylässä Etelä-Espanjan Extremadurassa 20. joulukuuta. Myrsky sai läheisen Jerte-joen tulvimaan. Kuva: Eduardo Palomo / Epa
Johanna Kippo

Ainakin viisi ihmistä on saanut surmansa Portugalia ja Espanjaa riepotelleessa rajussa myrskyssä, pelastustyöntekijät kertovat.

Voimakkaat tuulet ja rankkasateet ovat höykyttäneet Espanjaa, Portugalia ja Ranskan eteläosia keskiviikosta asti. Puuskittaisen Elsa-myrskyn tuulet puhalsivat Pohjois-Espanjan Asturian alueella paikoin 44 metriä sekunnissa.

Portugalissa yksi ihminen sai surmansa kaatuneen puun aiheuttamassa tieliikenneonnettomuudessa Lissabonin eteläpuolella. Toinen ihminen kuoli talon katon romahdettua maan keskiosassa Viseun kaupungissa.

Lisäksi yksi ihminen on kateissa samalla alueella. Pelastustyöntekijät pelkäävät, että kateissa oleva mies on saattanut suistua traktorillaan tulvineeseen jokeen.

Espanjassa Asturian alueella yksi ihminen sai surmansa maanvyöryssä vuoristoisella seudulla kovien puhurien aikaan. Toinen ihminen sai surmansa Galician Santiago de Compostelassa seinämän romahdettua puistossa.

Kolmas henkilö menehtyi, kun tulvavedet pyyhkivät hänet mukaansa Kastilia ja Leónin alueella.

Elsa-myrskyn arvioitiin laantuneen paikoin perjantaina aamulla, mutta Espanjan puolella sen vaikutukset tuntuivat yhä. Lauttayhteydet Gibraltarin salmella Espanjan ja Marokon välillä oli perjantaina keskeytetty huonojen sääolosuhteiden vuoksi.

Kymmeniätuhansia ilman sähköä

Eteläisessä Ranskassa noin 140 000 kotitaloutta on ollut ilman sähköä sen jälkeen kun myrsky repi kattoja irti ja kaatoi puita ja suuria mainostauluja voimalinjojen päälle.

Iberian niemimaata lähestyy jo uusi myrskyrintama. Fabien-myrskyn odotetaan alkavan moukaroida Portugalin, Espanjan ja läntisen Ranskan aluetta lauantaina puoliltapäivin.

Viranomaiset ovat antaneet Espanjan Atlantin-rannikolle Galiciasta ja Baskimaahan korkeimman asteen myrskyvaroituksen lauantaille, kertoo espanjalainen El País -lehti (siirryt toiseen palveluun). Alueelle odotetaan yhdeksän metrin aaltoja ja kovia tuulia.

Myös Ranskan ilmatieteen laitos on antanut varoituksen kovista tuulista ja rankkasateiden mahdollisesti aiheuttamista tulvista. Osaan Alppeja on annettu lumivyöryvaroituksia.

Suosittelemme sinulle