Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Viisi tuomittiin kuolemaan toimittaja Jamal Khashoggin murhasta Saudi-Arabiassa

Toimittajan murhan suunnittelijaksi epäilty kuningashuoneen jäsen välttyi tuomiolta.

Toimittaja Jamal Khashoggin hautajaiset.
Toimittaja Jamal Khashoggin hautajaiset. Keskellä hänen kihlattunsa Hatice Cengiz Kuva: Tolga Bozoglu /AOP
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Saudiarabialainen tuomioistuin on määrännyt viidelle henkilölle kuolemantuomiot toimittaja Jamal Khashoggin murhasta.

Lisäksi kolme muuta syytettyä sai vankeustuomiot, joiden yhteenlaskettu pituus on 24 vuotta, kertovat saudiarabialaiset tiedotusvälineet. Yksitoista ihmistä on joutunut oikeuden eteen.

Saudi-Arabiasta ja kruununprinssi Mohammed bin Salmanista kriittisesti kirjoittanut toimittaja Khashoggi murhattiin maan Istanbulin-konsulaatissa viime vuoden lokakuussa.

Kruununprinssi on joutunut kansainvälisen paheksunnan kohteeksi, sillä hänen uskotaan määränneen surmatyön.

Kuningasperheen jäsentä vastaan ei löytynyt todisteita

Saudi-Arabian kuningasperheen jäsen ja korkea-arvoinen hovin neuvonantaja Saud al-Qahtani jäi ilman tuomiota todisteiden puutteen takia. Hänen on arveltu toimineen Khashoggin surmanneiden agenttien johtajana. Saud al Qahtani menetti virkansa, mutta hänet on vapautettu.

YK:n mukaan kuolemantuomiot ovat laittomia. YK:n erityisraportoija Agnes Callamard pyysi kruununprinssiä selvittämään tapahtumien kulun.

Oikeudenistunto järjestettiin suljettujen ovien takana.

Jamal Khashoggin poika Salah Khashoggi kiitti tuomioita Twitter-viestissään.

Salah Khashoggin mukaan tuomio oli nopea ja oikeudenmukainen. Hän on myös puolustanut julkisuudessa Saudi-Arabian oikeusjärjestelmää ja sanonut luottavansa tuomion oikeudenmukaisuuteen. Washington Post kirjoitti huhtikuussa Khashoggin lasten saaneen runsaan korvauksen ja kuukausittaisen tuen Saudi-Arabialta, mutta Salah Khashoggi on kiistänyt nämä väitteet.

Yhdysvallat puolestaan sanoi, että tuomiot olivat tärkeä askel ja että maa kannustaa Saudi-Arabiaa jatkamaan reilua ja avointa oikeusprosessia.

Lue myös:

Khashoggin murhan selvittämistä vaadittiin surmapaikalla Istanbulissa – sauditoimittajan kihlattu: "Siitä on vuosi, kun seisoin täällä"

Sauditoimittaja Khashoggi oli monikasvoinen – eliittisuvun poika kulki maailmalla Afganistanista Yhdysvaltoihin mutta maksoi lopulta hengellään kuningashuoneen arvostelusta

YK:n asiantuntija: "Luotettavia todisteita" Saudi-Arabian kruununprinssin yhteydestä toimittaja Khashoggin murhaan

Suosittelemme