Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Instrumentariumin toimitusjohtaja pyytää anteeksi käytöstään koulutustilaisuudessa – Työntekijät kertoivat Taloussanomille kastittamisesta ja irtisanoutumiskehotuksista

Toimitusjohtaja Pasi Anttilan mukaan hänellä oli toimilleen luottamushenkilöiden tuki, mutta optikkoja edustava Erto ja Pam kieltävät tämän täysin.

Instru Optiikan toimitusjohtaja Pasi Anttila.
Instru Optiikan toimitusjohtaja Pasi Anttila. Kuva: Instru Optiikka
Eelis Bjurström
Avaa Yle-sovelluksessa

Taloussanomat kertoo tänään Instrumentarium-optiikkoja pyörittävän Instru optiikka oy:n marraskuisesta koulutustilaisuudesta Savoy-teatterissa, jossa työntekijät kastitettiin kolmeen värikoodattuun ryhmään.

Paikalla olleiden työntekijöiden mukaan vihreää ryhmää kehuttiin ja punaista työnantaja uhkasi jopa irtisanomisilla ja kehotti osaa hakemaan toiseen alan työpaikkaan. Pääosa kuului keltaisiin, joiden arvoa yhtiön tulevaisuudessa painotettiin, mutta samalla kritisoitiin tiimityötä ja varoitettiin ajautumasta mukaan punaisten toimintaan.

Taloussanomien haastattelemat työntekijät ovat kuvailleet tilaisuuden osuuksia muun muassa häpeäkulkueeksi ja julkiseksi nöyryytykseksi. Tunnelma oli heidän mukaansa epäuskoinen ja itkuinen.

Aggressiivisella ja suorapuheisella viestinnällä oli Instru Optiikan toimitusjohtaja Pasi Anttilan mukaan tarkoitus "panna stoppi huonolle käytökselle", kuten ovien paiskomiselle, haistattelulle ja fyysiselle väkivallalle.

– 90 prosenttia lähtee tilaisuudesta hymyssä suin, viisi prosenttia jää miettimään viestiä ja viisi prosenttia miettii että ’hetkinen, minun täytyy itsekin ottaa vastuuta ja muuttua’, Anttila sanoi Taloussanomien haastattelussa.

Anttila totesi tapahtuman olleen käsikirjoitettu sekä harjoiteltu ja kielsi pyytäneensä punaista työntekijäryhmää kategorisesti irtisanoutumaan. Hän toivoi eroamista vain, jos käytös ei muutu.

Anttilan kerrotaan sanoneen tilaisuudessa antaneensa luvan myymäläpäälliköille irtisanomisiin ja todenneen punaiseen ryhmään kuuluneiden työntekijöiden myrkyttävän yritystä sisältä päin ja aiheuttavan pahoinvointia työyhteisön sisällä.

Hän sanoi, että voimme ottaa yhteyttä luottamusmiehiin ja liittoon, häntä ei kiinnosta koska hän on toimitusjohtaja ja tämä on hänen firmansa.

Nimetön työntekijä

Ryhmäjaon todelliset kriteerit jäivät työntekijöille kuitenkin hämärän peittoon. Keltaiseen ryhmään kuulunut haastateltu sanoi, että punaisen ryhmän kohtelu vaikutti enemmänkin siltä, ettei heidän myyntipanoksensa olisi tyydyttänyt yritystä. Ryhmää olisi siis haluttu rangaista heikosta tuloksesta.

Toinen työntekijä sen sijaan kuvaili työnantajan toimia välinpitämättömiksi.

– Hän sanoi, että voimme ottaa yhteyttä luottamusmiehiin ja liittoon, häntä ei kiinnosta koska hän on toimitusjohtaja ja tämä on hänen firmansa. Mitään työsuorituksen puutteisiin liittyvää ei ole käyty läpi missään vaiheessa, eräs punaiseen ryhmään sijoitettu työntekijä kommentoi Taloussanomille.

