Hyppää sisältöön

Turkki hyväksyi puolustusyhteistyön Libyan kanssa – on valmis lähettämään joukkoja maahan tarvittaessa

Tällä hetkellä yhteistyösopimus ei mahdollista Turkin joukkojen lähettämistä Libyaan.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan tapasi Libyan pääministerin Fayez al-Sarrajin Istanbulissa viikko sitten. Kuva: Turkin presidentinkanslia/ All Over Press
STT

Turkin parlamentti on hyväksynyt puolustus- ja turvallisuusyhteistyön Libyan kansainvälisesti tunnustetun hallinnon kanssa.

Yhteistyöhön kuuluu muun muassa avunantoa tiedustelussa, kouluttamisessa ja terrorismintorjunnassa.

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin mukaan Turkki on valmis lähettämään myös tarvittaessa joukkoja Libyaan, mutta tällä hetkellä yhteistyösopimus ei mahdollista joukkojen lähettämistä.

Libya on kärsinyt epävakaudesta vuodesta 2011, mutta tänä vuonna taistelut ovat kiihtyneet. Sotapäällikkö Khalifa Haftarin joukot aloittivat huhtikuussa hyökkäyksen pääkaupunki Tripolia ja kansainvälisesti tunnustettua hallitusta vastaan.

Toistaiseksi Libyan väliaikaishallinto on pystynyt torjumaan hyökkäykset.

Alueellisia valtapelejä

Haftaria tukevat muun muassa Egypti, Yhdistyneet arabiemiirikunnat, Saudi-Arabia, kun taas kansainvälisesti tunnustettua hallintoa tukee muun muassa Qatar, jonka välit Saudi-Arabian kanssa ovat kiristyneet.

Lähi-itään erikoistuneen Middle East Instituten tutkija Emad Bad sanoo AFP:lle, että Turkin sotilasapuun liittyy geopoliittisia ja ideologisia intressejä. Hänen mukaansa Turkki pyrkii Libyassa vastustamaan alueellisia kilpailijoitaan Egyptiä ja Arabiemiraatteja.

Turkilla on myös taloudellisia intressejä. Libya on solminut Turkin kanssa merenkulkusopimuksen, joka tukee Turkin tavoitteita saada laajempaa vaikutusvaltaa Välimerellä.

Lue myös:

Sotilaallisen selkkauksen mahdollisuus Välimerellä kasvaa – Turkki valmis antamaan ”kaiken mahdollisen Libyan tarvitseman sotilasavun”

Turkki valmis käyttämään sotilaallista voimaa itäisen Välimeren kaasukiistassa  – karttojen sotaa on käyty jo vuosia

Suosittelemme sinulle