Taloussanomat kertoi Anttilalle haastattelussa, etteivät kaikki työntekijät kokeneet Instrun toimintaa kannustavana vaan pikemminkin ahdistavana. Anttila puolustautui toteamalla, että tärkeää on se, mitä tilaisuuksien jälkeen on tapahtunut myymälöissä.

Erto tuomitsee jyrkästi: "Todennäköisesti laitonta"

Roadshow-nimellä kulkeneita koulutustapahtumia on järjestetty yhteensä kymmenen, ja myös tuolloin työntekijöitä on koodattu eri tavoin.

Anttila väitti Taloussanomille, että koulutustilaisuuden toimiin oli luottamusmiesten tuki sekä Palvelualojen ammattiliitto Pamista että toimihenkilöliitto Ertosta.

Erton puheenjohtaja Juri Aaltonen toteaa lauantaisessa tiedotteessaan, ettei työnantajan toimille ole todellisuudessa ollut Ertolta miltään osin tukea. Anttilalle on Aaltosen mukaan ilmoitettu, etteivät luottamusmiehet hyväksy henkilöstön luokittelua eri väreihin.

Liiton mukaan kahteen kymmenestä roadshow-tilaisuudesta osallistui luottamusmies. Erton optikoita edustava luottamusmies osallistui viimeisen kerran kahdeksanteen tilaisuuteen, jonka jälkeen osallistuminen kahteen viimeiseen kiellettiin.

Aaltonen sanoo liiton saamien tietojen työnantajan toimista viittaavan laittomaan toimintaan, tässä tapauksessa työturvallisuuslain rikkomiseen.

Erto selvittää asian viemistä työsuojeluviranomaisten käsittelyyn ja luottamusmiehet ovat tänään sopineet johdon kanssa asian pikaisesta selvittämisestä.

Erton mukaan ainakin yksi niin kutsuttuun punaiseen ryhmään marraskuisessa tilaisuudessa kuulunut optikko on jälkikäteen irtisanottu. Toimen laillisuutta selvitetään, mutta Erto kertoo sen näyttävän tällä hetkellä "ilmiselvän laittomalta".

Myös Pam on pöyristynyt Instrumentariumin toiminnasta. Liitto kertoo Taloussanomien haastattelussa reklamoineensa koulutuksista.

Anttila nyt: "Otan virheistä opikseni"

Instru optiikka julkaisi nyt Taloussanomien uutista kommentoivan tiedotteen. Toimitusjohtaja Pasi Anttila kertoo tänään pahoitelleensa yhtiön toimintaa koko henkilökunnalleen.

Anttilan mukaan roadshow-tilaisuuden ratkaisut ovat joiltain osin epäonnistuneet. Hän katuu sanavalintojaan.

– Ymmärrän henkilöstölle aiheutuneen mielipahan, joka johtuu huonoista sanavalinnoistani ja tilaisuuksissa käyttämistäni esimerkeistä. Myönnän, että valintamme toteuttaa ryhmäjako tällä tavalla oli epäonnistunut. Pyydän anteeksi ryhmäjaon toteutusta ja kovia sanavalintojani tilaisuuksissa ja otan virheistä opikseni, Anttila sanoo tiedotteessa.

Yhtiö sanoo, että tilaisuuksien tavoitteena oli esitellä yrityksen tulevien vuosien strategia. Anttilan kerrotaan kokeneen tärkeänä, että johto kohtaa jokaisen tiimiläisen henkilökohtaisesti.

Instru optiikka kertoo teettävänsä heti ensi vuoden alussa henkilöstökyselyn, jossa kerätään palautetta muun muassa roadshow-tilaisuuksista. Yhtiön johto on ehdottanut liitoille ja luottamusmiehille tapaamista heti tammikuulle.

Aihetta tullaan Anttilan mukaan käsittelemään jatkossa sisäisesti, ja toteaa jokaisen työntekijän olevan yhtiölle tärkeä.

Juttua päivitetty 21.12.2019 kello 17.45: Lisätty Pamin tviitti.

Suosittelemme